Naslovnica Vijesti Hrvatska

Orban: Fidesz možda napusti Europsku pučku stranku

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je u petak da će njegova vladajuća nacionalistička stranka Fidesz možda napustiti Europsku pučku stranku (EPP), uslijed rasprave da njegova vlada provodi anti-briselsku medijsku kampanju
08. ožujka 2019. u 10:29 3 komentara 378 prikaza
Viktor Orban
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je u petak da će njegova vladajuća nacionalistička stranka Fidesz možda napustiti Europsku pučku stranku (EPP), uslijed rasprave da njegova vlada provodi anti-briselsku medijsku kampanju. U utorak je čelnik EPP-a Manfred Weber zatražio od Fidesza da ukloni reklamne plakate koji napadaju predsjednika Europske komisije Jeana-Clauda Junckera, a koji su dio kampanje ususret euro-izborima u svibnju.

Tri zahtjeva Orbánu: ne napadaj Junckera, ispričaj se i razjasni stvari oko Srednjoeuropskog sveučilišta Orbán na raskrižju 'Okani se Junckera ili nećeš biti dio EU pučana'

Orbanov načelnik osoblja Gergely Gulyas rekao je da će Junckerove postere slijedeći tjedan zamijeniti oni s Orbanovim planovima da podigne natalitet zemlje te da Fidesz želi ostati u EPP-u. U govoru na javnom radiju, Orban je rekao da i dalje želi reformirati EPP, skrenuvši ih u smjeru anti-migracija, no također je naglasio i mogućnost da Fidesz napusti EPP, a koji će se sastati na tu temu 20. ožujka kako bi ju raspravili.

"Rasprava može završiti tako da Fidesz pronađe svoje mjesto izvan EPP-a, a ne unutar te skupine", rekao je Orban u intervjuu. "Ako trebamo započeti nešto novo ... onda je pravo mjesto za to Poljska".

Viktor Orban EU Čelnik Europskih pučana dao ultimatum mađarskom premijeru Orbanu

Orban je primijetio da vladajuća poljska stranka Pravo i Pravda (PiS) nije dio EPP-a. Rekao je da je razgovarao s Junckerom i Weberom u četvrtak te da u nedjelju planira posjetiti Poljsku, njihovog velikog regionalnog saveznika. Varšava i Budimpešta prethodno su se zavjetovale na blokiranje bilo kakvih sankcija protiv bilo koje od zemalja oko poteza za koje kritičari kažu da ih udaljavaju od demokratskih standarda.

Orban je najavio posjet i poljskog premijera Mateusza Morawieckog za 15. ožujka kada Mađarska slavi državni praznik, gdje će Orban održati memorijalni govor u kojem je često kritizirao Bruxelles. Čelnik stranke PiS Jaroslaw Kaczynski Orbanov je saveznik te se dvojac povremeno sastajao kako bi raspravljao o odnosima u EU.

VR Pole
EU FONDOVI
“Odlučili smo spojiti virtualnu stvarnost s turizmom i ponuditi svima pogled u prošlost”
  • Hrvatinic:

    Gospodine Orbane premijeru Mađarske drzave...bravo ....vi ste covjek i pol ....LJUDINA !!!!!! visont latas ...

  • Snowman:

    Orban je u pravu. Die mi na zivce ta stalna podjela izbjeglica, protiv Koje on je. Istocnoevropske zemlj nisu nikad imale Kolonije i trgovali sa ljudima. Zasto da sada snose ondasnje posljedice

  • slaven.zadravec:

    Blagodati orbanizacije: Ne morate misliti svojim glavama, Orban misli za vas.