Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživanje

Osječko-baranjski učenici najčešće se opijaju pivom

'13.09.2008., Zagreb - Jedno od popularnih okupljalista mladih u nocnim izlascima je i kafic Krivi put. Dio izlazaka je i ispijanje alkohola u kaficu ili na klupici ispred njega. Photo: Matija Habljak
Matija Habljak/Arhiva VL
16.09.2013.
u 15:25

Barem jednom u životu marihuanu je na području Osječko-baranjske županije probalo čak 16 posto ispitanih učenika, a s ecstasyem je eksperimentiralo dva posto njih

Osječki učenici osmih razreda te srednjoškolci najčešće će posegnuti za pivom. U stanju teške opijenosti u kojem su nesigurno hodali, nisu bili u stanju pravilno govoriti, povraćali su ili se ne sjećaju što se događalo, u posljednjih godinu dana našalo se više od 23 posto ispitanih učenika osmih razreda. Pokazali su to rezultati ulaznog anketiranja učenika u sklopu preventivnog projekta \"Zdrav za pet\" kojega provodi MUP, Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode uz podrušku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Na području Osječko-baranjske županije anketom je od ožujka do svibnja obuhvaćeno 417 učenika od čega je 149 osnovnoškolaca, a 268 srednjoškolaca.

- U posljednjih mjesec dana ekscesivno se opijalo više od 33 posto učenika koji su konzumirali pet ili više pića u jednoj prigodi. Prosjek za Hrvatsku je 40 posto - iznijela je Marija Kribl ispred Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije - Centra za zdravstvenu zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti.

Barem jednom u životu marihuanu je na području Osječko-baranjske županije probalo čak 16 posto ispitanih učenika, a s ecstasyem je eksperimentiralo dva posto njih. Dok je u Hrvatskoj gotovo 27 posto ispitanih učenika prvih razreda srednjih škola jednom ili više puta u životu udisalo ljepilo ili neka druga otapala (inhalati), taj je postotak u Osječko-baranjskoj županiji dosegnuo čak 38 posto.

- O specifičnostima regionalnog životnog okruženja govori i podatak kako u Osječko-baranjskoj županiji više od 22 posto učenika poznaje pet ili više osoba koje su konzumirale neke oblike droga - dodaje Kribl.

Samo u posljedjih 30 dana za kockom je posegnulo 13 posto ispitanika što je znatno niže od nacionalog prosjeka koji iznosi 25 posto. Pri tome prednjače dječaci gdje njih 40 posto ispitanih s područja Osječko-baranjske županije sudjelovalo u nekom obliku kockanja ili klađenja.

Cilj je projekta \"Zdrav za pet\", kako je istaknuto, podići razinu svijesti kod djece i mladih o važnosti zaštite i očuvanju okoliša te prirode, odnosno stvaranja sigurnog i zdravog okruženja za rast i razvoj djece i mladih. Sukladno s tim projekt će se nastaviti i ove godine, a njime će se obuhvatiti svih 70 osnovnih i 29 srednjih škola, odnosno učenici svih osmih te učenici prvih i drugih razreda srednje škole na području Osječko-baranjske županije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije