Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Presuda za ubojstvo

Otac ubijenog: 'Zar život mog sina vrijedi samo osam godina? Ovo je sramota'

Mijo Fanjak
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
1/3
07.11.2017.
u 17:22

Mijo Fanjak (63) pijan je iz ilegalne kubure lanjskog ljeta na kupalištu kod Karlovca ubio Tomislava Rendulića (21) bez ikakvog povoda, utvrdio je to i Županijski sud u Karlovcu

Zar život mog sina vrijedi samo osam godina? Ubojica će izići za tri godine i opet ubiti, a to je onda na vašu dušu. Radio sam u policiji 25 godina i borio se protiv ovakvih. Biste li tako dosudili da je vaše dijete u pitanju – kazao je sutkinji i sudskom vijeću karlovačkog Županijskog suda Željko Rendulić, otac Tomislava Rendulića (21) kojeg je lanjskog srpnja na kupalištu u naselju Zadobarje kod Karlovca ubio njegov sumještanin Mijo Fanjak (63). Pucao je Tomislavu u prsa dok mu je on pokušavao pobjeći i to iz ilegalne kubure, pijan, sa više od 2,49 promila alkohola u krvi, bez povoda.

Sutkinja Sanda Janković, iako je za ubojstvo moguće dobiti od pet do 20 godina zatvora, dosudila je Fanjku za ubojstvo mladića osam godina zatvora, te još osam mjeseci zbog oružja kojeg je ilegalno posjedovao, pa je ukupno dobio 8,6 godina zatvora. Na Miju Fanjka, inače lokalnog pijanicu i probisvjeta kojemu je i psihijatrica utvrdila tešku ovisnost o alkoholu i preporučila liječenje jer može ponoviti kazneno djelo i koji je i sam priznao da je kobnoga dana popio rakiju i najmanje osam piva, otac ubijenog Tomislava po izlasku iz sudnice je, ogorčen visinom zatvorske kazne, pljunuo.

Sutkinja je pojasnila da je olakotna okolnost ubojice bila što je u trenutku ubojstva bio smanjeno ubrojiv zbog alkohola, što ima 63 godine i nije bio kažnjavan. No, nije mu povjerovala da je kuburu uperio u Tomislava i društvo koje je kartalo na kupalištu, iz straha da ga ne bace u Dobru, a nije mu povjerovala i da nije imao namjeru ubiti.

Sa Tomislavom nikada nisam imao problema, dapače, osim kada je Tomislav bio u društvu sa Dragom Sucem. On ga je ljeti na kupanju putio da me provocira. Tog sam dana došao  na kupalište s kuburom s kojom sam inače plašio žečeve u vrtu kod kuće, a imao sam i dodatna tri metka, iako nisam imao namjeru nikoga ubiti, posebno ne Tomislava. Njih su četvorica kartali, među nnjima i Sudac i Tomislav, a onda me Sudac provocirao da sam izdajica, pa su me on i Tomislav zezali da će me baciti u Dobru. Svi su krenuli prema meni, a ja sam se povlačio i digao kuburu da ih prestrašim, ali onda je ona sama opalila – govorio je Fanjak u obrani. No, sud mu nije povjerovao, jer su dokazi, ali i svjedoci govorili drugačije; da je Fanjak iz neposrednne blizini, sa svega pola metra udaljenosti pucao u Tomislava i pogodio ga precizno u prsa od čega je mladić ubrzo preminuo. Brojni svjedoci su potvrdili i da je Fanjak došao pijan, da je on provocirao pokojnog Tomislava koji mu kobnoga dana, ali niti ranije, nije proturječio, te da je Tomislav, kada je vidio da Fanjak ima kuburu, pokušao pobjeći. Potvrdili su i da je Fanjak imao namjeru ponovno napuniti kuburu i pucati, ali su ga u tome spriječili.

Dakle, sud je prihvatio čitavu optužnicu Županijskog državnog odvjetništva. Sutkinja Sanda Janković, pojašnjavajući izrečenu kaznu od osam godina zatvora, kazala je kako je u odmjeravanju kazne Sud ustvrdio da će se u odnosu na Fanjka svrha kažnjavanja postići izrečenom kaznom zatvora. Dodala je i da su nesporne teške posljedice kaznenog djela i činjenice da je ubijen mladić u dobi od 21 godine, koji je bio na pragu života, te kazala da smatra da tako teške posljedice iziskuju ovakvu kaznu zatvora.

Mijo Fanjak je uoči presude roditeljima pokojnog Tomislava Rendulića, koji su pratili čitavo suđenje, izrazio sućut i tražio oprost, uz riječi da on s tome što je učinio mora živjeti čitav život.

No, shrvani roditelji rekli su da oprosta nema, jer im je bez razloga ubio sina i uništio im živote.

Komentara 14

NA
Narcis660
19:14 07.11.2017.

Ponovna sramota za hrvatsko pravosude !!!!!Stidim se sto zivim u drustvu koje podrzava i prikriva skitnice ,lopove i ubojice.Zar ljudski zivot vama gospodo stvarno nevrijedi nista???Jadni roditelji koji dozive ovako sta i jos prezive ovako presudu.Dno dna!!!!!

ML
mladaklada
19:07 07.11.2017.

Ponovo je Pravosuđe u glavnoj ulozi, uporno se trudi postati zlo broj 1 u našem društvu. Čudi me da otac ubijenog mladića zbog pljuvanja na zločinca nije već kažnjen. Svi imaju danas veća prava od žrtve u ovakvim procesima. Jadno do bola.

CA
campa
18:30 07.11.2017.

Ova presuda samo dokazuje u kakvom je stanju Hrvatsko pravosuđe.Lokalni pijanica ubio mladića bez ikakvog razloga a sutkinja u svemu nalazi olakotne okolnosti.Sramotno i ponižavajuće.Kako objasniti ovo?Da li je netko uticao na presudu kako je kod nas normalno.Ovdje očito nisuu čista posla.Ja osobno sačekao bi kraj idržavanja kazne dotičnog i onda bi mu presudio kad nemože sud.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije