Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ima izvor pitke vode

Prodaje se otok u Malostonskom zaljevu: Cijena je 'prava sitnica', a kupac će naići na tri prepreke

Otok Veli Školj
Foto: Google Earth
1/2
05.01.2024.
u 11:44

Svako toliko u oglasnicima se može pronaći neki otok koji je na prodaju, no većina njih i dalje se prodaje. Za to postoje realni razlozi, nije u pitanju samo cijena.

Otoci koji su na prodaju zaista su u privatnom vlasništvu, ali kada je riječ o kupnji otoka u Hrvatskoj, postoji kvaka, zbog čega njihova prodaja baš i ne ide, piše Morski.hr. Pomorsko dobro ne pripada kategoriji privatnog vlasništva jer se radi o općem dobru, pa je tamo zabranjena i gradnja. Zapravo i ne smijete graditi mul ili rivu za plovilo kojim ćete doći do otoka, niti put, šetnicu ili kakav prikladan i potreban objekt. I tako dolazimo do prvog problema kod prodaje/kupnje otoka. Naime, u članku 14. o planiranju i gradnji na pomorskom dobru, stavak 6. kaže da se na morskoj obali mora izbjeći betonizacija obale uz more u području koje je široko najmanje 6 metara od crte koja je vodoravno udaljena od crte srednjih viših visokih voda. Ovisno o veličini otoka, ovo može predstavljati veliki problem, bez obzira na to što neki njegov dio može biti u privatnom vlasništvu. 

Osim toga, piše dalje Morski.hr, na većini takvih otoka koji se prodaju u oglasima zabranjena je i bilo kakva gradnja, jer se najčešće radi o "pašnjaku", "šumskom području" ili "poljoprivrednom zemljištu". Iznimka za nekakvu gradnju jest moguća ako otvorite obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo i tu "caku" prodavatelji često koriste kako bi kupcima pojasnili da na otoku mogu izgraditi "kućicu". No poljoprivredno zemljište namijenjeno je za poljoprivrednu proizvodnju i na njemu se mogu graditi isključivo građevine poljoprivredne namjene.

A ako ste odlučili kupiti otok zbog privatnosti, nailazite već na treći problem. Po zakonu o pomorskom dobru ne možete nikome zabraniti kupanje na otočnim plažama, iskrcavanje na obali ili plovidbu u blizini otoka.

VEZANI ČLANCI 

Nedavno se pojavio oglas o prodaji otoka Veli Školj u Malostonskom zaljevu. Otok je površine 21.677 m2, a agencija preko koje se prodaje tvrdi da je idealan za glamping resort, naturistički resort, resort za vjenčanja, kušanje kamenica i posjet otočnim farmama kamenica, za privatne zabave, team building, ekskluzivno dnevno iznajmljivanje otoka za razne događaje itd. Na Velom je Školju predivna šuma i kamena kuća izgrađena prije 1968. godine te izvor pitke vode.

Otok se prodaje za ''samo'' 3 milijuna i 250 tisuća eura.

"Pravo prvokupa ima država i/ili županija, no da biste nešto na otoku sagradili, trebalo bi se time ozbiljno i dubinski pozabaviti. Nekakav pontonski privez mogao bi se napraviti ako se bavite školjkarstvom, a montažni objekt ako ćete se baviti poljoprivredom", objasnio je agent iz agencije koja prodaje otočić. 

VIDEO Potonula jedrilica na rivi u Šibeniku

Komentara 8

OL
olujasviholuja
15:24 05.01.2024.

A kako onda država ili grad može raditi mol ili rivu ?

LU
luftbrenzzer
17:07 05.01.2024.

Zašto bi netko kupio otok kad mu nitko ne može zabraniti da dođe na njega besplatno?

LI
Linomedo
15:05 05.01.2024.

Dobro da je tako inače Hrvatska više ne bi imala niti jedan otok, kao što bi uskoro moglo biti sa obalom. Naši ljudi će sve rasprodati strancima, a kasnije će shvatiti kakvu glupost su napravili, ne cijene ništa svoje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije