Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvješće za 2017.

Višnja Ljubičić za Istanbulsku jer raste nasilje i broj ubojstava žena

Višnja Ljubičić
Foto: Robert Anic/PIXSELL
04.04.2018.
u 20:50

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova zaključuje da se i dalje njezinu uredu najviše javljaju žene

Dok Istanbulska konvencija i dalje dijeli građane i političare uoči ratifikacije u Saboru, koja se očekuje idući tjedan, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić poziva na ratifikaciju. U svojem izvješću za 2017., naime, podsjeća na loše trendove u procesuiranju nasilja prema ženama i obiteljskog nasilja koji rezultiraju sve manjim brojem prijavljenih slučajeva obiteljskog nasilja prekršajne prirode, dok istodobno raste broj kaznenih djela nasilja prema ženama i u obitelji te broj ubojstava žena.

Tako je zbog prekršajnog djela nasilja u obitelji policija lani prijavila ukupno 11.506 osoba (77% muškaraca) što, naglašava Ljubičić, jasno upućuje na činjenicu da je obiteljsko nasilje rodno uvjetovano i uglavnom usmjereno prema ženama. Od ukupnog broja prijavljenih nasilnika samo 806 osoba ili 7% osuđeno ih je na bezuvjetne kazne zatvora. Svi ostali, 63% njih, osuđeno je na novčane i/ili uvjetne zatvorske kazne, a 30% bilo ih je ili oslobođeno krivnje ili su postupci protiv njih obustavljeni, odnosno prijava policiji nije rezultirala nikakvim postupkom. Od ukupnog broja evidentiranih počinitelja nasilja u obitelji njih 2807 prethodno su evidentirani kao počinitelji istovrsnog prekršaja što predstavlja visokih 24% recidivista, a to, drži Ljubičić, upućuje na neučinkovitost prekršajnog procesuiranja nasilja prema ženama i obiteljskog nasilja.

Gledajući ukupan rad ureda, Ljubičić navodi da su niz godina suočeni s najvećim brojem pritužbi žena na diskriminatorno postupanje u svim segmentima društva. Najviše (52%) odnosi ih se na područje rada, zapošljavanja i socijalne sigurnosti, a najčešće su se žalile žene što, smatra Ljubičić, i ne čudi s obzirom na to da žene čine većinu nezaposlenih, većinu u potplaćenim sektorima, većinu među žrtvama spolnog uznemiravanja na radnom mjestu te su podzastupljene na visokim pozicijama poslovnog odlučivanja te nailaze na „stakleni strop“, nemaju jednake mogućnosti za napredovanje i imaju niže plaće.

Vezano uz demografiju Ljubičić predlaže uvođenje mjera kojima će se potaknuti očevi da maksimalno koriste mogućnost korištenja roditeljskog dopusta, što će olakšati ponovno uključivanje žena koje su rodile na tržište rada. Zaključuje da se nedovoljno provode mjere koje omogućavaju usklađivanje privatnih i profesionalnih obveza.

Komentara 25

Avatar Retardo
Retardo
21:00 04.04.2018.

Gdje je god usvojena istanbulska, porastlo je nasilje prema ženama i broj ubojstava žena, pa će tako i kod nas. To je jednostavno tako, primarni cilj istanbulske konvencije je razaranje obitelji proglašavanjem obitelji ideološkim mjestom nasilja nad ženama, iako je obitelj primarno mjesto zaštite žena i djece od kojekakvih manijaka. I to nije nikakva srednjovjekovna zatucanost i patrijarhalnost, nitko ne može bolje zaštititi ženu od "njenog" muškarca, nikakve konvencije, p(i)učkobraniteljice, babe, brkate feministice, anemične briselske poltronuše i slična boranija. Žena koja noću ide sama ima jedno 50 puta veće šanse da će biti napadnuta u odnosu na ženu u pratnji muškarca, i to su neoborive činjenice.

GU
Gustirna
21:35 04.04.2018.

Laze...raste broj ubijenih muskaraca od strane zena...ali ipak je vise ubijenih zena nego muskaraca... u zemljama koje su ratificirale taj smrad od IK porastao je broj nasilja i ubojstava zena i muzeva...

IH
iron.hide.54966
21:30 04.04.2018.

Pa zar to ta konvencija može spriječiti?? Svi znamo odgovor.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije