Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Cappelli najavio kredite za iznajmljivače i do tri posto bolju sezonu

Iznajmljivači će moći dobiti kredit u iznosu od 20.000 do 375.000 kuna i kamatu od 2 i 2,7 posto, a očekuje se da se prvi jave vlasnici objekata kategoriziranih prije 12 i više godine
27. veljače 2019. u 16:42 2 komentara 390 prikaza
Ministarstvo turizma predstavilo kreditnu liniju za iznajmljivače
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Gotovo 104.000 privatnih iznajmljivača može početi planirati (pre)uređenje svojih soba i apartmana povoljnim kreditima u iznosu od 20.000 do 375.000 kuna. Jučer potpisanim sporazumom ministra turizma Garija Cappellija i predsjednice uprave HBOR-a Tamare Perko, zaživjela je kreditna linija sa subvencioniranom kamatom od 2,7 posto za kredite u kunama i 2 posto za kredite u eurima. Ministarstvo turizma kamatu subvencionira s jedan posto, rok otplate je od 13 mjeseci do deset godina, a poček godinu dana. Očekuje se da ovu pogodnost prvi iskoriste vlasnici oko 20.000 objekata koji su svoje sobe i apartamane kategorizirali do rujna 2007., od kojih mnogi i davnih devedesetih godina. 

HTZ Turističko vijeće Za promociju Hrvatske dodatnih 10 milijuna kuna

– Riječje o iznimno važnom segmentu turističke smještajne ponude u kojem, na žalost, još uvijek vlada nesklad u standardima jer neki objekti još uvijek posluju prema starim, nevažećim pravilnicima i standardima od prije dvadesetak godina. Neki to zovu rekategorizacija, meni je draži izraz usklađivanje kvalitete budući da turiste danas dočekuju objekti s istim brojem zvjezdicom, a razlikom u kvaliteti kao dan i noć.

>>Ministarstvo turizma predstavilo kreditnu liniju za iznajmljivače

Prema pravilniku iz ‘95. sobe su, recimo, mogle dijeliti isti sanitarni čvor, a po novom svaka mora imati svoj – ilustrirao je ministar Cappelli.  U projektu su i Hrvatska poštanska banka s devet milijuna kuna i 2,8 miljuna eura, te Podravska banka s dva miljuna kuna i još toliko eura. 

Turizam Nijemci će otkrivati Slavoniju i Zagreb Ministar turizma Gari Cappelli: 'Smatram da je kontinentalni turizam budućnost'

– Očekujem da ćemo brzo potpisati ugovore s još nekoliko banaka i na taj način omogućiti još veću dostupnost ovih sredstava – kaže T. Perko, čelnica HBOR-a. 
Rok za rekategorizaciju objekata privatnog smještaja je četiri godine, a cilj da obiteljski smještaj u Hrvatskoj bude još kvalitetniji, međunarodno prepoznatljiv i poželjan turistički proizvod tokom cijele godine. Ove kredite mogu dobiti fizičke osobe registrirane kao privatni iznajmljivači sa maksimalno 20 kreveta, odnosno s kućama za odmor za maksimalno deset osoba ili kampovima za najviše trideset gostiju. Uvjet je obnova, rekonstrukcija i opremanje objekata u domaćinstvu, izgradnja i opremanje bazena, infrastruktura za cikloturizam, sport, rekreaciju i slično. Krediti se ne mogu dobiti za gradnju novih i povećanje broja postojećih smještajnih kapaciteta, refinanciranje postojećih kredita ili refundaciju sredstava korisnika uloženih u smještajni kapacitet. 
Kako god, reda je trebalo uvesti. Konkurencija je sve jača, gosti iz sezone u sezonu sve zahtjevniji, a ove godine je svakako dodatni izazov što se Turska vratila na turističko tržište. ,

Turizam Promocija u Bavarskoj Cappelli: Nisam za sniženja čak i po cijenu da nam dođe malo manje gostiju

- Da, na tržištu je sada puno više kreveta nego prije dvije godine, gosti premišljaju kuda će, buking je odgođen i to je sada jedna vrsta igre živaca za turističku industriju. Mi smo radi toga na izvanrednoj sjednici Turističkog vijeća u utorak odlučili uložiti još deset milijuna kuna u dodatne marketinške akcije u 16 europskih zemalja. Najveća pojedinačna svota od 2,5 milijuna kuna rezervirana je za Njemačku, gdje produžavamo promotivnu tv kampanju za desetak dana i koja već daje rezzultata. U Velikoj Britaniji budžet za promociju povećavamo za milijun kuna, u Francuskoj za 700.000, u Sloveniji za 200.000 itd. Ne zanemarujemo niti jedno tržište. U Mađarskoj, primjerice, iskorist ćemo i kvalifikacijsku utakmicu Hrvatske i Mađarske u Budimpešt za dodatnu promociju - otkriva ministar Cappelli, koji vjeruje da ova turistička godina može nadmašiti rekordnu lanjsku do tri posto.

Hrvatska turistička zajednica Sajam Holiday World u Pragu Hrvatskoj srebrna medalja za koncept i izgled štanda

- Iako smo suočeni s odgodom bukinga na važnom njemačkom tržištu, nema razloga za panične poteze, snižavanje cijena i slično. Treba pričekati berlinsku burzu turizma nakon koje će stvari biti još malo jasnije. Hotelijeri govore da im je trenutno buking za samu špicu nešto manji nego lani, ali za vansezonu nešto bolji. To nam je možda i najvažnije, špica će se ionako popuniti. Vjerujem, inače, da ćemo ugostiti 2,9 milijuna Nijemaca, kao i lani. Nijemci su raspoloženi za putovanja, u 2019. planiraju putovati koliko i lani ili čak i nešto više, a imaju i nešto izdašnije budžete nego lani. Iz Austrije stižu vijesti da je buking za Hrvatsku bolji jedan posto nego lani, u Sloveniji dva posto, u Italiji, unatočkrizi u toj zemlji, Hrvatska također stoji dobro, blagi plus potražnje imamo i u Skandinaviji, raste potražnja i u Rusiji, Britaniji, a u SAD-u i Kini, recimo, čak drastično - zadovoljan je ministar turizma.

>>Gari Cappelli

Likovi Matana i Šunje
NI MATAN NI ŠUNJE NE MOGU PREKO
Pustoš uz granicu: U BiH su kupovali gajbu piva za 40 kuna, gorivo za dvije, lijekove... Toga više nema
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?
  • Hrvatinic:

    Po hdzejjskoj plemenskoj logici u hrvatskoj je sve odlicno izvrsno izuzetno samo sto 325 000 blokiranih hrvata to ne vidi....a da nema vise hrvata 325 000 gradjana ...sirotinje ...bogcof ..prosjaka....opet ce se bogatstvo mjeriti pi scapima u domacinstvu ..kgk kaze ... prikaži još! da smo svicarska jesmo jer su nas ogulili sa svicarskim francima...svicarcima...

  • Hrvatinic:

    Kad kapeli kaze onda ce tako biti u plemenu hdzejaca ima i proroka...