Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kritike i iz SDP-a

Oštre reakcije na Milanovićeve izjave o Orešković i Puljak: Hoće li ga netko ušutkati?

Milanović, Orešković, Puljak
Foto: PIXSELL
1/5
Autori: Vecernji.hr, Hina
30.09.2020.
u 18:23

Ovakva komunikacija i etiketiranje zastupnica nije i ne smije biti nešto “normalno” u javnom prostoru, komentirala je Sabina Glasovac (SDP)

Nakon što je predsjednik Zoran Milanović saborske zastupnice Daliju Orešković i Marijanu Puljak nazvao 'narikačama' i 'ometačicama' jer su ispred Kovačevićevog kluba u Slovenskoj  došle s pločom 'Ured predsjednika RH', reakcije su stigle i s drugih strana.

Milanoviću je kritike uputila i njegova nekadašnja kolegica iz SDP-a Sabina Glasovac.

– Ne, ne i ne ovakvim izjavama! Bez obzira što ja mislila o performansu dviju kolegica, a mislim da su promašile “i šefa i stanicu”, nisu dale gol, reakcija PRH je čisti autogol. Ovakva komunikacija i etiketiranje zastupnica nije i ne smije biti nešto “normalno” u javnom prostoru – komentirala je Glasovac.

Reagirala je i zastupnica Rada Borić.

– DOSTA JE! Klub zeleno-lijevog bloka osuđuje predstavnike izvršne vlasti, uključujući i Predsjednika RH koji se s krajnjim nepoštovanjem odnose prema saborskim zastupnicima, ne uzimajući u obzir da su upravo oni zaduženi za nadzor izvršne vlasti.  Posebno osuđujemo napad Predsjednika RH na zastupnice Puljak i Orešković  obezvrjeđujući njihov profesionalni rad prije ulaska u politiku, te vrijeđao na način da ih je nazvao “samodopadnim narikačama”,  “običnim malim ometačima”, dječurlijom i nezrelim osobama. Često u javnom prostoru nailazimo na ponižavanje zastupnica i stereotipiziranje njihovih uloga, što je za svaku osudu.
Bez obzira na političku pripadnost zastupnica koje se vrijeđa ili naše (ne)slaganje s njihovim političkim radom i potezima, poručujemo no pasaran svima koji ne znaju uputiti argumentiranu kritiku nego je svode na osobne i rodne uvrede – objavila je Borić na Facebooku.

Milanović, Orešković, Puljak
1/7

Puno oštrija je bila aktivistica za ženska prava Sanja Sarnavka.

– Hoće li netko ušutkati Milanovića koji je svaki dan sve bezobrazniji i odurniji. Pa ja tako ne govorim ni o Bandiću u birtiji kako on  govori o ljudima koji mu se ne sviđaju. NEDOPUSTIVO!!!!!! – objavila je na Facebooku.

Iz udruge Gong ocijenili su pak kako je Milanović na vrlo primitivan i seksistički način izvrijeđao saborske zastupnice Daliju Orešković i Marijanu Puljak te poručili da od predsjednika - koji je obećao ravnopravnost i inkluzivnost - očekuju više.

"Iako je u svom inauguracijskom govoru zamolio 'zrno razumijevanja za svoje greške, jer te greške nikad neće biti namjerne, s namjerom da nekoga povrijede ili ponize', predsjednik Zoran Milanović posljednjih dana je nanizao zrna za napuniti pristojnu vreću. Nakon 'klabinga' u vrijeme lockdowna, prekjučerašnje izjave da u Hrvatskoj nitko ne gladuje, jučerašnje anti-migrantske izjave, danas je na vrlo primitivan i seksistički način izvrijeđao saborske zastupnice Daliju Orešković i Marijanu Puljak", naveo je Gong na Facebooku.

"Iako se ljuti na usporedbe s Donaldom Trumpom, današnje izjave, seksizam, prozivanje tuđih članova obitelji, mjerenje uspješnosti prema nepostojećim kriterijima, doista je nalikovalo na show kakvog bi priredio aktualni američki predsjednik. Od predsjednika koji je građanima i građankama obećao ravnopravnost i inkluzivnost, društvo u kojem nitko neće biti uplašen, isključen ili diskriminiran - s razlogom očekujemo više", poručili su iz Gonga.

VIDEO Ankica Mamić: 'Netko je Milanoviću trebao reći da je 'klub' pod nadzorom. Službe nisu odradile svoj posao'

 

Oglasila se i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

"Nazvati političarke, saborske zastupnice, 'samodopadnim narikačama' jest seksizam budući da ih se vrijeđa i omalovažava temeljem spola (narikače su izraz koji se koristi isključivo za ženske osobe)”, ocijenila je Ljubičić u priopćenju pozivajući političare na veću odgovornost u javnoj komunikaciji.

Pravobraniteljica smatra da je predsjednikov govor, u kojem je kritizirao saborske zastupnice Daliju Orešković (SiP) i Marijanu Puljak (Pametno), direktno i indirektno obilovao "uvredljivim i omalovažavajućim etiketiranjima".

Pravobraniteljica smatra da je seksistički i "insinuirati da je jedna od njih bila premlada da bi kvalitetno obavljala posao te da je izabrana zahvaljujući 'infrastrukturi' svog supruga, a drugu omalovažavati kao prestaru da se angažira politički", kao i izjaviti da su zastupnice "mali ometači".

“Seksizam je i patronizirajuće nazivanje dvije saborske zastupnice 'malim ometačima'. Primjetno je da se prema ženama u politici takve kvalifikacije upućuju s manje zadrške nego kada su u pitanju muškarci”, nastavlja pravobraniteljica.

Dodaje kako je nužno da osobe koje obavljaju javne dužnosti, pogotovo političari, vode računa o većoj odgovornosti koju snose za izrečeno u javnom prostoru jer svojim izjavama i ponašanjem daju primjer drugima. Ponovno je pozvala javne osobe da se vode najvišim standardima ponašanja i komunikacije, dodajući da je dio takvih standarda i poštovanje ustavnog načela ravnopravnosti žena i muškaraca, što znači odsutnost bilo kakvog seksizma i spolnih stereotipa.

B.a.b.e.: Kritika izrečena kroz seksističke uvrede je ušutkavanje svih žena u javnom prostoru

"Sloboda kritike jedna je od suštinskih karakteristika demokracije i stoga treba biti sastavni dio politike i javnog diskursa. Međutim, kritika izrečena kroz seksističke uvrede postaje nešto sasvim drugo – to je diskriminacija i ušutkavanje ne samo pojedinih žena, već svih žena u javnom prostoru", poručila je udruga B.a.B.e. u reakciji na izjavu predsjednika Republike Hrvatske.

Iz udruge ističu da je Milanović današnjom izjavom o zastupnicama Orešković i Puljak nastavio niz sve češćih seksističkih napada na žene u hrvatskoj politici te da je pribjegao rodnim stereotipima koji, kako tvrde, često onemogućuju političko sudjelovanje žena, a posebice žena koje postavljaju "škakljiva" pitanja i preispituju pravednost društvenog poretka.

"Naposljetku, izricanjem ograde: 'nadam se da ovo neće biti napad na njezinu ženskost i da nisam rekao ništa seksistički', predsjednik nam daje naslutiti da je možda i sam svjestan kako je takva retorika problematična, ali ne uspijeva ukloniti negativne posljedice onoga što je izrečeno", ocjenjuju iz udruge.

Komentara 97

KI
kizz111
19:22 30.09.2020.

kuja do kuje

HE
Hejterkojimrzisve
19:38 30.09.2020.

Meni se cini da se ove dvije 100% osjecaju nedovoljno najebene i to bi bilo to.

Avatar PrskatorVlado
PrskatorVlado
19:43 30.09.2020.

Zoki roka, trpa i ne vadi, hahaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije