Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IX. Jedinica

Ostojićev i Budišin juriš na HDZ-ovu utvrdu

'23.08.2011., Split - Ranko Ostojic, saborski zastupnik SDP-a. Photo: Tino Juric/PIXSELL'
Foto: ' '
1/3
13.10.2011.
u 13:00

Kerum i HSS dogovorili koaliciju i pred glasače idu premda su im šanse slabe.

Božidar Kalmeta previše vrijedi HDZ-u pa je – bez obzira na to što je zbog brojnih afera koje su povezane s njegovim ministarstvom (najvažnije su one vezane za HAC i gradnju autocesta) već dvije godine u svojevrsnoj nemilosti vrha stranke – javno pomilovan niti dva mjeseca prije izbora. Kalmeta je koordinator za devetu izbornu jedinicu, a u igri ostaje i živopisni ministar i "šef Like" doktor Darko Milinović.

Niža mjesta svježijima

Ovaj dvojac na proteklim je izborima svojoj stranci donio čak deset mandata. Deveta izborna jedinica najjači je bastion hadezeovaca i na ove "bazene" glasova HDZ i te kako računa i na ovim izborima, kada im je presudan svaki glas i svako zastupničko mjesto u Saboru. Problem je što HDZ ima niži rejting no 2007., tako da je manje izgledno da će uspjeti ponoviti rekord. Znači li to da će SDP i Kukuriku koalicija dobiti više od četiri zastupnička mjesta, koliko im je uspjelo ostvariti 2007., ili će koji mandat otići nekom novom igraču? U devetoj je izbornoj jedinici, naime, podjela mandata bila jednostavna – u Sabor su ušli samo zastupnici HDZ-a i SDP-a.

Ova je izborna jedinica poznata i po tome da je više od 25 posto glasova "propalo". Čak pet stranačkih lista (HNS, SDSS, HSP, HSU, HSLS/HSS) dobilo je između 3 i 4 posto glasova, koji su se potom prelili pobjedničkom dvojcu. Ovogodišnji će izbori biti zanimljiviji. HSLS predstavlja povratnik u politiku Dražen Budiša i nije isključeno da će biti dovoljno "romantičara" koji će mu dati svoj glas. Kerum i HSS pojavit će se i u ovoj jedinici sa svojom listom, premda ne treba očekivati da će ostvariti značajniji rezultat jer ovo biračko tijelo nije bilo sklono HSS-u, a Kerum je ipak – splitski gradonačelnik. A Zadar i Šibenik ne ljube se baš sa Splitom. Većina naših sugovornika tvrdi da Kerum i HSS neće prijeći prag od pet posto. Možda pametnije "poslože" svoje birače i u SDSS-u. Nisu uspjeli prijeći izborni prag zato što su im se birači podijelili glasajući za manjinsku i opću listu.

Što se Zadra i okolnog područja tiče, tradicija neće biti prekinuta, Zadar je HDZ-ov, a Kalmeta je pridonio velikom razvoju svoga grada. Liste će, dakle, opet predvoditi najjači hadezeovci – Kalmeta i Milinović, no sigurno je da će na nižim mjestima biti mjesta za svježije ljude koje će odrediti Jadranka Kosor.

– Siguran sam da ćemo Kalmeta i ja u tandemu u devetoj jedinici osvojiti devet mandata, a možda i deset, iako će to biti velika borba – poručuje Darko Milinović i dodaje da nema ličke kuće u kojoj on u posljednje vrijeme nije bio. Kako doznajemo, na listi u devetoj izbornoj jedinici naći će se i Ante Kulušić. Ni u SDP-u neće biti kadrovskih promjena. Ranko Ostojić i dalje je glavni igrač, tu je opet i Ingrid Antičević-Marinović, a ostaje sigurno i znameniti časnik Domovinskog rata, Sinjanin Ante Kotromanović. Ostojić o imenima na listi Kukuriku koalicije nije želio špekulirati.

– SDP-ov je plan osvojiti 77 mandata, a naša je obveza da u devetoj jedinici osvojimo pet mandata, jedan više nego na prošlim izborima – kaže Ostojić. Svjestan je da na ovim izborima mandate najvjerojatnije neće dijeliti samo HDZ i SDP.

Gužva na desnici

– Mi nećemo stradati. Bit će velika gužva na desnici, Budiša bi mogao preko praga, tako da se ne bih čudio da HDZ padne na samo sedam mandata – kaže Ostojić. U HSLS-u su uvjereni da im je "uskrsli" Dražen Budiša najbolji adut u nadmetanju s tvrdim hadezeovcima. Darinko Kosor naziva ga "živućom legendom hrvatske politike" i ciljano ga je stavio u desnu jedinicu, u kojoj uvijek dobiva HDZ. O svojoj konkurenciji Budiša se ne želi konkretnije izjašnjavati; kaže da HDZ i Kukuriku još nemaju kandidate nego koordinatore te vjeruje da bi u ovoj jedinici mogao osigurati dva mandata.

Komentara 15

Avatar puky
puky
15:44 13.10.2011.

Pišu: \"D.Ivanković, M. Špoljar/VLM, P. Maretić Žonja/VLM, V. Wiesner Mijić, V. Knežević/VLM\" ... koliko ih je mogli su napisati \"Rat i mir\" a ne ovo što smo pročitali ... što je sa tim našim novinarstvom ? ... za tri stupcaca treba pet novinara ?!?! ... strava ...

LI
liburnik
15:46 13.10.2011.

Hebena izborna jedinica, kombinacija vlaha i klerofasista, ne znas ko je udareniji u glavu. Dok do njih dodje demokracija i kultura trebat ce jos pricekati......

RV
rvoisisica
13:19 13.10.2011.

Zanimljiv dvoboj Ostojić : Kalmeta ! Ostojić je s Britancima neuspješno hvatao Gotovinu, a Kalmeta i ekipa prije izbora se u Generala zaklinjali pa ga poslali u Haag. O, Hrvatska ko te vodi ?!! Na izborima trebamo kazniti i jedne i druge.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije