Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA BUNDEKFEST

Optuženici niječu krivnju, obrane tvrde da optužnicu zastupa neovlašteni tužitelj

Počelo suđenje za aferu Bundek fest
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/7
13.09.2018.
u 13:54

Prema optužnici, USKOK ih tereti za trgovanje utjecajem i zloporabu položaja jer su od listopada 2013. do siječnja 2014. omogućili da neke tvrtke mimo javnog natječaja dobiju organizaciju manifestacija kao što je Bundekfest.

Ne smatramo se krivim, kazali su Ratimir Jureković, Josip Nalis (on je tijekom istrage u obrani je priznao no što mu se optužnicom stavlja na teret, op.a.), Josip Katić, Zdenko Antunović i Tedi Lušetić kojima je na zagrebačkom Županijskom sudu počelo suđenje za aferu Bundekfest.

Prema optužnici, USKOK ih tereti za trgovanje utjecajem i zloporabu položaja jer su od listopada 2013. do siječnja 2014. omogućili da neke tvrtke mimo javnog natječaja dobiju organizaciju manifestacija kao što je Bundekfest. Antunović se tereti i da je od Darka T. tražio 50.000 kuna kako bi njegovo trgovačko društvo dobilo poslove organizacije Zagrebačkog karnevala 2011., a USKOK u optužnici tvrdi da je Darka T. na Antunovića uputio Milan Bandić. U uvodnom govoru, Saša Manojlović, zamjenik ravnateljice USKOK-a naveo je da će optužba tijekom postupka dokazati navode optužnice, dok su obrane u svojim uvodnim govorima navele kako će dokazati da njihovi branjenici nisu počinili to za što ih se tereti.

Zdenko Gecaj, branitelj Josipa Katića i Ana-Maria Gospočić, braniteljica Zdenka Antunovića, u svojim uvodnim govorima zatražili su da sud prije početka rasprave i izvođenja dokaznih prijedloga riješi tzv. prethodno pravno pitanje, odnosno status tužitelja Saše Manojlovića. Obrane, naime, tvrde da je Manojlović neovlašteni tužitelj, odnosno da nema formalne uvjete za zastupanje USKOK-ove optužnice. To je zahtjev koje obrane različitih optuženika opetovano ponavljaju, a Vrhovni sud se o tome već više puta očitovao, ne dajući im za pravo. Posljednji put je Vrhovni sud to učinio nedavno u slučaju Štandovi, kada je obrana Ivice Lovrića tvrdila da je Sven Mišković neovlašteni tužitelj.

Obrane u slučaju Bundekfest, pak, traže da sud prihvati njihov stav da tu optužnicu zastupa neovlašteni tužitelje te da sukladno tome, obustave kazneni postupak protiv Jurekovića i ostalih. S obzirom na to da smatraju kako je Saša Manojlović neovlašteni tužitelj, obrane tvrde i da su svi dokazi koje je on tijekom istrage prikupio te na kojima se bazira optužnica nezakoniti, pa stoga traže i da se ti dokazi izdvoje iz spisa. Što će sud o tim zahtjevima odlučiti znat će se 29. listopada kada će vijeće pod presjedanjem sutkinje Daniele Kustec priopćiti svoju odluku.

Inače, optužnica je podignuta u srpnju 2015., nakon čega ju je sud vratio USKOK-u na doradu. Ponovo je podignuta godinu kasnije, a pravomoćna je postala u srpnju 2017. Među predloženim svjedocima je i Milan Bandić, a sud treba odlučiti hoće li svjedoci biti neposredno saslušani ili će se njihovi iskazi pročitati. USKOK, naime, predleže čitanje svih iskaza, dok pojedine obrane traže neposredno saslušanje svjedoka.

Komentara 7

Avatar Peterančan
Peterančan
15:19 13.09.2018.

"... Da smo složni i čestiti davno bi imali državu. A bit će nje, rodit će se slobodna Hrvatska kad padne Berlinski zid i kad se budu rušila komunistička krvava carstva kao kule od karata. Nema ni jedne drzave da je nastala bez krvavih gaća. Vjerojatno ćemo se i mi morati pobiti za slobodu sa Srbima, a možda i sa Turcima. Teret rata morat ćemo podnijeti svi podjednako ... ... No kad se oslobodimo srpskog ropstva i stvorimo državu, vidjet ćete kako tek naši kradu. Svak nas je stoljećima krao i potkradao, a najteže i najgore će biti kad nas naši budu krali te prodavali svjetskim jebivjetrima i makro lopovima. Navalit će na nas kao velike ptice grabljivice. Tada će biti najveće i nerješivo pitanje - kako nas tada spasiti od nas samih?" Ovo je proročanstvo 1977. napisao u jednom od svojih tekstova Bruno Bušić, hrvatski novinar, publicista i politički stradalnik na kojeg je 16. listopada 1978. godine izvršen atentat u Parizu od strane zloglasne UDBE, po naređenju jugoslavenskog komunističkog režima.

RI
rightside
14:36 13.09.2018.

neovlasteni tuzitelj?? dokle ce ova vlada i ministar pravosudja tolerirat ovakvu sramotu sta se ovdje dogada?? ili se tim nesposobnim tuziteljima il istraziteljima nista ne moze jer udba ne dozvoljava smjenu takvih i zaposljavanje novih, sposobnih,,?i opet cu se sjetitt pocetka vladavine partije ,pocetak mandata druga ostoje, kad cisto od sale zaposlio 1700 svojih ljudi u "institucijama pravne drzave"))) bilo bi zanimljivo vidit listu mjesta na koje su postavljeni ti uhljebi,,)) a kad je jos karamarko trazio da se ti svi maknu, smjene, to se nije dopustilo,koliko se sjecam nije dopustio to drug zastavnik jna vlaho orepic,,mozda i znam zasto,,)))))))

Avatar burgos1948
burgos1948
06:52 14.09.2018.

Bio tužitelj ovlašten ili neovlašten , "poduzetnici " pišite kući propalo je ! Budite sretni da nije tužiteljica , jer bi onda stvarno obrali bostan do balčaka . Kažem ja !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije