Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u vukovaru

Otvoren Trg žrtava Ovčare u naselju Mitnica

Vukovar,Ovčara (1)
Foto: Branimir Bradarić
1/3
02.05.2012.
u 23:20

Trg žrtava Ovčare ime je dobio u spomen na ranjenike i civile odvedene nakon sloma obrane Vukovara 18. studenoga 1991. godine iz vukovarske bolnice.

Veronika Soldo, kćerka Ivana Crnjca ubijenoga na Ovčari, i Bojan Glavašević, sin novinara Siniše Glavaševića koji je također ubijen na Ovčari, otvorili novoizgrađeni Trg žrtava Ovčare u vukovarskom naselju Mitnica.

Na spomeniku, koji se nalazi u sklopu trga, ispisana su imena 192 do sada identificirane žrtve Ovčare. Trg žrtava Ovčare ime je dobio u spomen na ranjenike i civile odvedene nakon sloma obrane Vukovara 18. studenoga 1991. godine iz vukovarske bolnice. Od oko najmanje 265 tada odvedenih osoba iz bolnice, 200 je pronađeno i ekshumirano iz masovne grobnice na Ovčari dok se za preostalim još uvijek traga.

Svečanosti otvorenja, koja je upriličena i u sklopu programa obilježavanja Dana grada Vukovara, nazočio je i ministar branitelja Predrag Matić. Izgradnju i uređenje trga inicirala je Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja odakle podsjećaju da je do početka radova ovaj prostor bio zapušten i smetlište. Izgradnju trga, na samome kraju radova, obilježio je i javni prosvjed građana Mitnice koji su izrazili neslaganje sa idejnim rješenjem uređenja spomenika i činjenicom da su na spomeniku ispisana samo imena žrtava sa Ovčare.

Njihov zahtjev je bio da na trgu trebaju stajati ispisana i imena ubijenih i nestalih branitelja Mitnice ili pak da nema niti jednoga imena.

 

Komentara 12

MO
mozel
07:11 03.05.2012.

Nije prikladan naslov otvoren trg zrtava Ovcare. Otvoren trg srpskih zrtava na Ovcari.

VE
velikazmija
07:44 03.05.2012.

funkipupi preporučam ti da pročitaš izjavu vrhovnog komadanta --stvarnog pokretača svih sila ----- čedomira presjednika srbije miloševića što misli o bojovnicima a što misli o čedama sva sila vojne tehnike prva vojna oblas 6000 bojovnika sa poljoprivrednom avijacijom i bojlerimavijacijom i bojlerima i t d iš dobro ti je jedan tu rekao a ja ti preporučam da pustiš vodu poslije svakog komentara --

FE
Fidelis Erga Patria
23:49 02.05.2012.

192 ubijena? Bez suda? Bez prijekog suda? Kod nas bi u najgorem slucaju vojna policija sa zapovjednikom postrojbe obavila kratki vojni proces, (ma koliko nepravedan bio) ali iz ciste savjesti da upravo streljani nije mozda kriv. Tko ce to nadoknaditi ove zrtve i kako? Komsiluk nema objasnjenja al koriste svaku priliku da kazu kako smo mi svi nekako isti ... ili da kao nas neuspjeli predsjednik RH sve okrene na sprdacinu ... Albanci barem imaju krvnu osvetu a nama poslje ovoliko godina se opet pojavljuju Paravinje i popovi sa kokardama ... Glavno je Thompsonu drzat gubicu pod svaku cijenu, Stanimirovicu ce se suditi kad bude imao 90 godina a mozda i ne ... toliko o tome koliko cijenimo svoje zrtve i pravdu ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije