Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIJETKI TO ISKORISTE

Većina muškaraca u Hrvatskoj ni ne zna da imaju pravo na roditeljski dopust

Branimir Bunjac jedan je od rijetkih očeva koji je koristio rodiljni dopust
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/3
17.04.2018.
u 15:12

Problemi su neinformiranost očeva da imaju pravo na roditeljski dopust, ali i svojevrsna stigma očeva koji ta prava koriste, kao i negativna precepcija njihovih poslodavaca.

Većina muškaraca ni ne zna da ima pravo na roditeljski dopust, pa je tako lani u Hrvatskoj rodiljni ili roditeljski dopust koristilo tek dva posto muškaraca, rečeno je danas u Saboru na okruglom stolu o aktivnoj ulozi očeva u odgoju djece, Festivalu tata, koji su organizirali veleposlanstvo Švedske, nevladine udruge Status M i Roditelji u akciji – RODA, uz podršku Odbora za ravnopravnost spolova.

Rodiljni dopust tako su prošle godine koristila 204 oca, odnosno 0,3 posto, dok je roditeljski dopust koristilo 1930 očeva, ili 4,42 posto njih.

Problemi su neinformiranost očeva da imaju pravo na roditeljski dopust, ali i svojevrsna stigma očeva koji ta prava koriste, kao i negativna percepcija njihovih poslodavaca.

– Vladama preporučujemo uvođenje striktnih očevih kvota i dobro plaćanje tog dopusta, treba stvoriti pozitivnu klimu u društvu prema očevima na roditeljskom dopustu – kazala je Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Docentica na Katedri za socijalnu politiku Pravnog fakulteta u Zagrebu Ivana Dobrotić kazala je kako već dva tjedna roditeljskog dopusta čine razliku u odgoju djeteta i obiteljskom životu, a preporuka je da očevi budu sami na tom dopustu.

– Učinci korištenja dopusta od strane očeva su manji rodni jaz u skrbi, kućanskim poslovima te na tržištu rada, razvoj dobrobiti djeteta odnosno kognitivni razvoj, bliskiji odnos očeva s djetetom, izloženost rodno-ravnopravnijim ulogama te bolji odnos u obitelji – naglasila je Dobrotić.

Dok u Hrvatskoj nema očevog dopusta, ali postoje dva mjeseca neprenosivog roditeljskog dopustan (ali samo za zaposlene roditelje), Švedska je prije 20 godina započela s uvođenjem jednakih prava za očeve i majke u korištenju roditeljskog dopusta, kako bi oboje što lakše pomirili profesionalni i privatni život. Niklas Löfgren iz Središnje uprave socijalnog osiguranja Švedske objasnio je kako njegova zemlja nudi 480 dana roditeljskog dopusta, no kako ga je prije 20 godina koristilo 99,5 posto žena, no s vremenom su mjere zaživjele pa danas očevi u prosjeku koriste oko 110 dana roditeljskog dopusta. Osiguravaju se i dodatne usluge koje bi olakšale kombiniranje obiteljskog i profesionalnog života, pa se uz pravo na dopust osiguravaju i sadržaji koji se nude prije i poslije škole.

– Sve to financiramo visokim porezima i visokim naknadama za poslodavce. Naknada za poslodavce iznosi 31,42 posto, tek 2,6 posto ide za roditeljski dopust – pojasnio je Niklas Löfgren.

Iako se skup bavio očevima, većina sudionika (ali i govornika) su bile žene.

– Prema sastavu sudionika ovdje se uglavnom radi o festivalu mama – primjetio je i Branimir Bunjac iz Živog zida koji je jedan od rijetkih očeva u Hrvatskoj koji je iskoristio pravo da bude uz svoje dijete pa je tri mjeseca bio na rodiljnom dopustu.

Komentara 18

IV
ivanlovin
16:01 17.04.2018.

Ja bi koristio ali mi zena ne radi pa ne mogu

DU
Deleted user
17:40 17.04.2018.

Da ih zanima, znali bi i te kako. Koga što zanima, da si dobro truda saznati sve.

ST
Stipan
21:39 17.04.2018.

Većina muškaraca i ne zna da su muškarci .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije