Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Orepić: Ako bude potrebno, spremni smo povećati kapacitete za migrante

– Hrvatska u ovom trenutku odgovara na ono što se od nje očekuje. Imamo dovoljno kapaciteta za zbrinjavanje migranata, a ako bude potrebno, spremni smo povećati kapacitete. Međutim, težište nije na tome nego na zajedničkom dogovoru koji EU mora postići vrlo skoro – kazao je Orepić
24. veljače 2016. u 19:04 12 komentara 803 prikaza
Vlaho Orepić
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Hrvatska sudjeluje u zajedničkim naporima u profilaciji izbjeglica na grčko-makedonskoj granici i u daljnjem tranzitu migranata u skladu s dogovorom, rekao je hrvatski ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić u Beču, gdje  je sudjelovao na ministarskoj konferenciji o migrantskoj krizi.

– Hrvatska u ovom trenutku odgovara na ono što se od nje očekuje. Imamo dovoljno kapaciteta za zbrinjavanje migranata, a ako bude potrebno, spremni smo povećati kapacitete. Međutim, težište nije na tome nego na zajedničkom dogovoru koji EU  mora postići vrlo skoro – kazao je Orepić novinarima.

Na novinarska pitanja o odnosima sa Slovenijom odgovorio je da je cilj današnje konferencije bio definirati zajedničku odgovornost i unutar te odgovornosti pojedinačnu odgovornost. – U tom kontekstu  mislim da će suradnja sa Slovenijom biti korektna – rekao je Orepić.

Bečku konferenciju ocijenio je kao" korak unaprijed" prema konačnom dogovoru EU o migrantskoj krizi. Izrazio je nadu da će se u četvrtak na sastanku ministara unutarnjih poslova i pravosuđa u Bruxellesu dati konkretniji odgovor.

Austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz ocijenio je da je današnji skup "jasan signal da želimo smanjiti priljev migranata. Mi to moramo učiniti", rekao je.

Potrebna je bliska suradnja, koordinacija, dogovor i kontrola odnosno profilacija na grčko-makedonskoj granici gdje će se odlučivati o daljnjem tranzitu migranata. Prema mišljenju austrijskog ministra, migranti koji prođu identifikaciju i kontrolu više neće moći birati državu u kojoj će predati zahtjev za azil. Dogovorene mjere predviđaju i odbijanje migranata s lažnim identitetom koji neće moći prijeći makedonsku granicu. Ekonomske migrante zasad se neće primati. Također se predviđa slanje dodatne potpore i policajaca na posebno pogođene granice, a suradnja s Grčkom ostaje vrlo važna.

– Sve mjere sa svrhom boljeg koordiniranja i zaustavljanja migracijskih tokova prema srednjoj Europi u zajedničkom nastupu imaju za cilj osigurati stabilnost i sigurnost u zemljama  duž balkanske rute –  rekla je austrijska ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner dodajući da je to "pitanje opstanka Europske unije".

– Moramo zaustaviti val izbjeglica sada. Riječ je o pitanju opstanka Europske unije – rekla je na novinarskoj konferenciji upućujući posebno na opasnost nacionalističkih politika u Europi. – Ne možemo ovako nastaviti. Trebamo jasnu odluku na europskoj razini – rekla je.

Na bečkoj konferenciji sudjelovali su ministri unutarnjih i vanjskih poslova odnosno njihovi pomoćnici iz deset zemalja – Austrije, Albanije,  BiH,  Crne Gore , Bugarske,  Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije. Iz Hrvatske je, uz ministra Orepića, sudjelovao i pomoćnik ministra vanjskih i europskih poslova Željko Kuprešak.

>>Hoće li migranti krenuti kroz BiH? 'Besmisleno je na taj način razmišljati'

>>Nikolić: Bojim se nemira ako se zatvore granice. Orešković: Nitko neće zatvoriti granice, ali bi mogli malo stegnuti

Milan Bandić
Večernji doznaje
Umro je Milan Bandić!
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
 • Antiflašist:

  Lokalni milicajac zeli povecti kapacitete za imigrante? zemlja ti u bankrotu, o cemu ti pricas milicajcino jedna, tko ce to hraniti, djeca nam nemaju gdje raditi a ti ce ces izigravati filantropa, ostavio si sve rankoviceve milicajce, modus operandi ti je isti.

 • Avatar medimurec
  medimurec:

  to ne zvuci bas domoljubno? gdje su vojska, zica i palica?

 • Bulaba:

  Možete ih sve smjestiti kod sebe u Metković. Taman su se oslobodili kapaciteti odlaskom proudbaških seljačića za ministre u Zagreb.