Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Objavljene nominacije za godišnje nagrade Hrvatske komore arhitekata

Svečano proglašenje dobitnika nagrada i dodjela nagrada održat će se 4. svibnja na Danima arhitekata u Rovinju.
10. travnja 2018. u 16:05 2 komentara 809 prikaza
Pogledajte galeriju 1/4

Hrvatska komora arhitekata (HKA) objavila je nominacije za godišnje nagrade Hrvatske komore arhitekata, koje predstavljaju istaknuti profesionalni doprinos u područjima arhitekture, urbanizma i konceptualnog promišljanja.

Vila na Perjavici 'Nagrađenu “Kuću za dvoje” stvarao sam čak 40 godina'

U finalu za godišnju nagradu Medalja za arhitekturu su četiri projekta: Stambeni sklop Jordanovac, Osnovna škola „Žnjan – Pazdigard“, Stadion Luke Šokčevića Šaljapina u Gunji te Issa Magaron na Visu. Za Medalju za urbanizam i Medalju za konceptualni pothvat konkurirat će po dva projekta. Za nagradu za urbanizam natječu se zbornik radova „Urbano-ruralne veze“ i projekt „Revitalizacija prostora uz rijeku Savu u Zagrebu“. Za nagradu za konceptualni pothvat u konkurenciji su Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci i Stambeni sklop Jordanovac, koji se tako natječe za nagradu u dvije kategorije.

Za godišnje nagrade tako su nominirani projekti iz svih dijelova Hrvatske. Osim Splita, Rijeke i Zagreba, u užem izboru su i ostvarenja iz Gunje i Visa. Također, nominacije obuhvaćaju zgrade različitih namjena te su finalisti za nagrade zgrade za sport, stanovanje i kulturu.

Finaliste godišnjih nagrada odabrao je Ocjenjivački sud na čijem je čelu akademik Nikola Bašić, dipl. ing. arh. U sastavu Ocjenjivačkog suda su i Tomislav Ćurković, dipl. ing. arh., redoviti prof. Ante Kuzmanić, dipl. ing. arh., akademik Mladen Obad Šćitaroci, dipl. ing. arh. i prof. dr. sc. Karin Šerman, dipl. ing. arh. Cilj dodjele nagrada je podizanje ugleda struke u široj javnosti, promicanje izvrsnosti arhitektonskog i urbanističkog stvaralaštva te konceptualnih promišljanja, stoga će se ocjenjivanje finalnih projekata u svakoj kategoriji temeljiti na načelima izvrsnosti, profesionalne etičnosti i pripadnosti.

Prema načelu izvrsnosti evaluirat će se doprinos tehničkoj i tehnološkoj izvrsnosti, inženjerskoj inovativnosti i racionalnosti, te solidnosti i trajnoj kvaliteti ostvarenja. Načelom profesionalne etičnosti posebno će se vrednovati socijalna odgovornost i poduzetnost, profesionalizam te odgovornost za održivost i okoliš. Prema načelu pripadnosti, godišnje nagrade HKA promicat će ona ostvarenja koja svjedoče pripadnost hrvatskom prostoru i kulturi.

Svečano proglašenje dobitnika nagrada i dodjela nagrada održat će se 4. svibnja na Danima arhitekata u Rovinju.

Za Medalju za arhitekturu Ocjenjivački sud nominirao je četiri realizacije:
1. Stambeni sklop Jordanovac
Autori | Svebor Andrijević, Luka Korlaet
Foto | Arhitektura Svebor Andrijević d.o.o.

2. Osnovna škola „Žnjan – Pazdigard“
Autori | Mirela Bošnjak, Mirko Buvinić, Maja Furlan Zimmermann
Foto | Bosnić + Dorotić

3. Stadion Luke Šokčevića Šaljapina u Gunji
Autori | Gorana Giljanović i Eugen Popović
Foto | Robert Leš

4. Issa Magaron
Autor: Davor Mateković
Foto | Damir Fabijanić

Za Medalju za urbanizam Ocjenjivački sud nominirao je dva rada:
1. Urbano-ruralne veze, Zbornik radova stručnog skupa, Hrvatski zavod za
prostorni razvoj, urednica: Ariana Korlaet, za nakladnika: Irena Matković,
2. Revitalizacija prostora uz rijeku Savu u Zagrebu s osvrtom na uređenje toga u
cjelini, Zoran Hebar

Za Medalju za konceptualni pothvat Ocjenjivački sud nominirao je dva rada:
1. Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Dinko Peračić
2. Stambeni sklop Jordanovac, Arhitektura Svebor Andrijević d.o.o. – Svebor
Andrijević i Luka Korlaet

Najljepše kuće u Zagrebu biseri arhitekture Ovo je pet najljepših kuća u Zagrebu Katalonski arhitektonski studio RCR primio je posebnu Oris Roca nagradu tijekom Dana Orisa 17 u Zagrebu Arhitektonski simpozij Katalonski arhitektonski studio RCR primio je posebnu Oris Roca nagradu tijekom Dana Orisa 17 u Zagrebu Zagreb: Novozagrebačka Plava potkova Novi Zagreb 'Želimo da naša Plava potkova od šest parkova ponovo zasja'
Kapetan Dragan
ODSLUŽIO KAZNU
Kapetan Dragan pušten iz zatvora i protjeran iz Hrvatske
Vozi eko
VOZI EKO
Odgađa se edukativni projekt Vozi eko
Pogledaj sve komentare
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.