Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ništa kontra ugovora

OMV: Ruski plin i dalje ćemo plaćati u eurima, tako piše u ugovoru

FILE PHOTO: Russian President Vladimir Putin attends a meeting with government members via a video link in Moscow
Foto: SPUTNIK/REUTERS
1/3
24.03.2022.
u 11:02

Rusija je sastavila popis "neprijateljskih" zemalja, podudaran sa zemljama koje su joj uvele sankcije zbog invazije na Ukrajinu. Popis uključuje SAD, članice EU-a, Britaniju, Japan, Kanadu, Norvešku, Singapur, Južnu Koreju, Švicarsku i Ukrajinu.

Austrijska naftna i plinska grupa OMV ruski će plin i dalje, "naravno", plaćati u eurima, a ne u rubljima, izjavio je izvršni direktor Alfred Stein.

- Takva je osnova našeg ugovora, ne bih ni smio postupiti drugačije - izjavio je šef austrijske tvrtke u intervjuu za televiziju Puls24, prema transkriptu koji je objavljen prije emitiranja u srijedu navečer, ističe novinska agencija APA.

- I ja sam vidio tu objavu - izjavio je Stein, aludiravši na izjavu ruskog predsjednika Vladimira Putina u srijedu da će "neprijateljske" države ruski plin ubuduće plaćati u rubljima.

- Nas još nitko nije nazvao, tu su i važeći ugovori u kojima tako nešto nije uglavljeno - istaknuo je čelnik austrijske tvrtke, dodavši da će namjeravaju pričekati eventualnu obavijest.

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je izmjene u naplati plina jučer poslijepodne, na sastanku užeg kabineta vlade.

- Rusija će, naravno, i dalje isporučivati prirodni plin u dogovorenom obujmu i po dogovorenim cijenama... utanačenima sklopljenim ugovorima - rekao je ruski predsjednik na sastanku užeg kabineta vlade koji su prenosile tv postaje.

- Promijenit će se samo valuta plaćanja, u ruske rublje - dodao je Putin.

Rusija je sastavila popis "neprijateljskih" zemalja, podudaran sa zemljama koje su joj uvele sankcije zbog invazije na Ukrajinu. Popis uključuje SAD, članice EU-a, Britaniju, Japan, Kanadu, Norvešku, Singapur, Južnu Koreju, Švicarsku i Ukrajinu.

Ruski predsjednik dao je vladi i središnjoj banci rok od tjedan dana da obave potrebne pripreme, rekavši i da će proizvođaču plina Gazpromu naložiti da u ugovore unese odgovarajuće izmjene.   

- Treba utvrditi razumljiv i transparentan postupak plaćanja za sve strane kupce, uključujući i kupovinu rubalja na domaćem (ruskom) tržištu valuta - dodao je Putin.  

Stabilizacija rublja?

Ruski predsjednik povukao je, gledano iz ruske perspektive, "zanimljiv šahovski potez", prisiljavajući Zapad da se i dalje bavi ruskom valutom, izjavio je za austrijsku novinsku agenciju analitičar Raiffeisen Bank Internationala (RBI) Gunter Deuber.

EU bi pak eventualno mogao biti prisiljen preispitati sankcije koje je uveo Rusiji i njezinoj središnjoj banci u platnom prometu, špekulira Deuber.

Putin je tim potezom iznenadio financijska tržišta, koja su očekivala obustavu izvoza sirovina, poput nekih metala, potrebnih europskoj industriji, dodaje.

U svakom slučaju, Rusija nametanjem obaveze kupcima u EU da plin plaćaju u rubljima stvara potražnju za ruskom valutom na međunarodnim tržištima, koja će stabilizirati rubalj i na srednji rok, smatra analitičar RBI-ja.

To znači da će EU morati kupovati rublje, želi li nabavljati ruski plin, a time se postavlja i pitanje koliko duboke mogu biti sankcije ruskoj središnjoj banci, budući da su za trgovinu valutama potrebni kanali plaćanja i mogućnosti razmjene, upozorava on.

To znači da Zapad sada ipak ne može potpuno izolirati Rusiju, drži analitičar austrijske banke.

VIDEO Putin: Isporuke ruskog plina EU moći će se plaćati samo u rubljima

Komentara 1

Avatar moranzilanovic
moranzilanovic
11:30 24.03.2022.

Plaćat ćete vi kurko kad vam dementni Joe naredi da ne smijete od Rusa kupovati ništa. Već imamo preporuke od amaeričke administracije da se u EU treba manje voziti i grijati kako bi se smanjila ovisnost o ruskim energentima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije