Naslovnica Vijesti Hrvatska

Većina muškaraca u Hrvatskoj ni ne zna da imaju pravo na roditeljski dopust

Problemi su neinformiranost očeva da imaju pravo na roditeljski dopust, ali i svojevrsna stigma očeva koji ta prava koriste, kao i negativna precepcija njihovih poslodavaca.
17. travnja 2018. u 15:12 17 komentara 6703 prikaza
Branimir Bunjac jedan je od rijetkih očeva koji je koristio rodiljni dopust
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Većina muškaraca ni ne zna da ima pravo na roditeljski dopust, pa je tako lani u Hrvatskoj rodiljni ili roditeljski dopust koristilo tek dva posto muškaraca, rečeno je danas u Saboru na okruglom stolu o aktivnoj ulozi očeva u odgoju djece, Festivalu tata, koji su organizirali veleposlanstvo Švedske, nevladine udruge Status M i Roditelji u akciji – RODA, uz podršku Odbora za ravnopravnost spolova.

SMJERNICE VIJEĆA EUROPE U Hrvatskoj oko 6500 djece živi bez roditelja jer su završili u zatvoru

Rodiljni dopust tako su prošle godine koristila 204 oca, odnosno 0,3 posto, dok je roditeljski dopust koristilo 1930 očeva, ili 4,42 posto njih.

Problemi su neinformiranost očeva da imaju pravo na roditeljski dopust, ali i svojevrsna stigma očeva koji ta prava koriste, kao i negativna percepcija njihovih poslodavaca.

– Vladama preporučujemo uvođenje striktnih očevih kvota i dobro plaćanje tog dopusta, treba stvoriti pozitivnu klimu u društvu prema očevima na roditeljskom dopustu – kazala je Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Docentica na Katedri za socijalnu politiku Pravnog fakulteta u Zagrebu Ivana Dobrotić kazala je kako već dva tjedna roditeljskog dopusta čine razliku u odgoju djeteta i obiteljskom životu, a preporuka je da očevi budu sami na tom dopustu.

– Učinci korištenja dopusta od strane očeva su manji rodni jaz u skrbi, kućanskim poslovima te na tržištu rada, razvoj dobrobiti djeteta odnosno kognitivni razvoj, bliskiji odnos očeva s djetetom, izloženost rodno-ravnopravnijim ulogama te bolji odnos u obitelji – naglasila je Dobrotić.

Dok u Hrvatskoj nema očevog dopusta, ali postoje dva mjeseca neprenosivog roditeljskog dopustan (ali samo za zaposlene roditelje), Švedska je prije 20 godina započela s uvođenjem jednakih prava za očeve i majke u korištenju roditeljskog dopusta, kako bi oboje što lakše pomirili profesionalni i privatni život. Niklas Löfgren iz Središnje uprave socijalnog osiguranja Švedske objasnio je kako njegova zemlja nudi 480 dana roditeljskog dopusta, no kako ga je prije 20 godina koristilo 99,5 posto žena, no s vremenom su mjere zaživjele pa danas očevi u prosjeku koriste oko 110 dana roditeljskog dopusta. Osiguravaju se i dodatne usluge koje bi olakšale kombiniranje obiteljskog i profesionalnog života, pa se uz pravo na dopust osiguravaju i sadržaji koji se nude prije i poslije škole.

– Sve to financiramo visokim porezima i visokim naknadama za poslodavce. Naknada za poslodavce iznosi 31,42 posto, tek 2,6 posto ide za roditeljski dopust – pojasnio je Niklas Löfgren.

Iako se skup bavio očevima, većina sudionika (ali i govornika) su bile žene.

– Prema sastavu sudionika ovdje se uglavnom radi o festivalu mama – primjetio je i Branimir Bunjac iz Živog zida koji je jedan od rijetkih očeva u Hrvatskoj koji je iskoristio pravo da bude uz svoje dijete pa je tri mjeseca bio na rodiljnom dopustu.

ROMANA KOVAČEVIĆ BARIŠIĆ Čemu licemjerstvo, i djeca koju imamo iz Hrvatske bježe! Ravnopravnost žena Prava žena Udruga “Žene 50+” pokreće kampanju Budimo ravnopravni Višnja Ljubičić Izvješće za 2017. Višnja Ljubičić za Istanbulsku jer raste nasilje i broj ubojstava žena
Cromaris
Uzgoj ribe
Riba hrani generacije, a prosječno je pojedemo dvostruko manje od europskog prosjeka

A1 izdvaja za Vas

  • Deleted user:

    Da ih zanima, znali bi i te kako. Koga što zanima, da si dobro truda saznati sve.

  • ivanlovin:

    Ja bi koristio ali mi zena ne radi pa ne mogu

  • mima32:

    A sto kad znaju i traze ostvarenje tog prava ali im direktor uskracuje potpisat trazeci crno na bijelo gdje to pise pa lijepo doneses Zakon i navedes clanak 14/2 ali i dalje odbija potpisat jer trazi Rjesenje na kojem pise ... prikaži još! da ti imas pravo na taj porodiljni? A posao ti treba i me zelis se bas zamjeriti poslodavcu jer i o tvojoj placi ovisi obitelj s dvoje male djece pa kalkuliras isplatili se ulaziti u vecu borbu zbog mogucih kasnijih posljedica jer nac novi posao nije uvijek jednostavno