Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Viktor na udaru

Orbanov brat voli novac mrskog EU

Hungary v Portugal - EURO 2016 - Group F Football Soccer - Hungary v Portugal - EURO 2016 - Group F - Stade de Lyon, Lyon, France - 22/6/16 Hungary's Prime Minister Viktor Orban in the stands REUTERS/Kai Pfaffenbach Livepic Kai Pfaffenbach
Foto: Reuters
09.09.2016.
u 16:45

Sufinanciranje od EU dobili su i premijerov zet Istvan Tiborcz, premijerov prijatelj Lorinc Meszaros i nekadašnji suradnik Lajos Simicska

Mađarski premijer Viktor Orban kritizira Europsku uniju gdje god stigne, no njegov mlađi brat Győző Orban, preko tvrtke kojoj je suvlasnik, uredno prima poticaje iz fondova EU, otkrio je mađarski portal Direkt 36.

Tvrtka Gamma Analcont, u 26-postotnom suvlasništvu Orbanova brata Győze (ime koje je mađarska verzija imena Viktor, tako da su braća praktički imenjaci), dobila je potkraj kolovoza iz fondova EU 940 tisuća eura za projekt obnovljivih izvora energije. U siječnju ove godine dobila je iz fondova EU još 184 tisuće eura.

Sve u krugu obitelji

Tvrtka je dobila 200 tisuća eura iz europskih fondova i prije no što je Győző Orban u siječnju 2015. postao njezin suvlasnik, to otkriće mađarskih istraživačkih novinara s portala Direkt 36 može biti politički neugodno za premijera Orbana jer njegov ured operativno vodi raspodjelu novca iz fondova EU u Mađarskoj, pa je kroz ured prošla i obrada financiranja tvrtke premijerova brata.

Sufinanciranje od EU dobili su i premijerov zet Istvan Tiborcz, premijerov prijatelj Lorinc Meszaros i nekadašnji premijerov suradnik Lajos Simicska. Dok euri kapaju u tvrtke njegova brata, zeta i prijatelja, premijer Orban vrlo rado kritizira sve drugo što dolazi iz Bruxellesa, ponajviše prijedloge o tome kako bi se EU trebao nositi s migrantskom krizom.

Puno prije migrantske krize, koju je pretvorio u svoje najvažnije bojno bolje protiv EU, Orban je, u oužjku 2012., uspoređivao EU sa SSSR-om, a europske dužnosnike i birokrate sa sovjetskim aparatčicima.

– Mađarska neće biti kolonija. Dobro nam je poznat karakter neželjene drugarske pomoći, čak i kad dolazi u finim odijelima, a ne vojnim uniformama – rekao je tada Orban, u vrijeme kad je Europska komisija, u zamjenu za financijsku pomoć Mađarskoj, tražila da Budimpešta promijeni nekoliko spornih zakona koji se tiču pravosuđa, središnje banke i zaštite podataka.

Tvrtku osnovao otac

No, čini se da premijer danas nema ništa protiv situacija kad “drugarska pomoć” iz Bruxellesa podrazumijeva sufinanciranje projekta njegova brata novcem europskih poreznih obveznika. Portal Direkt 36 piše da je ured premijera Orbana odbio komentirati njihovo otkriće, poručivši da premijer nema veze s time.

Ni premijerov brat Győző Orban nije odgovarao na pitanja novinara koji su otkrili priču. Brat Győző nikad se nije bavio politikom, naslijedio je tvrtku koju je osnovao njegov i Viktorov otac tijekom devedesetih, a hobi mu je hrvanje. Njegova tvrtka Gamma Analcont jedna je od oko 250 tvrtki koje su odabrane za financiranje europskim novcem na natječaju u kolovozu.

U usporedbi s drugima, ta je tvrtka dobila iznos koji je malo veći od prosjeka. 

>> Orban Vučiću: Mađarska ne prihvaća da bilo tko blokira put Srbije EU

Komentara 6

IN
inbox
19:49 10.09.2016.

tako i srbi vole kune

KO
korisniksb
19:50 09.09.2016.

Ovaj vecernji je zakon svijeta... Ako ne jasi po Putinu,onda je na Erdoganu,a treca je solucija as iz rukava Orban.Nemas kaj,samo gas...

Avatar Piktor-
Piktor-
21:54 10.09.2016.

Koji ste Vi lajbeki u Vesernjaku ?! Orbanov brat "dobiva" novac iz EU-fondova a Hrvatskoj se pak doznacuje zato sto "pobjedjuje" na EU-natjecajima. Jad i cemer osd novinarstva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije