Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kuran Abu Bakra

Je li ovo najvažnije povijesno otkriće za islamski svijet?

Kuran (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
23.12.2015.
u 16:39

Čini se najvjerojatnijim da su se dijelovi Kurana, u posjedu sveučilišta u Birminghamu, stari najmanje 1370 godina, nekoć nalazili u najstarijoj egipatskoj džamiji Amr ibn al-As u Fustatu.

Kada je sveučilište u Birminghamu objavilo da posjeduje jedan od najstarijih primjeraka Kurana, ta se vijest našla na naslovnicama svjetskih medija, no ubrzo su se počela postavljati pitanja o podrijetlu tog drevnog rukopisa.

Po nekim pretpostavkama otkriće bi moglo biti još spektakularnije nego što se ranije mislilo, piše BBC.

Neki tvrde da je riječ o dijelovima prve potpune verzije Kurana koju je sastavio bliski sljedbenik proroka Muhameda Abu Bakr i da se radi o općenito "najvažnijem povijesnom otkriću za islamski svijet".

To je globalna slagalica, ali neki se dijelovi ipak slažu. Čini se najvjerojatnijim da su se dijelovi Kurana, u posjedu sveučilišta u Birminghamu, stari najmanje 1370 godina, nekoć nalazili u najstarijoj egipatskoj džamiji Amr ibn al-As u Fustatu.

Stručnjaci su uvjereni da se dijelovi iz Birminghama potpuno slažu s onima koji se čuvaju u Francuskoj nacionalnoj biblioteci, a za koje je potvrđeno da potječu iz egipatske džamije.

Francuske dijelove u Europu je donio Asselin de Cherville, koji je bio vicekonzul u Egiptu dok je ta država bila pod kontrolom Napoleonove vojske u ranom 19. stoljeću.

No ako je dio Kurana stigao u Pariz, gdje su ostali? 

Francuski stručnjak za Kuran, prof. Francois Deroche smatra da su iz Nacionalne knjižnice u Kairu završili na tržištu starina, gdje su prodavani i preprodavani, da bi ih dvadesetih godina prošlog stoljeća u Birmingham donio Alphonse Mingaga, Asirac (današnji Irak) koji je umjetnine s Bliskog istoka kupovao za bogatu obitelj Cadbury.

Još je intrigantnija starost manuskripta iz Birminghama. Detaljna analiza pokazala je da je nastao između 568. i 645. godine, što znači da je u najgorem slučaju napisan 13 godina nakon Muhamedove smrti 632.

– Osoba koja ju je napisala vjerojatno je vrlo dobro poznavala proroka Muhameda – rekao je profesor David Thomas sa Sveučilišta u Birminghamu.

No to je datiranje u suprotnosti s mišljenjem stručnjaka koji su svoju analizu temeljili na stilu teksta.

Mustafa Šah s Fakulteta za orijentalne i afričke studije u Londonu kaže da "grafički dokazi", kao što su razmaci među stihovima i gramatičke oznake, pokazuju da je riječ o kasnijem datumu.

Džamal bin Huvareib, direktor zaklade šeika Dubaija Mohameda bin Rašida Al Maktuma, tvrdi pak da dokazi vode do još važnijeg zaključka. 

On vjeruje da je rukopis iz Birminghama pisana verzija Kurana koju je sastavio Abu Bakr, muslimanski kalif koji je vladao između 632. i 634.

– Riječ je o najvažnijem otkriću za islamski svijet svih vremena – rekao je Huvareib koji je posjetio Birmingham i analizirao spis. "Vjerujem da je to Kuran Abu Bakra", dodao je.

>>Majka osuđena: Nasmrt pretukla sina jer nije naučio Kuran napamet

>>Izazvao gnjev: Zvezdaš uhićen pod sumnjom da je palio Kuran

Komentara 54

MA
makito
20:08 23.12.2015.

1 . Kuran nije ni muhammedov kuran je Muhamedu samo objavljen. niti kuran abu bakra...kuran je Muhammedu objavljen ,i to je Poruka Boga za Ljude, znate li sta je kuran, u kuranu su objav ljivanja Boga koji je davao knjige i drugim profetime i u kuranu koja je Bozja knjiga, i u njoj pise i o Tora koju zidovi vjeruju )tora nefalsificirana) , te stari zavjet ( ne falsificirana biblija) jevandjenlje, ili kako neki vele evangelium...i kuran ima sve te knjige u svojem "srcu" jer je uvjek Bog pozivao ljude da vjeruiu da ima samo 1 Bog i da ne prepisuju Bogu nikakve sinove, ili majke i oceve..i kuran ne bi bio kuran kada ne bi bila sve istinito u njemu. ...sve se mjenja,samo kuran i 1 jedini BOG ne

ST
stojance
20:23 23.12.2015.

prosla su mnoga vrijemena, od Adama, mojsije,isusa itd, svi su govorili da ima jedino jednog Boga, isus je govorio da ima jednog Boga, Bog je uvjek kada su ljudi poceli da vjeruju u vise Bogova slao knjige, tako je slao nekoliko knjiga (ob avljivanja) naprimjer tora ..za izraelce, pa zatim i druge, naprimjer stari zavjet koji poznajemo kao stara biblija itd..kuran je poslednja i zadnja objava i za sve ljude....od tada kuran se cuva i ne menja vise od 1400 god, i nece se nikada mjenjati,jer to je savrsenstvo i poslednja objava knjige Boga, a tora i stari zavjet su menjali ljudi,zato je Bog Kuran ucinio da nikada vise ne bude promjenjen. a oni koji su falcioficirali toru,jevandjelje itd bice tesko kaznjeni

MA
makito
20:35 23.12.2015.

neki misle da je islam nova vjera,ali grese islam je vjera koju je vjerovao i Adam, Noa,Abraham,Mojsije,Isus,Muhammad a.s svi....islam je ono sto ce biti i sto jeste vazno za svakoga covjeka i zivo te mrtvo bice, jer ce islam ii ozivjeti i mrtvo i ono sto je prah koji je nosio vjetar i voda..znaci ma u kakvom god substanci i obliku ili mikroorganizmi umrlih bica islam BOG cwe ponovo ozivjeti u istom tom obliki kada je umro ili prestao zivjeti, ponovo ce Bog njega ili nju oblikovati kakao je prije bio , i sami prsi njegovi bice ponovo oblikovani kako su bili one linije prsta koje dajemo ili poznajemo kao identitetski dokaz,i oni ce biti oblikovani kako su bili. ma bilo to covjek i i prah se pretvorio, Bog to kaze u kuran da ce ga stvoriti kakav je i bio ...a poslje toga u sudnjem danu, neki ce biti vrlo ocajni zato sto nisu vjerovali istini

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije