Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
radna večera u Bruxellesu

Nikolić: Bojim se nemira ako se zatvore granice. Orešković: Nitko neće zatvoriti granice, ali bi mogli malo stegnuti

večera
Foto: Tomislav Krasnec/Pixsell/Pool
1/3
17.02.2016.
u 23:40

- Očekujem da bi migranti po svaku cijenu željeli ući u Europu i da to više ne bismo mogli zaustaviti mirno - izjavio je Nikolić po završetku radne večere

Premijer Tihomir Orešković doputovao je u trodnevni posjet Bruxellesu, gdje će sutra i prekosutra po prvi put predstavljati Hrvatsku na sastanku Europskog vijeća, no večeras je najprije sudjelovao na radnoj večeri o stanju na zapadnobalkanskoj migrantskoj ruti nakon koje je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio da bi zbog namjere Austrije da stegne kontrolu na svojim granicama moglo doći do nemira.

- Očekujem da bi migranti po svaku cijenu željeli ući u Europu i da to više ne bismo mogli zaustaviti mirno - izjavio je Nikolić po završetku radne večere na koju je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk pozvao premijere Slovenije i Hrvatske te predsjednike Srbije i Makedonije. Dodao je kako je situacija “alarmantna”.

Premijer Tihomir Orešković u svojoj je izjavi nakon večere bio manje dramatičan:

- Nitko neće u Europi zatvoriti granice, ali bi mogli sad malo stegnuti - izjavio je Orešković. - Ako će stegnuti Austrija, onda će i Slovenija reagirati, a onda i Hrvatska, i Srbija… Nikolić, Cerar i ja imali smo otvorenu diskusiju i, ako će biti kakve promjene, surađivat ćemo zajedno da riješimo te izazove - dodao je hrvatski premijer. Slovenski premijer na sastanku je navodno rekao da će Slovenija zatvoriti svoje granice u roku od dva dana.

Sve se to događalo uoči sutrašnjeg početka summita EU na kojemu se očekuje usvajanje zaključaka koji kažu da se vanjska granica Schengenske zone treba zatvoriti za svakoga tko ne zadovoljava uvjete za ulazak ili nije predao zahtjev za azilom iako je za to imao priliku u Grčkoj.

Prema nacrtu zaključaka Europskog vijeća, “humanitarna situacija migranata uzduž zapadnobalkanske rute zahtjeva hitno djelovanje” i to je bila tema večerašnje radne večere uoči sastanka Europskog vijeća.

“Potrebno je uspostaviti kapacitete kako bi EU mogla pružati humanitarnu pomoć interno (unutar EU, op.a.), u suradnji s organizacijama poput UNHCR-a, kako bi podržala zemlje suočene s velikim brojem izbjeglica i migranata”, kaže se u nacrtu zaključaka Europskog vijeća u koje je Večernji list imao uvid.

U tom nacrtu spominje se također da je "važno da ostanemo na oprezu oko mogućeg razvoja novih ruta kako bismo mogli poduzeti brze mjere". Njemački veleposlanik u BiH Christian Hellbach danas je na tribini u Sarajevu rekao kako “BiH još uvijek nije pogođena izbjegličkom krizom kao susjedne zemlje, no to ne znači da neće biti u skorije vrijeme”. Ta izjava čini se kao dio opreznosti na koju EU apelira u nacrtu zaključaka Europskog vijeća: mnogi strahuju da bi zatvaranje makedonsko-grčke granice moglo preusmjeriti rutu iz Grčke prema Albaniji i dalje. Premijer Orešković danas je ponovio da Hrvatska podržava slovensku ideju o pomoći Makedoncima u zaštiti granice s Grčkom.

Slovenija je danas usvojila odluke koje će omogućiti slovenskoj vojsci da djeluje uz slovensko-hrvatsku granicu uz ovlasti koje ima policija u slučaju da se migrantska kriza produži. Slične ovlasti svojoj vojsci dala je i Mađarska kad je podigla ogradu prema Srbiji i Hrvatskoj. Ministar vanjskih poslova Karl Erjavec rekao je da mjera o aktiviranju vojske ima za cilj da se Sovenija ne pretvori u “džep” u kojemu bi se migranti zadržavali dulje vrijeme.

Foto: Tomislav Krasnec/Pixsell/Pool

>> Orešković: Proračun će biti gotov 10. ožujka. Obećali smo građanima reforme. Idemo u pravom smjeru

Komentara 81

Avatar ČEPlN
ČEPlN
18:59 17.02.2016.

pametan covjek napravit ce i pametne poteze, zamislite njegov predhodnik je bio ulicni prodavac vrecica za usisavace ali ga je SANU stavila na mjesto premijera kako bi proveo memorandum 2 u djelo

ST
stefj
22:19 17.02.2016.

Ovo je nešto što premijer mora odraditi. Za konkretne poteze morat ćemo malo pričekati, prvi potez kojeg ćemo moći ocjenjivati jest proračun...

KA
kajinx
21:14 17.02.2016.

Sada će gosti navaliti sa negativnim komentarima. Pipl mast trast as!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije