Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slučaj iz makarske

Otišao u mjenjačnicu zamijeniti 100 eura u kune pa se šokirao tečajem

Hrvatska od 1. siječnja 2023. uvodi euro
Igor Kralj/PIXSELL
08.06.2022.
u 10:33

Imate li vi sličnih primjera? Je li vas iznenadio neki račun u mjenjačnici? U ugostiteljskom objektu? Pišite nam svoje dojmove, šaljite primjere računa na mail dojavi@vecernji.net.

Pogledajte ovog lopovluka, i onda kažu ne ide nam turizam kako treba, rekao je za 24sata nezadovoljan čitatelj iz Makarske. On je u jednoj mjenjačnici otišao zamijeniti 100 eura u kune, a nakon što je dobio novac i račun šokirao se tečajem - dobio je svega 607 kuna. 

Inače, danas tečaj eura prema Hrvatskoj narodnoj banci iznosi 7,49.

Tvrtka posluje u skladu s propisima RH. Ovakva je praksa uobičajena u svijetu, posebno kada se radi o frekventnim lokacijama s visokim zakupima. Tečajne liste su jasno istaknute, a klijentima vraćamo novac ako nakon transakcije nisu zadovoljni - rekli su iz mjenjačnice za 24sata.

Hoćete li nastaviti ići u kafiće ako kava poskupi na 20 kuna?

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić nedavno je naglasio da su svi preduvjeti za uvođenje eura 1. siječnja 2023. ostvareni. U drugoj polovici godine kovat će se eurokovanice, nabavljati novčanice, počet će dvojno iskazivanje cijena, dovršit će se prilagodbe u financijskom sektoru, tvrtkama i državi. Naveo je da se operativne pripreme odvijaju prema planu, da će svi segmenti društva biti spremni na prelazak na euro te da se posebna pozornost pridaje zaštiti potrošača

Govoreći o ekonomskim koristima uvođenja eura, Vujčić ističe uklanjanje valutnog rizika, povoljnije uvjete zaduživanja, niže transakcijske troškove, veću otpornost gospodarstva na krize. Naveo je da javne financije više neće biti izložene valutnom riziku, smanjit će se regulatorni trošak za banke - smanjenjem obvezne pričuve s 9 posto na jedan posto te ukidanjem obveze pokrića deviznih obveza deviznim potraživanjima. Eliminacija troškova povezanih s konverzijom će, kaže značiti uštedu za nefinancijski sektor, iako će gubitak za banke i mjenjačnice biti oko 1,2 milijarde kuna na godinu.

Troškovi uvođenja eura bit će relativno mali i jednokratni, s blagim i jednokratnim utjecajem na cijene te jednokratnim troškovima konverzije i zamjene novčanica, a uvođenje eura značit će i gubitak dijela samostalne monetarne politike, iako HNB, kaže, i sada ima sužen prostor za upravljanje kamatnim stopama i tečajem.

>>Imate li vi sličnih primjera? Je li vas iznenadio neki račun u mjenjačnici? U ugostiteljskom objektu? Smatrate li da su cijene u Hrvatskoj realne i da će uvođenjem eura sve biti još skuplje?

Pišite nam svoje dojmove, šaljite primjere računa za koje smatrate da su neopravdano visoki na mail dojavi@vecernji.net.

VIDEO Kafić u Prelogu koji cijenu računa prikazuje i u eurima

Ključne riječi

Komentara 46

PO
pole
12:00 08.06.2022.

AURODOMUS posluje po svom Šiptarskom nahođenju!!!! Samo, problem je tko im tako dozvoljava raditi i varati klijente..... Naravno tečaj sasvimdrugi, aali onda fontom 1 ispod piše da isti vrijedi samo ako klijent mjenja iznad 1.000 € npr. Kad klijent želi storno transakcije, onda sve rade da bi odbili klijenta od storna.... Nemože storno bez šefa, ovo ono, do dobit ću otkaz, sve šeme naučene kod Aurodomusa!!!!

Avatar antikomunist6
antikomunist6
12:44 08.06.2022.

Prije nego udem u mjenjacnicu i prije nego mijenjam strane valute u HRK uvjerim se u to po kojem kursu se to treba dogoditi. Svakome je to otvoreno gdje ce mijenjati svoj novac i po kojem kursu. Jednako tako svakome je slobodan izbor gdje ce popiti kavu, jesti i ili nesto popiti. I to je vrlo jednostavno provjeriti koliko ce to kostati. Kad bi svi to radili onda bi jedino populisti ostajali "kratkih rukava". Jedino sto nikada ne provjeravam to je cijena jastoga kod McDonalda.

PE
Pendrek57
11:46 08.06.2022.

To vise nece biti moguce kad dobijemo Euro. Nema mjenjanja u kune, ovi na moru nece nas vise moci pljackati. Tako je i meni svaki put kad dodjem na Jadran. U ZG-u sam kod mjenjanja uvjek dobio sluzbeni tecaj. Ovi na moru su pravi pljackasi. Zato ove godine nista od Jadrana, tek nakon 01.01.2023

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije