Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRVAVE BITKE

Općina Štrigova sagradit će Park mira u spomen na poginule ruske vojnike

Pula: Otkrivena bista Jurija Gagarina ispred INdustrijsko-obrtničke škole
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
1/3
25.09.2021.
u 23:30

U Štrigovi su poginuli vojnici i časnici iz svih dijelova bivšeg SSSR-a. Georadarom su locirana mjesta na kojima se nalaze posmrtni ostaci

U spomen na poginule sovjetske vojnike tijekom oslobađanja Međimurja 1945. i u povodu 75. obljetnice pobjede nad nacifašizmom i iredentizmom u međimurskoj općini Štrigovi potpisan je sporazum o gradnji Parka mira i prijateljstva.

Otvorit će se na mjestu gdje su se prije 75 godina sukobili njemački, sovjetski i bugarski vojnici. Štrigovski brežuljci bili su prepuni bunkera, utvrđenja i rovova čiji ostaci i danas podsjećaju na krvave bitke vođene na kraju Drugoga svjetskog rata. U Međimurje su 1945. ušle trupe Crvene armije i bugarske Otečestvene fronte. Prije toga je Glavni štab potpisao sporazum sa sovjetskim zapovjednikom maršalom Fjodorom Tolbuhinom.

Rusi su iz zraka napali njemačke položaje u Čakovcu, gdje je uništeno nekoliko kuća i vlakova na željezničkoj pruzi. Njemačka i mađarska vojska počele su se povlačiti prema gornjem Međimurju, na područje Štrigove, gdje su postavili obrambenu liniju. Bugarska i ruska vojska oslobodile su nebranjeni Čakovec u koji su ušli i partizani, postrojbe Kalničkog odreda. U Štrigovi su se vodile višednevne bitke između snaga 57. sovjetske armije i preostalih ostataka SS-a i mađarskih snaga koje su izbjegavale predaju, sve dok 12. travnja okupatorska vojska nije poražena i protjerana iz Međimurja.

“Dolaskom Crvene armije u Međimurje nestao je strah i patnja koje su mu nanosili njemačko-mađarski velmožnici i njihovi ustaški pomagači. Nakon četiri godine mađarsko-njemačkog ropstva u koje ga je bacio Pavelić, Međimurje će biti slobodno i vraćeno u zagrljaj demokratskoj Hrvatskoj, a zločinci će biti kažnjeni za zločine i patnje koje su sramnom izdajom nanijeli slobodoljubivom narodu. Nikada više neće njemački agenti odvoditi marljive Međimurce na robovski rad k njemačkim i mađarskim grofovima”, pisalo je u letku koji je dao tiskati Oblasni odbor Jedinstvene narodnooslobodilačke fronte.

Sporazum o Parku mira u Štrigovi potpisali su predsjednik Udruge sjećanja Damir Jašarević i načelnik Općine Stanislav Rebernik, u nazočnosti veleposlanika Ruske Federacije Andreja Nesterenka, brigadnog generala Genadija Možajeva i zamjenika župana Josipa Griveca. Muzej Međimurja pomoći će na projektima povijesnog, arhivskog i muzejskog istraživanja. Jašarević je rekao da je velik broj sovjetskih vojnika izgubio živote unatoč dobroj vojnoj formaciji i opremljenosti.

– Prema procjenama, ovdje je poginulo više od 700 sovjetskih i 300 bugarskih vojnika. Poginuli su daleko od svojih domova i obitelji, a ovim ćemo im spomenikom odati počast i zahvalnost na hrabrosti – istaknuo je.

Veleposlanik Nesterenko dao je podršku gradnji Parka mira. U Štrigovi su poginuli vojnici i časnici iz svih dijelova bivšeg SSSR-a. Georadarom su locirana mjesta na kojima se nalaze posmrtni ostaci.

– Vjerujem da ćemo se ponovo sresti u proljeće te zajedno otvoriti spomen-park prijateljstva i mira. Bit će to mjesto na kojem ćemo dostojno i s poštovanjem odati počast hrabrim ljudima koji su dali svoje živote za oslobođenje ovog kraja – rekao je načelnik Rebernik.

>> VIDEO Letovi iz Osijeka za Munchen od 15. studenog

Ključne riječi

Komentara 1

M3
Miške 3
06:49 26.09.2021.

Još do početka 60.godina u parku dvorca Zrinskih u Čakovcu bila je spomen ploča poginulim bugarskim i sovjetskim vojnicima za oslobođenje Međimurja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije