PAO NA NASELJE I UBIO DESETKE LJUDI

Ova nesreća prije 25 godina potresla je Sibir, no ni danas se ne zna točan uzrok pada gigantskog aviona

Antonov An-124
Foto: Blondet Eliot/ABACA
1/2
06.12.2022.
u 08:11

U nesreći su poginula 23 člana posade i još 49 osoba na zemlji što je ukupno 72 žrtve. Među žrtvama je bilo 12 djece iz sirotišta, a 70 obiteji ostalo je bez svojih domova zbog štete koja je nastala prilikom pada aviona

Na današnji dan prije 25 godina dogodila se strašna zrakoplovna nesreća u kojoj je sudjelovao ruski gigantski zrakoplov Antonov An-124 koji se nedugo nakon polijetanja srušio na stambenu četvrt u sibirskom gradu Irkutsku. Zrakoplov je poletio iz Sjeverozapadne zračne luke Irkutsk, a odredište mu je trebala biti zračna baza Cam Ranh u Vijetnamu. 

Zrakoplovu su otkazala oba motora na lijevoj strani odmah nakon polijetanja, zbog čega je došlo i do otkazivanja trećeg motora pa se zrakoplov srušio 1600 metara od kraja piste te je pao na stambeni blok u ulici Grazhdanskaya.  Antonov je nosio dva lovca Su-27 koja je trebao isporučiti vijetnamskim narodnim zračnim snagama te se jednom trebao zaustaviti u Vladivostoku. 

U nesreći su poginula 23 člana posade i još 49 osoba na zemlji što je ukupno 72 žrtve. Među žrtvama je bilo 12 djece iz sirotišta, a 70 obitelji ostalo je bez svojih domova zbog štete koja je nastala prilikom pada aviona. Šteta je bila još veća zbog tona goriva koje je iscurilo i zapalilo se nakon nesreće. 

Foto: Arhiva VL-a

 

Što je točno uzrokovalo nesreću nikad se nije saznalo, uzrok kvara motora nije u potpunosti potvrđen dok konačni zaključak istražne komisije nije javno objavljen. Nagađalo se da bi uzrok nesreće mogao biti i loše pričvršćeni teret u avionu kao i da se zrakoplov mogao srušuiti zbog loše natočeno kerozina, no ništa od toga nije potvrđeno.

Inače, Antonov An-124 Ruslan jedan je od najvećih transportnih zrakoplova u svijetu te je najveći zrakoplov iz serije Antonova. Dugačak je gotovo 70 metara, raspon krila mu je 73 metra, a postiže brzinu od 865 kilometara na sat. Vojna inačica može ponijeti preko 150 tona tereta, a na gornjoj palubi iza centroplana krila mogu se smjestiti 88 putnika. Ime Ruslan dobio je po divu iz ruskih priča kojega je proslavio pisac Aleksandar Puškin. 

Dobrodošli u arhivu Večernjeg lista. Pretplatite se!

Na stranici https://arhiva.vecernji.hr/ nalazi se najveća digitalna arhiva izdanja dnevnih novina u Hrvatskoj, ali i u regiji. Možete se pretplatiti na tjedan za 75 kuna, gdje dobivate 7 dana pristupa Arhivi, ili se možete pretplatiti na godinu dana za samo 359 kuna.
 

Komentara 3

V0
Vlaskoulicanec3.0
10:24 06.12.2022.

Ako ćemo pravo, radilo se o ukrajinskom zrakoplovu AN-124 a operator je bio Ukrainian Cargo Air. Ili se niti više ne smije reći a da te odmah ne proglase rusofilom i Putinovim trolom?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije