Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Osim umirovljenika koji žive u RH, potvrdu ne moraju dostaviti ni oni iz Slovenije

Korisniku mirovine koji pravodobno ne dostavi potvrdu o životu, odnosno do 31. prosinca, bit će obustavljena isplata mirovine, upozoravaju iz nadležnih entitetskih institucija
21. listopada 2019. u 22:22 1 komentara 1754 prikaza
Ilustracija
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Korisnici prava na mirovinu kojima se isplata vrši izvan Federacije BiH do kraja kalendarske godine Federalnom zavodu mirovinsko-invalidskog osiguranja trebaju dostaviti potvrdu o životu kako bi im isplata u 2020. godini bila redovita i bez prestanka, potvrdili su za Večernji list u Federalnom zavodu MIO.

Sjednica Sabora Šuker uzvratio oporbi: 'HDZ je taj koji na 65 godina vraća granicu za odlazak u mirovinu'

Korisnici izvan FBiH

Naime, nakon što je mirovinski Zavod u RS-u pozvao korisnike mirovine tog Zavoda da dostave potvrdu o životu kako bi nastavili uživati ovo pravo, provjerili smo kakva je situacija u Federaciji BiH.

“Isto pravilo vrijedi i za korisnike mirovina iz Federalnog zavoda MIO, a čija se isplata vrši izvan Bosne i Hercegovine, s izuzetkom korisnika u Hrvatskoj i Sloveniji jer s nositeljima osiguranja iz navedenih zemlja FZ MIO vrši elektroničku razmjenu podataka, stoga korisnici u tim zemljama od prošle godine nisu u obvezi dostavljati potvrde o životu, nego se činjenica smrti utvrđuje navedenom razmjenom podataka”, kazao nam je Tomislav Kvesić, glasnogovornik Federalnog zavoda MIO.

Prema njegovim riječima, izvan FBiH (što uključuje i korisnike u Republici Srpskoj i Distriktu Brčko) ima oko 70 tisuća korisnika. Izvan Bosne i Hercegovine nešto je manje od 52 tisuće korisnika. Najviše korisnika kojima Federalni zavod isplaćuje mirovine, a koji žive izvan BiH, nalazi se u Republici Hrvatskoj, a riječ je o oko 21 tisuću korisnika. “Ponavljamo, korisnici iz Republike Hrvatske nisu obvezni dostaviti potvrdu o životu. Najviše korisnika izvan Bosne i Hercegovine, a koji su obvezni dostaviti potvrdu o životu, živi na području Republike Srbije, gdje se mjesečno isplati oko 19 tisuća mirovina.

Ilustracija CILJ FINANCIJSKA NEOVISNOST Odlično zarađuju, a žive na 'kruhu i vodi' kako bi otišli što prije u mirovinu

Oko 30 tisuća korisnika koji žive izvan BiH ima obvezu do kraja godine (najbolje u razdoblju od 1. studenoga do 31. prosinca) dostaviti potvrdu o životu kako bi isplata u sljedećoj godini bila uredna”, naglasio je Kvesić. Podsjetimo, korisnici mirovina stečenih u Federaciji BiH, a koji žive na području Hrvatske, od prošle godine više nisu obvezni dostavljati redovite godišnje potvrde kojima dokazuju da su živi jer se činjenica smrti sada utvrđuje automatskom razmjenom podataka među ovlaštenim agencijama u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Tiskanicu ili obrazac potvrde o životu korisnici mirovina Federalnoga zavoda MIO preuzimaju s web-stranice Zavoda te popunjenu i ovjerenu dostavljaju na jednu od adresa Federalnog zavoda MIO u Mostaru ili Sarajevu.

Zavod u RS-u

S druge strane, potvrde o životu mirovinskom Zavodu Republike Srpske treba dostaviti ukupno 23.250 korisnika.

Novi mirovinski dodatak Ženama od ove godine više mirovine nego muškarcima

“Dostavljanje potvrde o životu ne odnosi se na korisnike s prebivalištem u Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Federaciji BiH (26.842 korisnika) jer se taj podatak osigurava elektroničkom razmjenom podataka”, navedeno je u priopćenju Zavoda Republike Srpske. Potvrda se dostavlja u nadležnu poslovnicu mirovinskog Zavoda koja je donijela rješenje o ostvarivanju prava i koja vrši isplatu mirovine.

“Korisniku koji potvrdu o životu ne dostavi pravodobno bit će obustavljena isplata mirovine”, upozorili su iz Zavoda. Iz ovog Zavoda navode kako će korisnike izvan Republike Srpske o obvezi dostavljanja potvrde o životu obavijestiti i pisanom porukom na čeku ili nalogu za isplatu mirovine za listopad, studeni i prosinac 2019. godine.

profesori na listama
Iz profesorskih klupa u sabornicu: Što o njima kažu njihovi studenti?
Pratimo li ishode?
Građani žele znati koje bolnice imaju najbolje ishode liječenja
  • Zooltan:

    Dugovječni ljudi preuzmu identitet umrlog umirovljenika