Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUĐENJE U ZAMBIJI

Hrvatima na sudu u Ndoli odobrena jamčevina, branit će se sa slobode

Odgođeno ročište Hrvatima uhićenima u Zambiji, već danas bi mogli biti pušteni iz pritvora
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/5
14.02.2023.
u 09:11

Prošli tjedan podignuta je nova optužnica protiv osmero Hrvata, ali i protiv službenice imigracije u zračnoj luci Ndola zbog kaznenog djela trgovine djecom u pokušaju.

Na sudu u Ndoli u Zambiji danas je održana rasprava. Protiv uhićenih Hrvata podignuta je nova optužnica zbog sumnje u pokušaj trgovanja djecom. Na današnjem ročištu donesena je odluka o puštanju iz pritvora. 

24 sata javljaju da je Hrvatima odobrena jamčevina te da će se moći braniti sa slobode. Svatko od njih treba platiti jamčevinu, putovnice će morati ostaviti u imigracijskom uredu te regulirati privremenu boravišnu dozvolu. Jamčevine iznose 20.000 zambijskih kvača, odnosno oko 1000 dolara. Iduće ročište održat će se 1. ožujka. 

Prošli tjedan podignuta je nova optužnica protiv osmero Hrvata, ali i protiv službenice imigracije u zračnoj luci Ndola zbog kaznenog djela trgovine djecom u pokušaju. 

Hrvati su nešto prije 9 sati stigli na sud. Osim njih, tereti se i službenica za imigraciju Gloria Sondoyi Sakulenga. Iako je i ona uključena u istu optužnicu s Hrvatima, nju nisu odveli u zatvor, već je bila u kućnom pritvoru, pišu 24 sata. 

Podsjetimo, četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga. Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata, a djeca, koja imaju hrvatske dokumente, oduzeta su im i smještena pod zambijsku skrb. 

Sud u Ndoli 7. veljače naložio je da osmero hrvatskih državljana osumnjičenih za pokušaj trgovanja djecom u roku od 48 sati napusti zemlju. Međutim, četiri para ponovno su uhićena u zračnoj luci u Ndoli uoči leta za Hrvatsku.

VIDEO Protiv uhićenih Hrvata podignuta je nova optužnica

Komentara 36

Avatar Graničari Stari
Graničari Stari
09:25 14.02.2023.

Pernar Heroj. 🇭🇷

NN
novo nenormalni
09:11 14.02.2023.

neizvjesnost u redakciji je velika

DU
Deleted user
09:26 14.02.2023.

NAJVEĆI, NAJUŽASNIJI I NAJSTRAŠNIJI GOVOR MRŽNJE KOJI SAM ČUO U SVOME ŽIVOTU (a imam puno puno godina) je članak koji je objavila novinarka Sanja Modrić u Telegramu po naslovom: Moralni talog nacije, kakav je nekad cinkao Židove u NDH, ponovnoo je pokazao bezglavu mržnju u slučaju Zambija‼‼‼, A JOŠ STRAŠNIJE JE ŠTO NITKO NIJE REAGIRAO NA TAKAV TEKST! Demokracija je u velikom mraku (ne sumraku). TOGA NIJE BILO NI U VRIJEME STALJINA❗Molim Vas pročitajte članak, nećete vjerovati da je takvo što napisala poznata novinarka!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije