Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIZA

Opet odbijene grčke reforme, bankrot je samo pitanje dana

Tsipras
Reuters/PIXSELL
11.06.2015.
u 08:00

Premijer Tsipras mora biti iskren prema biračima i reći im da Grčka neće dobiti još novaca, ako odustane od sustavnih reformi

Visoki dužnosnici 28 država EU i 33 države Latinske Amerike i karipskog područja okupili su se jučer na summitu u Bruxellesu, koji traje još danas, a služi kao prilika za jačanje gospodarskih i političkih veza. No, kao i svaki summit u Bruxellesu u posljednje vrijeme, ni ovaj ne prolazi bez grčke drame na margini glavnog događaja.

Grčki premijer Alexis Tsipras došao je na summit očekujući da će se susresti s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom te da će mu netko reći reakciju grčkih vjerovnika na posljednju verziju prijedloga reformi, koju je poslao u ponedjeljak. No, izvori iz Europske komisije izjavili su za Politico.eu da ni taj najnoviji Tsiprasov prijedlog nije doovljno dobar za vjerovnike koji očekuju reforme u zamjenu za deblokadu 7,2 milijardi eura, koliko je Grčkoj još ostalo na raspolaganju u programu pomoći. Taj program pomoći istječe krajem ovog mjeseca, a Grčka bez tog novca nema kako podmiriti sve svoje financijske obveze ovaj mjesec, što znači da je mogućnost bankrota Grčke sada već pitanje dana.

Cilj je zadržati Grčku u eurozoni

Na početku summita i Merkel i Hollande, kao i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, držali su Tsiprasa u neizvjesnosti oko toga hoće li se uopće sastati s njime odvojeno, na marginama, i razgovarati o njegovim prijedlozima reformi koje očito ne smatraju dovoljno ozbiljnima. – Cilj je zadržati Grčku u eurozoni – rekla je jučer Merkel, ali grčka vlada mora nastaviti razgovore s tri institucije - dodala je, misleći na Europsku komisiju, Europsku središnju banku i MMF, koji zajedno predstavljaju grčke vjerovnike.

Nešto jasniju poruku Tsiprasu odaslao je njemački političar Manfred Weber, lider najsnažnije grupacije pučana u Europskom parlamentu.

– Premijer Tsipras mora biti iskren prema biračima i priznati da obećanja o odustajanju od reformi, koja im je dao tijekom predizborne kampanje, ne mogu biti ostvarena ako Grčka želi dobiti dodatne novce iz programa pomoći – rekao je jučer Weber.

>>Izlaz iz grčke tragedije – drahma i rezanje plaća

>>Grčkoj uspjelo ishoditi odgodu duga do kraja lipnja

Komentara 18

MA
Malenkost
08:24 11.06.2015.

Opet odbijene grčke reforme! Koje Reforme!? Pa do sada ovi ljevicari nemaju nikakvog plana- osim sto zele zadrzati prosijecni nivo penzija veci negu u njemackoj, S 56 Godina u penziju! a druge zapadne zemlje da sljakaju do 67 i ovim balkanskim mudracima financirati ljencarenje i mudrovanje. Grcka je unistena - kao i HR. Sami balkanski ljevicari i dojucerasnji komunisti. Gdje god da su bili na vlasti,. ostavili su pustos, siromastvo, korupciju i kriminal. Yanis Varoufakis - a to ne pise vecernji- trazi od kancelarke Merkel, da za grke odrzi u Ateni ili u gradu po njenoj volji, jedan "govor nade" "Hoffnungsrede"!!. Ovi grcki ljevicari nisu mozdano zdravi. Izjave ove "Dvojke" su blizu Sizofrenije.

ST
stefj
09:09 11.06.2015.

Grčka je vrlo slična nama, sve se radi za državne i javne službenike, troši se tuđi novac, krediti se uzimaju bez podloge samo za potrošnju. Samo je pitanje vremena kada ćemo mi Grčkim putem... No, Grčka je velika, nalazi se u Eurozoni, privreda je relativno jaka i ako se nešto desi Grčkoj, to će se odraziti na sve članice EU i šire. Ako Hrvatska bankrotira, nitko to neće niti primijetiti. Tako da se sigurno neće ovoliko truditi oko nas... A nismo daleko, ova vlada digla je poreze i zadužuje se kao luda, a kompletno zaduženje ide u državnu potrošnju. 1/3 ukupnog zaduženja države (uključujući dug naslijeđen od Juge) napravila je ova vlada i sve, ali baš apsolutno sve potrošila na plaće i penzije...

Avatar viki_nuland
viki_nuland
16:02 11.06.2015.

Bankarski lesinari su poceli oblijetati oko Grcke strvine kako bi raskomadali ostatke nekadasnje drzave. Tako rade sirom svijeta, ovo je samo jedna od ocerupanih zrtava bankarske mafije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije