Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ostojić: Grbić odlazi u mirovinu, Borovec na 'stazi slonova'

Žargon – Kad MUP-ov operativac prestane raditi, postaje savjetnik. To je staza slonova, objasnio je Ostojić.
02. ožujka 2012. u 08:00 36 komentara 7 prikaza
'15.06.2011. Visoka, Zagreb - U drzavnoj rezidenciji u Visokoj ulici odrzan je sastanak Vijeca za nacionalnu sigurnost. Oliver Grbic Photo: Boris Scitar/PIXSELL'
Foto: 'Boris Scitar/PIXSELL'
Pogledajte galeriju 1/3

"Nemam komentara", jedino je što je u četvrtak bivši ravnatelj policije Oliver Grbić odgovorio na informaciju da odlazi u mirovinu, a što je u intervjuu za Media servis otkrio ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić. Je li Grbića, koji je na prvoj sjednici Vlade razriješen s dužnosti ravnatelja, a potom imenovan savjetnikom, iznenadila činjenica da je njegovu odluku javnosti prenio ministar Ostojić, a ne on sam, nije se moglo dokučiti ni iz boje glasa jer Grbić nije želio razgovarati telefonom, nego se komunikacija odvijala putem njemu dražeg SMS-a.

Opterećen aferama

– Za nekoliko mjeseci i ne znam točno koliko je to dana, ali varijanta je da bi želio otići u mirovinu koja mu pripada nakon dugogodišnjeg staža u policiji – odgovorio je Ostojić na pitanje o Grbićevoj budućnosti, dodavši da time odgovara i na pitanje o tome zašto se bivši ravnatelj policije i neki drugi u MUP-u nalaze na savjetničkim mjestima.

Grbić se dosad nije izjašnjavao o svojim planovima, jednako kao što i sada šuti, no početkom godine u optjecaju je bilo nekoliko varijanti, od odlaska u mirovinu, preko privatnog biznisa do odlaska na "privremeni rad" u inozemstvo, što se činilo najmanje izglednim. Sigurno jest da je Grbić bio i te kako svjestan da za njega, barem na dužnostima koje bi mogle zadovoljiti njegovo iskustvo i ambicije, u MUP-u više nema mjesta.

Nakon silnih afera koje su se povezivale s njegovim imenom i djelovanjem kao prvog policajca države – od Polančecove optužbe da je inicijator anonimnih kaznenih prijava protiv čelnika SDP-a, Linićeva prozivanja "Olivera" zbog slučaja riječke Tržnice, provaljenih tajnih mjera u slučaju Tadić pa do skandala iz privatnog života i optužbi za namještanje koje mu je uputio bivši suprug novinarke Dijane Čuljak, s kojom je Grbić u bliskoj vezi, Grbić je izgubio svu vjerodostojnost.

Ima pravo birati

Što planira sa svojim savjetnicima, koje je naslijedio od bivšeg ministra, Ostojić je objasnio rekavši u intervju da je "to sustav u kojem se, kad netko u policiji prestane operativno raditi, prebacuje u savjetnike", pri čemu je, da bi bio što slikovitiji, kazao da se u policiji to često naziva stazom slonova. Izrazio je nadu da će se za Krunoslava Borovca, koji je u Grbićevo vrijeme bio načelnik Ureda ravnatelja i zadužen za odnose s javnošću, a potom je i on postao savjetnikom, naći mjesto u sustavu jer je profesionalac. Pritom je dodao: "Ipak imam pravo birati svoje suradnike."

Krunoslav Borovec nije želio komentirati intervju ministra Ostojića, no ipak je izrazio zadovoljstvo što ga se prepoznaje kao profesionalca.

– Sustavu sam dao 20 godina i najmanje još toliko mogu raditi – kaže Borovec.

Grbiću imenovanje sredio Robert Ježić M

Grbiću imenovanje sredio Robert Ježić

Mandat Olivera Grbića na mjestu ravnatelja policije od prvog je trenutka krenuo ukrivo, o čemu se tada šutjelo. Na mjesto ravnatelja došao je s dužnosti načelnika Primorsko-goranske policije, a imenovanje mu je, nakon smjene Vladimira Fabera, lobirajući kod Ive Sanadera, sredio poslije optuženi riječki tajkun Robert Ježić. Govorilo se da nikada nije bio potpuno lojalan Karamarku i da se zbližio s premijerkom Kosor te tako postao političkim policajacem. Bio je uvjeren da su mu najveći neprijatelji DORH i USKOK.

Borovec 2009. bio komunikator godine Kr

Borovec 2009. bio komunikator godine

Krunoslav Borovec karijeru u MUP-u počeo je 1992. godine, a sada je i on, nakon niza dužnosti koje je obnašao, na \"stazi slonova\". Ovaj diplomirani socijalni pedagog prije tri godine bio je proglašen komunikatorom godine nakon što je odradio zahtjevne poslove izvještavanja javnosti o ubojstvima Ivane Hodak, Ive Pukanića i Nike Franjića, a također je jedan od predavača na Policijskoj akademiji. Neslužbeno se moglo čuti da je smijenjen jer ga se percipiralo kao glasnogovornik Tomislava Karamarka.

SPAR
Alternativa
Šećer i debljina: Kako staviti unos šećera pod kontrolu, a i dalje fino jesti
  • Dončura:

    Bilo bi super Borovca vidjeti da opet izvještava medije, čovjek je to radio odlično.

  • mica1111:

    ...pa kakva pak mirovina...čovjek jedva da je prešao 50 godina,još bi kravi rep mogao iščupati i u mirovinu... ...a stare,bolesne bake će sa70 godina...sram vas bilo...

  • vidicmar:

    \"Grbić je izgubio svu vjerodostojnost.\" a koju vjerodostojnost ima Ostojić???????