Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otputovao u Singapur

Otac nestalog Marija: Možda ću u duši naći mir ako doznam što se zbilo

Foto: Privatni album
1/2
26.02.2014.
u 15:00

Iako izrađen još lanjskog kolovoza, profil DNK nestalog pomorca nije iz Hrvatske stigao u Singapur, tvrdi tamošnja policija. U MUP-u uvjeravaju da su nalaz poslali

Sve svoje nade da će ga naći živog i zdravog i strahove da se dogodilo ono najgore ponio je u srcu nezaposleni radnik Jakov Boko i iz Solina u ponedjeljak krenuo put Singapura ne bi li ondje pronašao istinu o svom sinu. Njegov Mario, 24-godišnji kadet, plovio je pod panamskom zastavom na brodu “Atlas” kompanije NYK iz Japana. U malezijskim teritorijalnim vodama, 13. lipnja prošle godine, desetak milja prije uplovljavanja u luku u Singapuru, Mariju Boki gubi se svaki trag. Odonda do danas nitko ne izgovara što se te noći zbilo.

Dokazi otplovili

Dva sata nakon što je proveo jučer u razgovoru s policijom u Singapuru, Jakov Boko umornim glasom nam je kazao da zapravo ništa nova nije doznao.

– Primili su me šef tamošnje policije, policajac koji je vodio istragu Marijeva nestanka i čovjek iz kriminalističke policije. Kažu da su zadovoljni kako su proveli istragu i da ništa ni bolje ni drukčije nije trebalo napraviti – ispričao nam je Boko.

Je li uistinu bilo tako, teško je reći. Nakon što je na brodu uočeno da Marija nema, njegov nestanak nije odmah prijavljen. Kasnije su pomorci objašnjavali da su mislili kako se Mario Boko nalazi u kabini i pakira stvari jer ga je kapetan, zbog iznimne marljivosti, nagradio ranijim odlaskom kući. Singapur je trebao biti njegova luka iskrcaja. No, umjesto u kabini, Mario Boko nalazio se, kasnije je utvrđeno, na palubi B, na koju inače nije odlazio i na kojoj ni tada nije trebao biti. Nakon dolaska broda u luku u Singapuru ispitani su samo neki članovi posade. A 24 sata kasnije brod je isplovio. Ako je na “Atlasu” i bilo dokaza, oni su otplovili.

Policija u Singapuru mi kaže da poligrafsko testiranje članova posade nisu provodili jer to nisu ni mogli raditi ako ih potencijalni ispitanici odbiju. Ne znam, možda su kod njih neki drukčiji propisi. Kažu da im ništa nije bilo sumnjivo, a i da je sve moguće. Svejedno, ja sam im zahvalan što su me uopće primili. Izvadili su mi krv, zbog DNK. Profil DNK, koji je ljetos rađen u Zagrebu, nikada nije stigao do njih – izgovorio je Boko.

Upravo je ta činjenica poprilično zbunila forenzičara Dragana Primorca koji je još lanjskog kolovoza u zagrebačkoj tvrtki Genos s kolegama izradio profil DNK nestalog pomorca. Taj je nalaz Jakov Boko predao policiji u Splitu i on je trebao posredstvom Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija biti proslijeđen u Singapuru te pomoći u identifikaciji pomorca ako ga pronađu.

– Ne mogu vjerovati da nalaz nije stigao – kratko je komentirao Primorac.

I dok u MUP-u tvrde da su profil DNK Marija Boke proslijedili u Jakartu, gdje se nalazi Singapuru najbliže veleposlanstvo Hrvatske, u MVP-u doznajemo da on do njih – nije stigao. Kamo je nestao, nitko ne zna.

– Kazao sam policiji u Singapuru ono što govorim cijelom svijetu: “Molim vas, pomozite mi da pronađem svog Marija.” Pokazali su mi fotografije njegove kabine, vidio sam da je na zidu imao fotografiju naše obitelji. Kufer mu je bio na podu, nezapakiran. Ali, trebalo mu je samo desetak minuta da pospremi stvari. Mario je uvijek bio skroman momak i nije ih puno ni imao. Samoubojstvu, potvrdili su, nije bio sklon. Pitao sam policiju je li moj sin živ ili mrtav. Kazali su mi da su šanse i za jedno i za drugo podjednake i da nikada nisu imali ovakav slučaj. Jedino u što su poprilično sigurni jest da nije otet. Opet, i za to postoji mala vjerojatnost. Možda ću u duši naći mir ako doznam što je bilo – shrvano će otac nestalog pomorca. Na koja vrata zakucati, ni on ni supruga Nevenka, sin Stipe i kći Maja više ne znaju. Pisali su i predsjedniku Ivi Josipoviću, i premijeru Zoranu Milanoviću, i ministrici Vesni Pusić. U srpnju prošle godine u Singapuru je zbog Marijeva nestanka bio i veleposlanik Željko Čimbur.

Izvješće veleposlanika

U opsežnom izvješću koje je poslao naveo je, među ostalim, da nadzorne kamere, iako na brodu postoje, već godinama nisu u funkciji. Od ovlaštenog lučkog pilota Surya Dinate doznao je da je vidljivost na moru taj dan bila dobra. Iako Čimbur više nije veleposlanik u Jakarti, a novi još nema službenu akreditaciju, sastanak s policijom u Singapuru Jakovu Boki dogovoren je posredstvom MVP-a pa je na njemu bila i djelatnica veleposlanstva u Jakarti. Danas će se sastati s predstavnicima kompanije za koju je Mario radio.

– Pitat ćemo mogu li nam organizirati da otplovimo do mjesta Marijeva nestanka, da vidim kolika je udaljenost do otoka... Možda je Mario tamo negdje – ispričao je njegov otac koji je na put ponio Marijevu fotografiju, torbicu i mobitel.

>> Pomorac Mario Boko (23) iz Solina nestao kod Singapura

Komentara 2

Avatar Lijekzabudale
Lijekzabudale
20:08 26.02.2014.

Jadni roditelji....suosječam!!!!!!!!!!!

SL
Slavek
20:16 26.02.2014.

Svakodnevno se desavaju nestanci pomoraca, a pogotovo u tim Indonezijskim vodama. U ovom slucaju je sve nesto sumnjivo, nestao pomorac pa onda i DNK. Trgovina ljudskim organima je vrlo unosna i uhodana , pa me nebi cudilo da je to povazano. Zalosno !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije