Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REKORDER SEZONE

Ova županija ima najveći rast u broju noćenja, a nije na Jadranu: Gosti oduševljeni prirodom i hranom

Bukovlje: Ministrica Nikolina Brnjac predstavila kampanju "Doživi domaće - istraži ruralnu Hrvatsku"
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/2
02.08.2023.
u 20:36

Puno se očekuje i od otvaranja poslovnog hotela Park u Slavonskom Brodu, ali i od novog pristaništa i riječnih kruzera

Obala je svakako u fokusu kad je turizam u pitanju, u tom dijelu naše zemlje ovih se dana svakodnevno odmara više od milijun turista, ali svoj komadić kolača nastoje uzeti i kontinentalne županije. Neke i vrlo uspješno. Dok se, gledajući kumulativne podatke, jadranske županije zadovoljavaju od jednocifrenog rasta prema lani do maksimalnih 12 posto više gostiju u Splitsko-dalmatinskoj ili 26 posto u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, rekorder za prvih šest mjeseci skriva se u unutrašnjosti zemlje.

Županija koja, kako stoji u priopćenju, cijelom duljinom leži na autocesti i na rijeci Savi, do čijih se svih destinacija dolazi lako i brzo te koja je sa samo dva grada svojevrsna ruralna oaza, uspjela je u prvih šest mjeseci ove godine upisati najveći skok u turističkim noćenjima prema lani.

Turizam Brodsko-posavske županije, koji mahom počiva na OPG-ovima, salašima i rančevima, koju gosti vole zbog autentičnih doživljaja, netaknute prirode i očuvanih tradicijskih vrijednosti uz bogata slavonska jela, uknjižio je u spomenutom razdoblju čak 42,55 posto više turističkih noćenja nego u prvih šest mjeseci 2022. godine. Prošle godine su ih tamošnji domaćini, naime, upisali 25.033, a ove godine 35.685.

Apsolutne brojke nisu velike, ali trend je odličan. Što je još zanimljivije, turističke atrakcije Brodsko-posavske županije sve više privlače i strance, pa domaći gosti s 18.043 noćenja ostvarena od početka godine imaju samo neznatnu prednost.

POVEZANI ČLANCI:

– Ovo je rezultat kontinuiranog ulaganja u turističke proizvode i sadržaje, intenzivne promocije na domaćem i stranim tržištima, suradnje javnog i privatnog sektora te prepoznavanja potreba i zahtjeva turističkih trendova. Strateški razvoj turizma temeljen je kod nas na ruralnom i zelenom, eno-gastro ponudi graničarskog Posavlja uz bogatu kulturnu baštinu naša dva grada – Slavonskog Broda s jedinstvenom Tvrđavom, Interpretacijskim centrom Ivane Brlić Mažuranić, prekrasnom šetnicom uz Savu te baroknog središta Nove Gradiške. Bogate tradicijske i urbane manifestacije također se odražavaju na odlične turističke rezultate, a u našoj županiji cijele godine nudimo za svakoga ponešto – poručuje Ružica Vidaković, direktorica Turističke zajednice Brodsko-posavske županije.

Inače, u turizmu Brodsko-posavske županije puno se očekuje i od skorog otvaranja poslovnog hotela Park u samom središtu Slavonskog Broda sa šezdeset soba, ali i kongresnim centrom, što je odličan potencijal za razvoj poslovnog turizma, a hotel će imati i kavanu, restoran, teretanu... Otvorenje tog hotela najavljuje se do kraja ove godine. Istovremeno, u Slavonskom Brodu užurbano se radi i na novom riječnom pristaništu koje bi trebalo revitalizirati kruzing na rijeci Savi, inače vrlo popularan među europskim građanima, i svakako dati snažan vjetar u leđa novom turističkom zamahu u Brodsko-posavskoj županiji, koja ne krije svoje ozbiljne ambicije u turizmu. 

Komentara 6

SP
Sankt Pauli
01:16 03.08.2023.

Bas mi je drago

LO
Lokić
18:38 03.08.2023.

Ma bravo, postotak ne govori ništa. 35 tisuća ljudi u Brodu je ok, ali to je samo 4-5 kruzera u Dubrovniku ili max tjedan dana. Tako da 20% u Dubrovniku brojčano je višestruko nego ukupan broj u Brodu.

BR
Brdo
05:38 03.08.2023.

Da, prekrasno je biti u blizini okupirane Bosanske Posavine s druge strane. Svakodnevno bi na odmoru imao sjecanje na veleizdaju F.Tudmanja i tadasnjeg hercegovackog vrha HDZ-a.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije