Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Studija o grčkoj krizi

Izlaz iz grčke tragedije – drahma i rezanje plaća

Yanis Varoufakis
Foto: Reuters/PIXSELL
06.06.2015.
u 15:57

Neodrživo je kada Grci potroše 14 posto više nego što zarade, a Nijemci 12 posto manje

Ako netko stalno troši više nego što zaradi, ima li drugog izlaza osim da smanji potrošnju?

Nema, zaključuje njemački ekonomist dr. Hans-Werner Sinn, šef Ifo instituta, u radu u kojem se bavi grčkom ekonomskom krizom. Rad je pod naslovom "Grčka tragedija" objavljen jučer, a iz njega je moguće vidjeti vjerojatno i što će dr. Sinn savjetovati Hrvatskoj (savjernik je na gospodarskom programu za HDZ), koja također već dugo troši puno više nego što zarađuje.

Paralelna valuta euro

Državna i privatna potrošnja u Grčkoj, izračunao je, 2005. godine premašila je neto nacionalni dohodak i otad stalno raste, dosegavši 2011. godine 114,8 posto zarade. Njemačka u istom razdoblju troši stalno manje nego što zarađuje, štedeći od sedam do 12 posto.

Već je pet godina otkako se Europa trsi spasiti Grčku, a ona i dalje troši više nego što privrijedi, a privređuje sve manje. Europa nastoji spriječiti izlazak te zemlje iz eurozone, upumpavajući tamo milijarde novih kredita. Za spas su kreditori do sada dali ukupno 325,4 milijarde eura. Trećina je otišla za pokrivanje deficita državne potrošnje, trećina za vraćanje dugova, a trećina kako bi se nadoknadio bijeg kapitala grčkih građana i institucija iz Grčke.

Ipak, unatoč milijardama, bruto domaći proizvod pao je za četvrtinu od 2008. godine, kao i proizvodnja prerađivačke industrije.

Katastrofa koja je udarila na stanovništvo može se vidjeti i u podacima o nezaposlenosti među mladima, koja je na početku krize, 2008., bila 23 posto, prije dvije-tri godine dosegla je 60 posto, a sad je pala na 50 posto. Mladi bez posla dobar su materijal za radikalizaciju bilo kojeg predznaka i pobunu koja je usmjerena na bogate Nijemce, pri čemu se zaboravlja da Nijemci i dalje ne troše više nego što imaju. Sve zajedno, zaista grčka tragedija. Izlaz dr. Sinn vidi u barem djelomičnom povratku grčkoj valuti, drahmi, tako da neko vrijeme drahma i euro dijele Grčku.

Spremna nova injekcija

Drahma bi omogućila realan pad plaća i mirovina, snižavanje troškova proizvodnje u Grčkoj te onda i rast konkurentnosti. Dr. Sinn ističe i kako je Grčka kolijevka europske kulture i integralni dio Europske unije te kako bi odluku o tome hoće li ostati u eurozoni morala donijeti sama, ne smije biti izbačena. Grčko vodstvo, piše Sinn, može odlučiti i ostati pri politici u kojoj ta država uzima sve više novca od drugih država, kao da je ugovorom u Maastrichtu stvorena savezna država.

Zasad je još tako, jer se priprema nova kreditna linija od čak 31,5 milijardi eura. Riječ je o novcu Međunarodnog monetarnog fonda, grčkim obveznicama te 10,9 milijardi eura iz europskog fonda spasa koji je bio namijenjen grčkim bankama. Prije toga Grčka mora ispuniti neke uvjete, predstaviti reforme.

>> Grčkoj uspjelo ishoditi odgodu duga do kraja lipnja

>> Njemački tisak: Slovenija kao uzor Grčkoj

Komentara 6

MA
Malenkost
18:42 06.06.2015.

Kronologija grcke drame je paralelna s HR zaduzivanjem. I za HR Devalvacija 1 € - 10,5 Kuna. Ulazak HR- prema cilju i navodima Milanovica- u € , bilo bi zatezanje ionako uske omce oko vrata HR te skoro gusenje ionako jadne "privrede". Hr je ionako preplavljena s proizvodima koji se uvoze- jer su jeftiniji- dakle sliku okrenuti i Devalvacija - sve ostalo su brbljanja postkomunistickih, samouvjerenih "Elita" ili kako se govorilo zlatne kumrovecke Generacije - koja to ime zasluzuje s generiranjem gomile Duga! Uh,Uf, Jad, Jad

Avatar nekakav
nekakav
16:28 06.06.2015.

pa amerikanci više troše nego zarade.. zato i imaju svake godine najesen natezanje hoće li ili neće podići dozvoljenu granicu duga... btw. u 12 godina su obrambeni proračun povećali skoro za 100%, pa nitko nije u svijetu vikao na njih.h. a kad kina najavi gradnju jednog broda, e to je u americi znak za uzbunu. ne može se to samo tako, njihovu supremaciju ugrožavati. ne može, al ne zadugo. kroz 10 godina amerikanac bude u svojem dvorištu pokušavao reda napraviti. njega ćekaju etnički problemi. ono što je juga prošla, al kod njih puno gore.

MI
miki45
12:04 07.06.2015.

mazanje oci za prvu pomoc ko vjeruje neka vjeruje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije