Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nominirani projekt

Osnovna škola Žnjan u utrci za Medalju za arhitekturu

OŠ ŽNJAN-PAZDIGRAD
Foto: Bosnić + Dorotić
1/4
17.04.2018.
u 20:12

U izboru za Medalju za arhitekturu i Medalju za konceptualni pothvat Komore arhitekata je i Stambeni sklop Jordanovac

Hrvatska komora arhitekata nominirala je i dva projekta za Medalju za konceptualni pothvat. Ovdje su u konkurenciji Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci i Stambeni sklop Jordanovac, koji se tako natječe za nagradu u dvije kategorije. Prva je kategorija Medalje za arhitekturu,u kojoj je Stambeni sklop Jordanovac nominiran s još tri projekta, Osnovna škola Žnjan – Pazdigard, Stadion Luke Šokčevića Šaljapina u Gunji te Issa megaron na Visu.

Svebor Andrijević i Luka Korlaet autori su Stambenog sklopa Jordanovac od četiri zgrade u zoni obiteljske gradnje i stambenih nebodera projektiranih sredinom sedamdesetih godina. Dva tipa zgrada sadrže po tri stana od više etaža te prostorom podsjećaju na male obiteljske kuće. Stanovi su dobro osvijetljeni zbog višestrane orijentacije. Osnovna škola Žnjan – Pazdigard djelo je arhitekata Mirele Bošnjak, Mirka Buvinića i Maje Furlan Zimmermann iz studija x3m. Projekt je već dobio nagradu Viktor Kovačić Udruge hrvatskih arhitekata za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva za 2017.

Riječ je o prvoj novoj osnovnoj školi sagrađenoj nakon 25 godina u Splitu. Kako stoji u obrazloženju, nova škola u splitskom kvartu koji se postupno transformira od poljoprivredne suburbije u stambeno naselje nije projektirana samo kao mjesto edukacije već i kao središnji javni i rekreativni prostor kvarta koji nije imao zajednički prostor. Issa megaron, obiteljska kuća na Visu autora Davora Matekovića iz studija Proarh, koncipirana je po principima samoodrživosti te po sustavu Sokratovog megarona, prve pasivne kuće. Reinterpretira tradicionalne suhozide, a pri tome stvara novu ruralnu topografiju napravljenu ljudskom rukom, objašnjava se u opisu projekta.

Stadion Luke Šokčevića Šaljapina projektirali su Goran Giljanović i Eduard Popović iz zagrebačkog studija GEplus arhitekti. Riječ je o stadionu koji je zamišljen i kao mjesno okupljalište, a ujedno je i prvi stadion u Hrvatskoj koji je izgradio Hrvatski nogometni savez zahvaljujući sredstvima Fife i Uefe osiguranima nakon katastrofalnih poplava 2014. Finaliste godišnjih nagrada odabrao je Ocjenjivački sud na čijem je čelu akademik Nikola Bašić, dipl. ing. arh. U sastavu Ocjenjivačkog suda su i Tomislav Ćurković, dipl. ing. arh., redoviti prof. Ante Kuzmanić, dipl. ing. arh., akademik Mladen Obad Šćitaroci, dipl. ing. arh. i prof. dr. sc. Karin Šerman, dipl. ing. arh.   

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije