Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
afera "nanbudo"

Osuđeni: Ferenčaku i Turkoviću po godinu dana zatvora

srećko ferenčak i petar turković
PIXSELL
24.03.2010.
u 14:17

Predsjednik HNI i direktor Instituta morat će vratiti po 4,8 milijuna kuna.

Zbog zlouporabe položaja i ovlasti u aferi Hrvatskoga nanbudo instituta Srećko Ferenčak kao tadašnji predsjednik i Petar Turković kao izvršni direktor nepravomoćno su jučer osuđeni na po godinu dana zatvora.

Presudom je naloženo da se od Ferenčakove tvrtke Ferbos inžinjering oduzima nezakonito stečenih u spomenutoj aferi 4,78 milijuna kuna te od Turkovića 4,79 milijuna kuna. Jučer su, inače, dan obilježila suđenja uglednicima i političarima pa se samo u zagrebačkom Županijskom sudu sudilo, osim Ferenčaku, veleposlanicima Jurici i Vejnoviću te bivšem ministru Berislavu Rončeviću.

Saslušao bez riječi

Ferenčak je bez riječi saslušao presudu suca Zdravka Majerovića. Sudac je obrazložio da je Nanbudo institut 1996. godine dobio građevinsko zemljište od gotovo 5000 četvornih metara isključivo za gradnju Centra za dnevnu skrb invalidnih osoba po simboličnoj cijeni od oko 800.000 kuna.

Nanbudo institutu su za kupnju tog zemljišta po pola milijuna kuna posudili Ferenčak i Turković.

U listopadu 2001. godine Ferenčak je sazvao skupštinu Nanbudo na kojoj su on i Turković iskoristili svoj položaj i utjecali na članove skupštine da se vlasništvo zemljišta za gradnju Centra za skrb o invalidnim osobama prenese na Ferbos inžinjering i na Turkovića.

U svibnju 2002. optuženi su to zemljište prodali Konzumu za 10,6 milijuna kuna.

– Neetičnost ovdje prevladava nad nepravom počinjenog. Očito je da nikad niste imali namjeru graditi Centar za dnevnu skrb invalidnih osoba.

– Otkako ste utjecali na skupštini Nanbudo instituta da se na vas prenese zemljište, ništa niste učinili osim što ste ga prodali.

Bez otegotnih okolnosti

Dobar dio svog života obojica ste pomagali invalidnoj djeci, mnogo ste učinili dobrog za druge osobe, no ovim ste to uprljali – obrazlagao je sudac Majerović razloge zbog kojih im je izrekao minimalnu kaznu. Za zlouporabu položaja i ovlasti prijeti od jedne do deset godina zatvora.

Sudac Majerović otegotnih okolnosti u slučaju Ferenčaka i Turkovića nije našao. Osvrnuo se i na Turkovićeve riječi izrečene tijekom procesa da on nije bilo tko i da nije došao s ceste.

Rekao je da je baš zato Turković i imao prigodu počiniti kazneno djelo. Tužiteljstvo će se žaliti jer su očekivali bitno strožu kaznu.

Komentara 39

OB
-obrisani-
18:12 24.03.2010.

Ak ja maznem soma kuna u dućanu garant ću dobit više, možda da se učlanim u HNS?

OB
-obrisani-
20:26 24.03.2010.

Ima jedan vrlo zanimljivi članak o mercedesovim vatrogasnim kamionima i mitu u rubrici BIZNIS. Zašto tamo? pozdrav vaš zmijicamala

Avatar comparator
comparator
14:43 24.03.2010.

Znači ipak se kreće!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije