Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uspješni Hrvati Njemačke i Švicarske

Oni su naš ponos u iseljeništvu i preporuka strancima da posjete Hrvatsku

Foto: Christophe Cteau/DPA/PH3/Nenad Drmic/Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/5
17.08.2022.
u 18:32

Ana Maria zabija golove za Grasshopper, Ivana je mainstream berlinske dizajnerske scene, Klara je najmlađa njemačka zastupnica, Mario je liječnik u najvećoj europskoj klinici... Njih desetero čini razliku u društvu u kojem su se skrasili i ostvarili sjajne karijere

Uspjeh u životu relativan je pojam i svatko ga definira na svoj način. No uspjeh nije samo dobro plaćen posao, sjajna karijera, svakodnevna prisutnost u medijima ili tisuće pratitelja na društvenim mrežama.  

Uspjeh je kad se smiješite dok radite ono što volite, kad se ujutro probudite i sa zadovoljstvom pomislite na dan koji je pred vama, kad činite ono što ispunjava vas i ljude u vašoj blizini. 

Hrvate iz Njemačke i Švicarske o čijim ćete životima i uspjesima čitati u ovoj priči karakterizira baš takva vrsta uspjeha. 

Oni su uspješni liječnici, glumci, poduzetnici, mladi političari, glazbenici, dizajneri i sportaši. Uživaju u onome što rade, u čemu su uspješni i pritom čine dobro drugim ljudima što im donosi zadovoljstvo. 

U zemlji u kojoj su pronašli dom njeguju svoje hrvatsko podrijetlo i svi se jednog dana žele vratiti u Hrvatsku, a dok se to ne dogodi, bit će joj na ponos u iseljeništvu. Stanovnici zemlje u kojoj žive prema njima će dijelom ocjenjivati i prosuđivati hrvatski narod. 

I to je dobro, jer njihov uspjeh, karakter, osobnost i naposljetku ime sjajna su preporuka strancima da posjete zemlju koja je iznjedrila tako uspješne, talentirane i pouzdane ljude.

Ivana Bukvić poznata je berlinska dizajnerica interijera i vlasnica studija Ivy's Design. Stekla je popularnost preobrazbom povijesne zgrade u berlinskoj otmjenoj četvrti Mitte u svojevrsno urbano igralište za poslovanje.

Više pročitajte ovdje.

Iz rodnih Ričica kod Imotskog u Njemačku je došao kao dijete od osam godina. Bilo je to davne 1971. godine kada je Petrov otac Ante Budimir nakon devet godina rada u Njemačkoj odlučio dovesti cijelu obitelj u Bad Homburg. Otac je najprije radio kao građevinar, a kasnije kao hotelijer kupivši vlastiti hotel Zum Löwen te na kraju osnovao tvrtku za uvoz hrvatskih vina, maslinova ulja i ostalih proizvoda u Njemačku.

Više pročitajte ovdje.

Ona nije samo lijepa i pametna.  Ona je vrhunska nogometašica i uspješan model. Ona ruši predrasude da su nogometašice "muškobanjaste", a da se manekenke i modeli znaju samo šetati pistama i stajati ispred objektiva fotografa. Ona je Ana Maria Marković, 23-godišnja hrvatska nogometna reprezentativka koja živi u Švicarskoj i igra na mjestu napadačice u prvoj postavi jakog ženskog nogometnog kluba Grasshopper Club Zürich u švicarskoj Super ligi.

Pročitajte više ovdje.

Josip Sakač (63) hrvatski je gospodarstvenik koji je na čelu obiteljske tvrtke Sakac Engineering Group u Duisburgu od njena osnutka 1996. godine. Tvrtka se bavi projektiranjem postrojenja u raznim sektorima. Može se pohvaliti kompetencijom koju temelji na dugogodišnjem iskustvu stečenom u brojnim ostvarenim projektima. Svakom projektu pristupaju predano te s mnogo truda i vještina.

Više pročitajte ovdje. 

Klara Schedlich (22) studentica je na Tehničkom sveučilištu u Berlinu, članica je njemačke političke stranke Zeleni i najmlađa parlamentarna zastupnica u Njemačkoj. Rođena je u Berlinu, a obitelj joj je podrijetlom iz Splita i Kaštela. O njoj često pišu njemački mediji, nacionalne TV kuće pozivaju je na gostovanja u emisije koje obrađuju političke teme. Svima je zanimljiv njezin politički put zbog toga što je tako mlada, a ona kao svoj uzor rado ističe baku Bosiljku koja je iz Hrvatske u Njemačku došla na studij, tu ostala i zasnovala obitelj.

Pročitaje više ovdje.

Doc. dr. sc. Mario Kašner, dr. med., ugledni je 46-godišnji njemački liječnik hrvatskog podrijetla. Radi kao specijalist interne medicine i kardiologije, voditelj je tima intervencijske ehokardiografije i strukturalne bolesti srca u berlinskoj Sveučilišnoj bolnici Charité te je ujedno i docent na njezinu Medicinskom fakultetu. Charité je jedna od najvećih sveučilišnih bolnica u Europi, koja surađuje s brojnim istraživačkim centrima i zakladama u Njemačkoj, Europi i svijetu te je jedna od njemačkih medicinskih ustanova s najintenzivnijim istraživačkim radom.

Više pročitajte ovdje.

Što je Njemačka nama, a što smo mi Njemačkoj? Kao i ostali Hrvati iz Njemačke, to pitanje postavlja i Zoran Andročec, direktor poslovnog udruženja GIU Ingra-DET iz Düsseldorfa, najstarijeg udruženja hrvatskih industrijskih poduzeća u EU, koje je okupljalo i okuplja najpoznatije hrvatske izvoznike u Njemačku.

Više pročitajte ovdje.


 

Komentara 2

DU
Deleted user
19:10 17.08.2022.

Vrijedi i obratno. Lijepa priča je i legendarni Rade koji je zadužio HEP. I ministar Bagra koji je došao iz Kanade da bi spasio hrvatsko zdravstvo. A Mudrinić? Tisuće svojih patenata…

DU
Deleted user
07:52 18.08.2022.

Lijepa priča kod nas je Damjan Filipović, od statista na semaforu do ministra, te nema nadzornog odmora u kojem on ne sjedi! Sve se može kada se hoće!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije