Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akcija Uljanik

Nobilo: Nitko se od osumnjičenih ne tereti da je uzeo ijednu kunu

Osumnjičeni u akciji Uljanik
Foto: PIXSELL
1/32
Autori: Vecernji.hr, Hina
27.03.2019.
u 15:54

MUP je priopćio da je na području Istre uhićeno 12 hrvatskih državljana zbog sumnje da su počinili više kaznenih djela. Postoji sumnja da su kaznenim djelima pričinili materijalnu štetu veću od 1,2 milijarde kuna

U akciji Uljanik policija je uhitila 12 hrvatskih državljana koje se sumnjiči za kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i jednu subvencijsku prijevaru.

Uhićen je bivši predsjednik uprave Gianni Rossanda, njegov prethodnik Anton Brajković koji je bio na čelu Uprave od 2008. do 2013. godine, zatim članovi bivše uprave Marinko Brgić i Veljko Grbac, predsjednik Uprave 3. maja Maksimilijan Percan, Dragutin Pavletić i Darko Šorc iz Uljanik plovidbe. Među uhićenima su i bivši direktor Uljanik brodogradilišta Silvan Kranjc, Elvis Pahljina, direktor Uljanik pomorstva za usluge u morskom prijevozu, bivši direktor Uljanik brodogradilišta Eduard Milovan, Zdravko Pliško, bivši direktor 3. maja te Domagoj Klarić, nekadašnji predsjednik Uprave 3. maja.

Video: Privođenje osumnjičenih na ispitivanje u DORH

Tijek događaja:

15.55 - Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović primila je predstavnike radnika Uljanika.

Osumnjičeni u akciji Uljanik
1/15

15.50 - Osumnjičeni u slučaju Uljaniku su tijekom današnjeg jutra, uz kaznenu prijavu, predani pritvorskom nadzorniku, a kriminalističko istraživanje se nastavlja, objavio je MUP, navodeći detaljnije za što se sve sumnjiči jučer uhićene. Više čitajte ovdje.

14:09 - Dragutin Pavletić još je uvijek na ispitivanju. U četvrtak iza 8 sati na riječkom Županijskom sudu sudac istrage odlučivat će kome će se od osumnjičenih odrediti istražni zatvor. Na Trgovačkom sudu u Rijeci zakazano je ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Brodogradilištem 3. maj

12:37 - Ispitivanje kod suca istrage bit će u četvrtak ujutro, a svi osumnjičenici ostaju dotad u pritvoru.

12:30 - Na ispitivanje su privedeni i Dragutin Pavletić, Marinko Brgić i Eduard Milovan

12:11 - Dosad su osmorica osumnjičenih ušla u odvjetništvo na ispitivanje.

12:00  - "Iznosio je obranu.  Smatramo da smo čisti pred svime. Ključno je da naš klijent tvrdi da je donosio ispravne poslovne odluke s najboljim namjerama", kazali su odvjetnici Antona Brajkovića. Dodali su da za njihovog klijenata nema uvjeta za istražni zatvor.

11:31  Predstavnici radnika pulskog Uljanika, predvođeni čelnicima sindikata koji djeluju u pulskom brodogradilištu, otputovali su u srijedu u Zagreb gdje će ih poslijepodne primiti hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u svome Uredu na Pantovčaku.

Sindikati su krajem prošlog tjedna pozvali predsjednicu Republike u Pulu kako bi se osobno uvjerila u teško stanje u kojem su već sedam mjeseci radnici Uljanika zbog neisplate plaća, a ona im je izrazila potporu i pozvala ih na razgovor u svoj Ured u Zagrebu.

 "Vlada je očigledno naumila riješiti problem s Uljanikom, što svjedoče i jučerašnja uhićenja. Netko napokon mora preuzeti odgovornost na sebe i donijeti konačnu odluku. Volio bih da to rješenje bude za nas pozitivno, da to bude rješenje s programom restrukturiranja i da nam se odmah isplate plaće“, izjavio je za Hinu uoči odlaska u Zagreb predsjednik Štrajkaškog odbora i čelnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac, zahvalivši još jednom predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović na potpori.  

Član nadzornog odbora Uljanika iz redova zaposlenika Samir Hadžić kazao je kako će predstavnici radnika i danas od predsjednice tražiti potporu. "Mi tražimo potporu od bilo koga tko nam je spreman dati je i tko ima trunku razuma i razmišlja o tome da brodogradnja nije, kako kažu, rupa bez dna, već je to jedina strateška industrija u Hrvatskoj", rekao je Hadžić.

11:28 – Uhićenja u Uljanik grupi i sudbina Uljanika i 3. maja glavna je tema kojom su se zastupnici danas u Saboru bavili u slobodnim raspravama kojima su započeli radni dan. Više pročitajte OVDJE.

11:13 – "Nitko od osumnjičenih ne tereti se da je uzeo ijednu kunu. Riječ je o kaznenom djelu jer je unutar sustava Uljanik došlo do poslova kojima su oštećene tvrtke unutar sustava. Novac iz Uljanika nije otišao", rekao je Anto Nobilo, odvjetnik Giannija Rossanda. "Novac je utrošen za poslovanje", dodao je. Premije se ne stavljaju na teret, rekao je Nobilo.

Na pitanje je li to politički proces odgovorio je: "Nije politički proces već politički tajming." Rekao je da misli kako će Uljanik otići u stečaj, ali ne i 3. maj. "Sutra ujutro ide sucu istrage da bi se odredio pritvor", rekao je Nobilo za Rossanda.

Smatra da će istraga trajati godinu i pol. Svi do sutra ostaju u pritvoru, potvrdio je Nobilo.

10:31  Na ispitivanje je stigao bivši predsjednik Uprave Gianni Rossanda.

10:22 – Na pitanje novinara hoće li se njegov klijent Gianni Rossanda braniti šutnjom, odvjetnik Anto Nobilo rekao je: "Šutnja, šutnja." 

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL, ilustracija

10:02 – Dvojica osumnjičenih bit će ispitana u Općinskom državnom odvjetništvu umjesto na Županijskom državnom odvjetništvu zbog nedostatka prostora, javlja N1.

9:57 – Ministar gospodarstva Darko Horvat izjavio je uoči sastanka užega Vladina kabineta da je Vlada blizu konačne odluke za Uljanik grupu, ali ne očekuje da bi ta odluka mogla biti donesena na sutrašnjoj Vladinoj sjednici.

"Jesmo blizu konačnoj odluci, ali dopustite da ta odluka bude utemeljena na pravim analizama. Ono što je najbitnije u ovom trenutku jest da se loš model financiranja hrvatske brodogradnje polako napušta, bude li prilike osmisliti ili producirati novu filozofiju, s njom će se krenuti, a ako ne, bojim se da će se neke stvari koje se danas događaju u brodogradilištu, i jednom i drugom, morati promijeniti i morat će se tamo obavljati posao neke druge industrije ili neki drugi poduzetnički poduhvati", rekao je Horvat.

Upitan očekuje li za sutra Vladinu odluku o Uljaniku, odgovorio je kako ne očekuje da će konačna odluka o sudbini Uljanika biti donesena sutra. 

Potvrdio je, međutim, da i sud može reći svoje. Za sutra je, naime, na Trgovačkom sudu u Rijeci zakazano ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Brodogradilištem 3. maj, a takvo je ročište za brodogradilište Uljanik zakazano za petak na Trgovačkom sudu u Pazinu. 

Horvat je dodao da s kolegama iz Ministarstva financija, zajedno s Uljanikovom upravom i odabranim strateškim partnerom, razmatra i analizira brojke vezane uz Uljanik.

Istaknuo je kako se nakon svakog sastanka s ministarstvima, upravom Uljanika i strateškim partnerom trošak restrukturiranja smanjuje, da ima evidentiran trošak stečaja i da će u sljedećih dan, dva imati konkretnije rezultate. Na pitanje je li restrukturiranje bolja opcija, kazao je kako je manje bitno kako on "subjektivno zvuči" te da je u poziciji da zajedno s ministrom financija Zdravkom Marićem ponudi "najbolje rješenje za Hrvatsku".

9:29 – "Ne znam je li stečaj racionalan ili nije. Kad gledate s financijske strane, onda jest, kada gledate ljudsku stranu, onda stečaj nije racionalan. Odluka je jako teška", kazao je ministar Oleg Butković ispred Banskih dvora.

9:08 U DORH je priveden i Anton Brajković koji je bio na čelu Uprave od 2008. do 2013. godine.

Prilikom njegova ulaska jedan građanin mu je, ispred DORH-a, dobacio: ''Lopove, lopove'', javio je reporter N1 televizije.

9:05 – Na ispitivanje su stigli Veljko Grbac, Zdravko Pliško i Silvan Kranjc

Osumnjičeni u akciji Uljanik
1/14

8:30  U Banskim dvorima održat će se sjednica užeg kabineta Vlade.

8:00 – Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović danas će primiti predstavnike radnika Uljanika.

7:33 – Osumnjičeni su noć proveli u policijskom pritvoru. Očekuje se ispitivanje u državnom odvjetništvu koje će potom odlučiti hoće li protiv osumnjičenih pokrenuti istragu i od suca istrage riječkog Županijskog suda zatražiti istražni zatvor.

Prva trojica osumnjičenih trebali bi stići oko 8.30 sati. Tijekom dana trebali bi stići i ostali osumnjičeni, javlja HRT. Oni se nalaze u pritvoru u policijskoj postaji u Istri.

Video: Privođenje bivšeg direktora Uljanika Antona Brajkovića

MUP je priopćio da je na području Istre uhićeno 12 hrvatskih državljana zbog sumnje da su počinili više kaznenih djela. Postoji sumnja da su kaznenim djelima napravili materijalnu štetu veću od 1,2 milijarde kuna.

– Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta – služba Rijeka od rujna 2018. godine provode kompleksno kriminalističko istraživanje međusobnog poslovanja trgovačkih društava koja posluju unutar grupe poduzeća iz Pule, a kojoj pripada i brodogradilište u Rijeci te poslovanja društava iz navedene grupe poduzeća s drugim poslovnim subjektima izvan grupe.

Na području Istre uhićeno je 12 hrvatskih državljana (1946., 1954., 1960., 1966.,1953., 1967., 1973., 1955., 1968., 1971., 1957. i 1971.) zbog sumnje da su počinili više kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i jednog kaznenog djela subvencijske prijevare na štetu brodogradilišta u Puli i Rijeci te državnog proračuna, a postoji sumnja da su kaznenim djelima pričinili materijalnu štetu veću od 1,2 milijarde kuna.

Osumnjičeni u akciji Uljanik
1/7

 

Zbog opsežnosti i složenosti kriminalističkog istraživanja u kojem je tijekom današnjeg dana sudjelovalo više od 100 policijskih službenika, u Rijeci je ustrojen Stožer iz kojeg se sve koordinira – stoji u priopćenju MUP-a.  

Osumnjičeni u akciji Uljanik Osumnjičeni u akciji Uljanik
1/17
Ključne riječi

Komentara 90

GO
Gomila
07:28 27.03.2019.

IDS je finacirana sa novcem pokradenih od radnika

GO
Gomila
07:24 27.03.2019.

Amsterdamska mafija sve lopov do lopova

Avatar Mi ili Oni
Mi ili Oni
07:37 27.03.2019.

SDPova vlada odobrila je 12 milijardi jamstava u svom mandatu, vise nego ikad u povijesti, i to u samo 2 godine. (nakon sto je Čačić otisao). Mislite o tome. Pocetkom godine drzava je isplatila naruciteljima 3.3 milijarde kn za nikad napravljene brodove. Potrebna je jos jedna isplata od 4 milijarde.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije