Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽRTVE POPLAVA

Osječki volonteri apeliraju na Ministarstvo poljoprivrede da preuzme odgovornost za životinje

poplava
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
27.05.2014.
u 15:01

Informacije koje su do sada prikupili o životinjama stavit će na raspolaganje Ministarstvu poljoprivrede

Volonteri osječke Udruge "Pobjede" koji su danonoćno spašavali životinje iz poplavom ugroženog područja, danas su uputili apel Ministarstvu poljoprivrede. Od njega traže da na sebe preuzmu odgovornost za zbrinjavanje više od 500 pasa i mačaka koji su trenutno razmješteni u dva improvizirana stacionara u Širokom Polju i Belom Manastiru.

- Ulažemo napore da se na jednom mjestu prikupe podaci o svim spašenim životinjama putem Facebook grupe "Pomoć životinjama u poplavljenim područjima. Otegotna okolnost u ovom kaosu je nepostojanje podataka o skrbnicima čipiranih pasa. Naime, Veterinarska stanica u Županji zaduživala je čip, ali nije unosila podatke o njihovim vlasnicima tako da podataka o njihovim vlasnicima nema u Lysacanu - Upisniku svih čipiranih pasa u Hrvatskoj - ukazuje na problem Jelena Rašić, volonterka ispred Udruge "Pobjede".

Informacije koje su do sada prikupili o životinjama stavit će na raspolaganje Ministarstvu poljoprivrede. Zbrka je nastala jer Hrvatska nema ni službeni protokol za spašavanje životinja u izvanrednim situacijama.

- Postoje i vlasnici koji su nam poznati, ali su smješteni po dvoranama tako da i, ako žele svoju životinju, trenutno nemaju gdje s njom. Ne znam koliko će vremena proći dok se one budu mogle k njima vratiti - napominju u "Pobjedi".

U improviziranim stacionarima, kako kažu, trenutno se nalaze samo volonteri, a za te životinje trebali bi se pobrinuti veterinari koji će ih cijepiti i čipirati.

- No, ne mogu se životinje mikročipirati na udrugu ili pojedince, pa stoga predlažemo da se čipiraju na primjerice Općinu Gunja ili Ministarstvo poljoprivrede - predložili su u Udruzi "Pobjede". Iako su stalno apelirali, javljali su im se samo građani, na čemu su im zahvalni, ali ne i netko od nadležnih.

- Država se mora pobrinuti za te životinje, ali se logika odgovornosti poptuno preokrenula pa je sve palo na volontere - rekla je Jelena Rašić iz "Pobjede".

>> Stoka iz poplavljenih područja smještena na 150 lokacija

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije