Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bolja Hrvatska

Oni su htjeli učiniti bolje društvo i doista su u tome uspjeli: ovo je priča o ljudima koji čine bolje društvo

INA
Foto: Shutterstock
1/5
02.06.2022.
u 16:19

Tri različite priče s istim ciljem: napraviti pozitivnu promjenu u društvu i ukazati da se zajedništvom doista može djelovati

Za bolji svijet ne treba mnogo. Dovoljno je djelovati na lokalnoj razini. Uz malo kreativnosti i volje, postoji način da dobre ideje doista odjeknu i naprave pravu promjenu. Primjer za to su tri priče potpuno različitih ljudi iz različitih dijelova Hrvatske s istim ciljem: napraviti pozitivnu promjenu u društvu i ukazati da se zajedništvom doista može sve.

Prva priča vodi nas u udrugu Humanu Novu. Njihova ideja bila je napraviti pametne spremnike za tekstil i kroz njih educirati zagrebačke mališane o tome koliko modna industrija utječe na okoliš, odnosno o ponovnom korištenju i održivom razvoju.

-  Do kraja projekta održali smo 12 radionica u školama i postavili 12 spremnika, od kojih je 6 povezano preko senzora i školskih WiFi mreža na web sučelje sustava napunjenosti. Izrađena je aplikacija za provjeru napunjenosti (još je u beta verziji). U partnerstvu s tvrtkom CO2cut izračunat je ugljikov otisak projekta (2 tone CO2), te je isti neutraliziran preko projekta povećanog zadržavanje ugljika u obradivom tlu neretvanske doline – objasnio je Danko Roman iz udruge Humana nova. Kroz predavanja djeci su pojasnili kako se i tekstil može ponovno iskoristiti, te time potaknuli i najmlađe da sudjeluju u obnovljivom, kružnom gospodarstvu.

Predavačica Leonida Kifer iz Humane nove podučava djecu u Zagrebačkoj školi o načinu ekološkog obnavljanja tekstila
Foto: Đani Iglić/Humana nova

Ekološko terapijsko jahalište

Druga priča vodi nas u Rijeku, gdje se odvio projekt Sunčana Dol-INA. Projektom je uređeno jahalište Udruge za terapiju i aktivnosti pomoću konja, „Pegaz“. Naime, obojene su drvene građe koje služe kao ograda jahalištu. Akcija se održala u sklopu projekta Udruge „Energija za sretnije djetinjstvo“, a projekt je usmjeren na samoodrživi razvoj i štednju energije prostora za terapiju pomoću životinja.

Cijeli cilj projekta stvaranje je bolje zajednice koja će biti prilagođena klimatskim promjenama. Iz udruge su naglasili da je cilj bio nabaviti opremu kojom će se pojačati prirodna snaga solarne elektrane, te će se time provoditi kvalitetnija terapijsko-rehabilitacijska usluga udruge.

Inače, udruga Pegaz Rijeka osnovana je 2001. godine i već 19 godina uspješno provodi program terapije pomoću konja za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom u predjelu grada Rijeke i Primorsko-goranske županije. Osim toga, pružaju i usluge amaterskog sporta zainteresiranim građanima.

Volonteri u akciji obnove jahališta za djecu s poteškoćama, udruga Pegaz, Rijeka
Foto: INA

Akcija za zaštitu morskih konjica

S trećom pričom zaranjamo na dno otoka Paga, gdje se odvila akcija čišćenja podmorja. Proveo ju je Centar za podvodna istraživanja Navalis, u slopu projekta Seahorse story. Projekt je nastao s ciljem zaštite morskih konjica otoka Paga, a u svrhu čišćenja odvili su se volonterski zaroni koje je organizirao Ronilački centar Foka na otoku Pagu.

Morski konjic, rijetka morska vrsta
Foto: INA
U akciji je tako sudjelovalo dvadeset volontera ronioca. Očišćene su dvije plaže, a ukupno je prikupljeno 40 vreća sitnog smeća i čak jedan pun kontejner za krupni otpad. Nakon čišćenja, odvile su se i edukativne aktivnosti na temu podmorske ekologije i života morskih konjica. Ta predavanja slušalo je oko 30 ljudi, među kojima su i brojna djeca.

Cilj ovog cijelog projekta je praćenje života morskih konjica, ali i stvaranje čišćeg i zdravijeg podmorja, te zaštita rijetkih morskih bića i njihovog života.

Zeleni pojas – pojas koji spaja ideje

Humana nova iz Zagreba, udruga Pegaz iz Rijeke i centar za podmorska istraživanja Navalis iz Paga nalaze se na tri različite lokacije u Republici Hrvatskoj, ali imaju isti cilj – educirati, poboljšati i učiniti stvarne, vidljive promjene po pitanju napretka i boljitka okoliša. Sve te ideje spojio je Inin Zeleni pojas.

Projekt je to kojim kompanija već devetu godinu za redom sufinancira ideje različitih udruga i institucija u cilju zaštite okoliša i edukacije široke javnosti o važnim ekološkim pitanjima. Do sada je u projekte uloženo više od 2,5 milijuna kuna. Zajedništvo intuzijasta na lokalnoj razini i Ine tu ne prestaje jer u realizaciji samih projekata pomažu i brojni volonteri iz INA Kluba volontera. A ovo su činjenice koje ukazuju na to da je Inin Zeleni pojas, do sada doista učinio važne promjene.

Činjenice o Zelenom pojasu

  • 123 realizirana projekta
  • Posađeno je 10.623 sadnica drveća, cvijeća i raslinja čime je revitalizirano čak 98.079 četvornih metara.
  • Uređene su zelene staze, obnovljena dječja igrališta i odmorišta.
  • Očišćene su livade, šume, podmorje, priobalje, jezera i rijeke
  • Obnavljana su prihvatilišta za životinje
  • Otvorene su brojne učionice u prirodi i podržan je rad učeničkih udruga
  • Organizirane su brojne edukacije o ekologiji

U Ininom Zelenom pojasu svake godine mogu sudjelovati organizacije civilnog društva, javne i obrazovne ustanove, dobrovoljna vatrogasna društva te parkovi prirode. Prijave projekata iz područja zaštite okoliša, prirode i klime moguće je bilo prijaviti na natječaj koji se kontinuirano objavljuje još od 2014. godine.

Foto: Shutterstock

Na ovogodišnji natječaj je pristiglo 280 prijava, a odabrano je ukupno 11 projekata. Sve odabrane pobjedničke projekte moguće je pronaći ovdje.

Sadržaj nastao u suradnji s Inom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije