Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ENERGETSKA NEOVISNOST

Osnovne škole u Varaždinu proizvodit će energiju na krovovima zgrada

Varaždin: Nova gradska vlast izvjestila javnost o stanju blagajne
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
10.11.2022.
u 10:10

Nastavit ćemo i dalje s projektima iz naše varaždinske zelene agende jer želimo postići što veći stupanj energetske neovisnosti svih naših institucija i poduzeća – rekao je gradonačelnik Bosilj.

Na krovovima šest varaždinskih osnovnih škola bit će instalirane fotonaponske elektrane za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju, najavio je Grad Varaždin kojem je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio projekt.

Gradonačelnik Neven Bosilj potpisao je ugovor kojim će osigurati sufinanciranje u iznosu od 40 posto. Ukupna vrijednost projekta instaliranja fotonaponskih elektrana procjenjuje se na 1.620.735 kuna, a Fond će sudjelovati do najviše 648.294 kune.

- Rok za provedbu projekta je 18 mjeseci, a planira se da će fotonaponske elektrane biti instalirane na Prvoj, Drugoj, Trećoj, Četvrtoj, Petoj i Sedmoj osnovnoj školi u Donjem Kućanu.

- Nakon što smo uložili značajna sredstva u energetsku obnovu škola i vrtića, ovo je još jedan značajan pomak u zadovoljavanju naših visokih standarda postizanja energetske učinkovitosti i neovisnosti. U vrijeme kada se suočavamo s globalnom energetskom krizom, usmjeravanje na obnovljive izvore energije je više nego opravdano i svaka uložna kuna, odnosno euro višestruko se vraćaju. Nastavit ćemo i dalje s projektima iz naše varaždinske zelene agende jer želimo postići što veći stupanj energetske neovisnosti svih naših institucija i poduzeća – rekao je gradonačelnik Bosilj.

Javna nabava za odabir izvođača i postava fotonaponskih elektrana obavit će se iduće godine.

Komentara 1

PV
prcko.vita
15:45 10.11.2022.

Sve kuće u Hrvatskoj bi trebale proizvoditi putem solarnih ploča struju. Sunce i vjetar su obnovljivi izvor energije čim prije to shvatimo biti će nam svima bolje. A naravno, nemojte zaboraviti posadit i pokoji uređaj koji pretvara CO2 u čisti kisik, taj uređaj se zove drvo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije