Naslovnica Vijesti Svijet

Orban: Ne izbacujte me iz obitelji

Ne smatram da je razumno rješavati takve nesporazume izbacivanjem stranke iz naše političke obitelji. Stoga bih vas s poštovanjem želio zamoliti da razmotrite svoj prijedlog za isključenjem, ako je to moguće – napisao je Orban
15. ožujka 2019. u 08:50 5 komentara 501 prikaza
Mađarski premijer Viktor Orban i njemačka kancelarka Angela Merkel pripadaju političkoj obitelji pučana
Foto: Reuters/PIXSELL

Ispričavam se ako ste moju izjavu da ste “korisni idioti” doživjeli kao osobnu uvredu - poručio je jučer mađarski premijer u pismu predsjednicima onih stranaka u Europi, koje pripadaju Europskoj pučkoj stranci (EPP) i potpisale su zahtjev za izbacivanjem Orbanove stranke Fidesz iz EPP-a.

Tri zahtjeva Orbánu: ne napadaj Junckera, ispričaj se i razjasni stvari oko Srednjoeuropskog sveučilišta Orbán na raskrižju 'Okani se Junckera ili nećeš biti dio EU pučana'

– To je zapravo citat Lenjina, kojim sam namjeravao kritizirati određenu politiku, a ne određene političare – napisao je Orban u pismu u kojem moli stranke koje su pokrenule njegovo izbacivanja iz EPP-a da ponovo razmisle i odustanu od tog zahtjeva.

Isprika nije dovoljna

– Nije tajna da postoje ozbiljna neslaganja između naših stranaka po pitanju migracija, zaštite kršćanske kulture i budućnosti Europe. Također, nije tajna da mi ne želimo promijeniti svoj stav o tim pitanjima. Ipak, ne smatram da je razumno rješavati takve nesporazume izbacivanjem stranke iz naše političke obitelji. Stoga bih vas s poštovanjem želio zamoliti da razmotrite svoj prijedlog za isključenjem, ako je to moguće – napisao je Orban.

Pismo istog sadržaja poslano je na predsjednike 13 stranaka iz obitelji EPP-a koje su pokrenule zahtjev za isključenjem Fidesza, o čemu će se odlučivati na političkoj skupštini EPP-a 20. ožujka u Bruxellesu. Od hrvatskih članica EPP-a, HDZ se ne izjašnjava i nije među pokretačima izbacivanja Orbana, a HSS je u proceduri izlaska iz EPP-a u znak prosvjeda zbog ponašanja Orbana i Talijana Antonia Tajanija.

Viktor Orbán Hoće li ga pučani izbaciti? Weber posjetio Orbána: Nismo riješili probleme

Jedan od primatelja Orbanova pisma, predsjednik flamanskih demokršćana Wouter Beke, odmah je jučer putem svoga Twittera objavio da isprika nije dovoljna za odustajanje od zahtjeva za izbacivanjem Fidesza.

– Prihvaćam isprike, ali ovdje nije riječ o uvredi prema Wouteru Bekeu, ovdje je riječ o poštivanju europskih vrijednosti i boljoj suradnji u čuvanju vanjskih granica EU. Po tim pitanjima ne vidim promjene. Moja stranka ostaje na svom stavu: nema mjesta za Fidesz u Europskoj pučkoj stranci – poručio je Beke.

Krešo Beljak JEDNOGLASNA ODLUKA HSS napušta Pučane: 'Nama nije mjesto s Vučićem, Tajanijem i domaćim izdajnicima'

Tri uvjeta Budimpešti

Kap koja je prelila čašu dijela europskih pučana bila je, podsjetimo, javna kampanja koju je Orban lansirao prije nekoliko tjedana, pokušavši uvjeriti Mađare da EU i famozni Bruxelles imaju prijedloge koje “iz temelja ugrožavaju sigurnost Mađarske”. Kampanja je koristila fotografije predsjednika Komisije iz redova pučana Jean-Claudea Junckera, a Komisija je reagirala demantiravši to kao izmišljotine mađarske vlade. Orbana su kritizirali i predsjednik EPP-a Joseph Daul, a i Manfred Weber, kandidat EPP-a za novog predsjednika Europske komisije koji dolazi iz bavarske stranke CSU, bliske Orbanovu Fideszu.

No, Weber očito ne inzistira na sankcijama, nego pokušava pronaći način da se Orbana zadrži, pa je tako dao tri uvjeta Orbanu, a prekjučer je posjetio Budimpeštu i dogovarao s Orbanom detalje o tome kako ispuniti te uvjete i izbjeći sankcije. Isprika je bila među ta tri uvjeta i očito je da Orban smatra da se jučerašnjim pismom dovoljno ispričao. Još jedan uvjet je pronalazak rješenja za (Sorosevo) Srednjoeuropsko sveučilište (CEU), koje su Orbanovi zakoni protjerali iz Budimpešte, no koje bi se sada moglo vratiti u glavni grad Mađarske.

Pogledajte što je Maras učinio Tajaniju zbog izjave o Dalmaciji i Istri:

Valamar
Prilika za posao
Ovo je troje mladih koji rade u turizmu, evo zašto su zadovoljni i žele ostati u Hrvatskoj
  • komar64:

    Koja novinarska fora...Orban sotonjare sigurno ni za što ne moli.

  • komar64:

    Koja novinarska fora...Orban sotonjare sigurno ni za što ne moli.

  • okvals54:

    Ovo da je Orban izjavio,nemoguce.Da je Anemija u pitanju,ocekivano.