Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odana počast

Otkriven spomenik poginulim pripadnicima Žutih mrava, Turbo voda i Pustinjskih štakora

Foto: Branimir Bradarić
1/4
13.09.2021.
u 14:27

Pripadnik Turbo voda bio je i Stipe Mlinarić koji je danas hrvatskoj javnosti poznat i kao saborski zastupnik. Kaže kako su preživjeli pripadnici postrojbi željeli da spomenik bude podignut u parku jer su se njihovi poginuli suborci borili da se bi se djeca mogla igrati u parku.

Uz ulogu svakoga branitelja i angažirane postrojbe kada se govori o obrani Vukovara 1991. godine redovito se ističe uloga pripadnika Turbo voda, Žutih mrava i Pustinjskih štakora. Riječ o postrojbama koje su činili mladi dečki, povezani prijateljskim i obiteljskim vezama, a koje su djelovale kao interventne postrojbe koje su slane na mjestima obrane gdje je bila probijena crta obrane ili je bilo iznimno teško. Tijekom agresije na Vukovar poginulo je 10 pripadnika Žutih mrava i Pustinjskih štakora kao i 8 pripadnika Turbo voda. Njima u čast, u parku na Trpinjskoj cesti, danas je otkriven spomenik poginulim pripadnicima ovih postrojbi koje su otkrili članovi obitelji poginulih branitelja.

-Vjekoslav je imao samo 19 godina kada je izveden iz kolone da bi potom bio strijeljan u dvorištu kuće na broju 33 na Trpinjskoj cesti. Bio je u koloni s ocem koja s kretala iz Borova commerca. Njegov otac završio je u logoru gdje je proveo 9 mjeseci, a Vjekoslav je zajedno s još 12 branitelja strijeljan, rekla je Anica Jugec, majka ubijenoga Vjekoslava Jugeca.

Jedan od preživjelih pripadnika Žutih mrava Tomislav Orešković kazao je kako su ove postrojbe organizirale poslije krvavog Uskrsa kada su počeli držati straže. Kaže kako su sve to bili obični dečki od kojih su većina njih bili Vukovarci. Pripadnost postrojbi ovisila je o najčešće o mjestu stanovanja.

-Ime smo zapravo dobili slučajno i kroz šalu. Naime, reportažu o nama radio je jedan španjolski novinar koji nas je pitao koji je naziv postrojbe. Kako je te godine bila Pustinjska oluja Marinko Leko je iz šale rekao kako su oni Pustinjski štakori dok je Žutim mravima ime dao Miroslav Bušić. Smijali smo se tome ali su nazivi zauvijek ostali. Sada konačno imamo spomenik s uklesanim imenima prijatelja koji su poginuli gdje ćemo moći doći zapaliti svijeću, rekao je Orešković.

Pripadnik Turbo voda bio je i Stipe Mlinarić koji je danas hrvatskoj javnosti poznat i kao saborski zastupnik. Kaže kako su preživjeli pripadnici postrojbi željeli da spomenik bude podignut u parku jer su se njihovi poginuli suborci borili da se bi se djeca mogla igrati u parku. Prema njegovim riječima ove tri postrojbe brojale su ukupno 60-ak ljudi. Zapovjednik Turbo voda bio je Robert Zadro, a svi su bili pod zapovjedništvom Blage Zadre. Vraćajući se 30 godina u prošlost Mlinarić kaže kako njihovi pripadnici nisu prolazili nikakve posebne obuke osim onih u JNA ali i da su učili kroz rat i akcije.

-Išli smo tako gdje je bilo Najteže. Djelovali smo tamo gdje je najteže. Gotovo svi poginuli živote su izgubili u drugim dijelovima grada, a ne na Trpinjskoj cesti gdje su upravo ove postrojbe bile najzaslužnije za uništene brojne tenkove i oklopna vozila, kazao je Mlinarić.

Na svečanosti otkrivanja spomenika nazočio je i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koji je rekao kako je 30 godina trebalo da Vukovar dobije ovaj spomenik ali i da, kada je riječ o Domovinskom ratu, još mnoge stvari su na čekanju.

-Poslije 30 godina nismo riješili niti neke ključne stvari iz Domovinskog rata. Na žalost, naše društvo je takvo da se neke stvari od prije 30 godina, uloga ljudi koji su dali svoje živote i slično brzo zaboravljaju, zaključio je Penava.

Ključne riječi

Komentara 1

GR
grom61
16:52 13.09.2021.

Mogli ste bar napisati tko je i gdje izradio ovaj spomenik ... Dakle, izradila ga je u Zakučcu pored Omiša Majda Marinković Žerjav iz Splita. Toliko je sasvim sigurno zaslužila!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije