Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osobni bankrot

Onima koji nemaju nekretninu brisat će se dugovi ako ih ne mogu vratiti

bankrot,siromaštvo,kune,kovanice,novčanik
Foto: Boris Ščitar/VLM/PIXSELL
11.02.2015.
u 16:20

Zakon je namijenjen svim fizičkim osobama i onima koje obavljaju samostalnu djelatnost, a nemaju više od 20 vjerovnika i nisu dužne više od 100.000 kuna

Ministarstvo pravosuđa predstavilo je nacrt Zakona o stečaju potrošača, poznatom i kao Zakon o osobnom bankrotu. Osobni bankrot, javlja 24 sata, trebao bi dužnicima kroz razdoblje od pet godina pomoći da otplate svoje dugove.

Zakon je namijenjen svim fizičkim osobama i onima koje obavljaju samostalnu djelatnost, a nemaju više od 20 vjerovnika i nisu dužne više od 100.000 kuna. Ne smiju biti dužni plaće zaposlenima, biti u stečaju ili u predstečaju. Na okruglom stolu o nacrtu prijedloga Zakona ministar Orsat Miljenić kazao je da se Hrvatska od drugih zemalja razlikuje po tome što je kod nas visok postotak građana koji su vlasnici nekretnine. One za stanovanje neće biti izuzete iz osobnog stečaja.

To znači da će se u razdoblju od jedne do pet godina dužnici morati odreći dijela svojih prihoda, a ako posjeduju nekretninu dati je na prodaju, ako se u roku kušnje od pet godina ne vrate dugovi. U slučaju da dužnik nema nekretninu, a nije u stanju podmiriti dugove za vrijeme petogodišnje kušnje, a vjerovnike se nikako ne može naplatiti, dugovi će se brisati.

Da bi neki dužnik mogao otvoriti postupak osobnog bankrota, uvjet je da najmanje tri mjeseca nije u stanju podmiriti svoje dugove u iznosu većem od 30.000 kuna.

>>Goran Habuš: Grad Varaždin nije pred bankrotom!

>>'Hrvatska nije na rubu bankrota. Daleko je od takvih scenarija'

Komentara 5

JA
ja123pao
18:21 11.02.2015.

Onima koji nemaju nekretninu brisat će se dugovi ako ih ne mogu vratiti ------------------------------------------------------------------------------------ ništa novo . nemaju se od čega naplatiti i sve ode u zastaru nakon 5 godina. ovim zakonom se pogoduje bankama da svoja nenaplativa potraživanja otpišuišu na teret poreza. trošak bi na kraju platili porezni obveznici.

LI
list68
07:51 12.02.2015.

Kako li je ovo "licemjerno"! Onima koji nemaju nekretninu, plaću, mirovinu, oprostit će se dugovi. Bilo bi smiješno da nije žalosno. Pitam ja vas, što je sa "nepovredivosti doma", sa onima koji imaju samo jednu nekretninu "dom", i koja pripada svima koji u tom "domu" žive? Mnogi dužnici, koji su taj naziv stekli, kupujući druge nekretnine, pa posjeduju dvije, ili više nekretnina,, a takvih je uz one gore navedene, večina dužnika, stavlja se u isti položaj sa onima koji su zbog nebrige države došli u bezizlaznu situaciju. Hrvatska ne može kao mjerilo uzimati "EU", zakone, jer u Hrvatskoj se i ne živi kao u "EU".

OS
osica
23:22 11.02.2015.

čekajte malo , onaj tko obavlja samostalnu djelatnost obrt , po posebnom zakonu mu se ne može ovršiti nekretnina u kojoj živi primjerena njegovim osnovnim životnim potrebama, za eventualan dugovanja s naslova obavljanja djelatnosti. Ovdje mu se sve uzima ia i taj krov nad glavom, bez obzira koliko skroman bio , ide na prodaju. I što nakon ovoga ?. Postaje beskućnik koji " nema ništa, pa ni dugova, slobodan tko ptica nebeska, samo što ne može živjeti na grani". Fenomenalno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije