Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ORGANIZACIJA SKAL

Otoku Lošinju svjetska nagrada za održivi razvoj u turizmu

mali lošinj
Borna Filić/PIXSELL
30.09.2013.
u 11:12

U suradnji s Institutom za turizam ove je godine usvojen Program razvoja održivog turizma Lošinja

Upravo zbog odličnog primjera kako se upravlja destinacijom otok Lošinj ove je godine osvojio prestižnu nagradu organizacije Skal koja već 11 godina dodjeljuje nagrade za Održivi razvoj u turizmu. Svjetska nagrada za održivi razvoj pripala je lošinjskom arhipelagu upravo zbog izuzetno kvalitetne vizije dosadašnjeg i budućeg razvoj turizma.

U suradnji s Institutom za turizam ove je godine usvojen Program razvoja održivog turizma Lošinja, u kojemu su glavne smjernice važnost očuvanja i zaštita bioraznolikosti, razvoj projekta Miomirisi i okusi Lošinja, pozicioniranje i razvijanje programa otoka kao destinacije aromaterapije, zdravstvenog turizma, očuvanje podmorja i čistoće obale, odgovorno upravljanje morskim resursima, podrška edukacijskom centru Plavi svijet i drugima.

Osim za razvoj održivog turizma i infrastrukturna ulaganja, planiraju se projekti zaštite kulturnog identiteta podizanjem svijesti o vrijednostima lošinjske kulturne baštine, revitalizacija Osora kao grada kulture, u tijeku su pripreme za dolazak Apoksiomena u palaču Kvarner. Radi se i na intenziviranju lanca proizvodnje, prerade i prodaje lokalnih eko proizvoda pod imenom Lošinjski eko klaster, projekt predviđa i produljenje piste Zračne luke Lošinj, otvaranje novih eko marina, tematiziranje plaža, uređenje biciklističkih staza i njihovo povezivanje u biciklističku mrežu, uređenje 280 kilometara pješačkih staza i šetnica na pet otoka arhipelaga.

- Edukativni programi, poticaj razvoja ljudskog kapitala, uređena komunalna infrastruktura, briga o okolišu, prostorni planovi koji vode brigu o očuvanju prostora, kvalitetan razvoj i planiranje, visoka kvaliteta usluge, kvalitetan razvoj i budućnost destinacije elementi su koji su ocijenjeni visokom ocjenom, a upravo su oni baza za razvoj lošinjskog arhipelaga u budućnosti – kazao je malološinjski gradonačelnik Gari Cappelli, naglasivši kako je lošinjski razvoj turizma prepoznat u svijetu.

>> Održivi razvoj temelj je razvoja ruralnih područja u Europi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije