Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
projekti

Otvoren Interpretacijski centar pomorske baštine otoka Lošinja

Foto: Primorsko-goranska županija
1/2
27.03.2019.
u 22:31

„Projekt Mala Barka završava upravo obnovom ovog 13. po redu broda naše tradicijske male brodogradnje, a jedinstven je jer je ujedno i muzej koji kroz multimedijalni postav priča kako se brodovi grade, održavaju i plove, rekao je župan Komadina

Presijecanjem lošinjskog krokanta, župan Zlatko Komadina,ministar turizma Gari Cappelli i gradonačelnica Grada Malog Lošinja Ana Kučić otvorili su Interpretacijski centar pomorske baštine otoka Lošinja smješten u potpalublju lošinjskog logera „Nerezinac“, privezanog na Obali lošinjskih kapetana ispred Muzeja Apoksiomena.

„Projekt Mala Barka završava upravo obnovom ovog 13. po redu broda naše tradicijske male brodogradnje, a jedinstven je jer je ujedno i muzej koji kroz multimedijalni postav priča kako se brodovi grade, održavaju i plove, rekao je župan Komadina. Naglasio je da je projekt Mala barka, kroz suradnju sa Slovenijom rezultirao novom i atraktivnom turističkom ponudom Lošinja. Ministar Cappelli zahvalio se svima uključenim u projekt interpretacijskog centra otoka Malog Lošinja, kojim je sačuvan dio povijesti za sve Lošinjane i sve posjetitelje koji su vezani uz more.

„Posljednjih nekoliko godina svjedočimo velikim ulaganja u naš otok što me posebno veseli jer su upravo kroz sinergiju nas otočana te uz financijsku pomoć Vlade RH i Županije realizirane mnogobrojne investicije i programi koji su život na otoku Lošinju, pripadajućim manjim otocima Susku, Iloviku i Unijama te ostalim naseljima - učinili kvalitetnijim, rekla je gradonačelnica Kučić. Dodala je da „Nerezinac“ predstavlja primjerak tradicionalnog lošinjskog broda čijom je rekonstrukcijom u prvobitno stanje te pretvaranjem u interpretacijski centar na otvorenom, stvorena jedinstvena turistička infrastruktura na Jadranu. Suvlasnik logera Ferdinand Zorović uputio je zahvalu svima koji su pomogli u obnovi broda.

Ukupna vrijednost uređenja Interpretacijskog centra iznosi oko 3.000.000,00 kn, a sufinancirano je sredstvima projekta Mala barka2, Primorsko- goranske županije, Ministarstva turizma, Grada i TZ Grada Malog Lošinja te iz donacija. Drveni motorni brod “Dražica” koji je nakon obnove preimenovan u „Nerezinac“ vrijedan je primjerak tradicionalne brodogradnje i od 2010. godine na listi zaštićenih kulturnih dobara Ministarstva kulture RH. Autorica muzeološkog koncepta je kustosica Katarina Mažuran, dok projekt postava potpisuju Sanjin Kunić, dipl. dizajner i Luka Jelušić, MFA dizajner. Brod Nerezinac na poklon je dobio i brodsko zvono od Udruge tradicijska jedra Kvarnera i Istre. Uoči otvorenja Interpretacijskog centra, u Muzeju Apoksiomena održana je završna konferencija projekta Mala barka 2 koju je otvorio župan Zlatko Komadina, a na kojoj su partneri projekta prezentirali rezultate.

Projekt Mala Barka 2 nastao je iz zajedničke uspješne suradnje partnera na projektu Mala Barka usmjerenog zaštiti pomorske baštine i njegove prezentacije kao turističkog proizvoda. Projektom se na cijelom obalnom dijelu pograničnog područja koje obuhvaća slovensko Primorje, Istru i Kvarner želi zaštititi materijalna i nematerijalna pomorska baština te ju sustavno koristiti kako bi se razvio i zaživio zajednički turistički proizvod temeljen na tradiciji i priči o pomorskoj baštini.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije