Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Orban naveo uvjete za ostanak Fidesza u EPP-u

"Fidesz smatra da vrijedi ostati u EPP-u samo ako se u potpunosti ne pridruži redovima migracijskih zagovornika"
17. ožujka 2019. u 14:07 19 komentara 284 prikaza
Viktor Orban
Foto: Reuters/PIXSELL

Mađarski premijer Viktor Orban naveo je uvjete za ostanak svoje stranke Fidesza u Europskoj pučkoj stranci (EPP) uoči glasanja idućeg tjedna o izbacivanju Fidesza.

Viktor Orban EU IZBORI Orban: Fidesz možda napusti Europsku pučku stranku

"Fidesz smatra da vrijedi ostati u EPP-u samo ako se u potpunosti ne pridruži redovima migracijskih zagovornika", rekao je u nedjelju predstojnik Orbanovog ureda Antal Rogan za državnu televiziju.

Osim toga, zaštitu granica treba prebaciti iz nadležnosti Europske komisije u nadležnost država članica, ministri unutarnjih poslova moraju dobiti ovlasti za donošenje odluka o pitanjima migracije i zaštite granica, a iz proračuna EU-a članicama se treba isplatiti pola njihovih troškova za upravljanje granicama, dodao je. "Sve dok se ti prijedlozi izričito ne odbacuju, Fidez će ostati u EPP-u", kazao je.

Tri zahtjeva Orbánu: ne napadaj Junckera, ispričaj se i razjasni stvari oko Srednjoeuropskog sveučilišta Orbán na raskrižju 'Okani se Junckera ili nećeš biti dio EU pučana'

Napetosti između Orbana i EPP-a eskalirale su otkako je Mađarska pokrenula kampanju protiv predsjednika Europske komisije Jeana-Claudea Junckera, koji je poput njega član EPP-a, optuživši Bruxelles da podržava ilegalnu imigraciju. Trinaest od 56 stranaka članica EPP-a službeno je zatražilo "isključenje ili suspenziju" Fidesza a o tom prijedlogu glasat će se u srijedu, 20. ožujka.

 

Snijeg u Zagrebu 14. 1. 2013.
BIT ĆE SVEGA
Objavljena velika prognoza: Ovakvoj zimi nismo se nadali, evo što nas sve čeka
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
 • pax5:

  Svaka ti bila blagoslovljena...kod njega indus. proizvodnja raste 5% kod nas u minusu...

 • koriolis:

  Orban ,samo naprijed,nedaj se EU gamadi.

 • Avatar Floyd1
  Floyd1:

  Orbane, dok govoris istinu, oni tebe nece u EU.