Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Udruga “Žene 50+” pokreće kampanju Budimo ravnopravni

Kampanja će trajati do kraja godine, i to pod pokroviteljstvom Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova
07. travnja 2018. u 14:09 1 komentara 495 prikaza
Ravnopravnost žena

Zbog želje da Hrvatska krene prema stvarnoj ravnopravnosti, da žene budu ravnopravno s muškarcima uključene u sve pore života i djelovanja te da budu zastupljene razmjerno svome udjelu u društvu, Udruga “Žene 50+” pokreće kampanju Budimo ravnopravni, piše portal One nastupaju. Organizatori kažu da žele pridonijeti osvješćivanju društva za problem neravnopravnosti žena u Hrvatskoj, što će činiti kroz 35 intervjua sa ženama i muškarcima iz različitih područja djelovanja koji ne samo da imaju što o tome reći, nego i svojim djelovanjem mogu pomoći, a mnogi i pomažu, da se problem počne rješavati.

poslovna žena Ljubica Gatarić Dajte ljudima pa će i žene biti zaštićene, ne samo deklarativno

Kampanja će trajati do kraja godine, i to pod pokroviteljstvom Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Po završetku kampanje Udruga “Žene 50+” organizirat će završnu konferenciju na kojoj će biti riječi o razlozima koji omogućavaju održavanje lošeg stanja, ali i o tome što svatko od nas može učiniti da se stvari počnu mijenjati.

Stvarna ravnopravnost žena i muškaraca preduvjet je naprednog, slobodnog i tolerantnog društva. Mnogo je razloga koji u određenim povijesnim okolnostima mogu usporiti razvoj nekog društva, ali ako ravnopravnost nije dovedena u pitanje ono će pronaći izlaz i krenuti naprijed. Bez ravnopravnosti stajat će na mjestu, bez snage da se trgne. U Hrvatskoj postoji deklarativna ravnopravnost, zajamčena Ustavom i zakonima, ali stvarnost je drugačija. U Hrvatskom je saboru samo 19 posto žena. U upravnim odborima hrvatskih tvrtki samo je devet posto predsjednica. U nadzornim odborima predsjednica je skromnih 11 posto. U pravosuđu radi 70 posto žena, ali su u velikoj većini na upravljačkim poslovima muškarci. Isto je u zdravstvu, znanosti, medijima… Na tržištu rada žene teže pronalaze posao…

O tome kakvo je stanje s ravnopravnosti muškaraca i žena govori nekoliko podataka iz najnovijeg izvješća pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić, koje je prije nekoliko dana upućeno Hrvatskom saboru:

“Od razdoblja recesije, najveći broj pritužbi odnosi se na područje rada, zapošljavanja i socijalne sigurnosti – što čini udio od 52% (povećanje za 10 postotnih bodova u odnosu na 2016.). Prituživale su se najčešće žene, što ne čudi jer žene čine: većinu nezaposlenih 57% (i dalje se u manjoj mjeri zapošljavaju u odnosu na muškarce svih dobnih skupina i svih razina obrazovanja), većinu u potplaćenim sektorima, većinu kao žrtve spolnog uznemiravanja na radnom mjestu, podzastupljene na visokim pozicijama poslovnog odlučivanja te nailaze na „stakleni strop“ (15% u upravama i 20% u nadzornim odborima dioničkih društava), nemaju jednake mogućnosti za napredovanje (i dalje ne postoje odgovarajuće mjere koje bi na učinkovit način poticale participaciju žena na pozicijama ekonomskog odlučivanja) i imaju niže plaće – jaz u plaćama oko 11,3%. Na području rada i zapošljavanja, životna dob i majčinstvo sve se više pokazuje kao prepreka prilikom zapošljavanja i napredovanja žena (istek ugovora o radu na određeno vrijeme poslodavci vrlo često koriste kao izgovor kako ne bi morali zadržati u radnom odnosu radnice koje koriste rodiljna prava)…

Prvi intervju u kampanji bit će objavljen sljedeći tjedan, i to s pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova Višnjom Ljubičić. Riječ je o osobi koja se ne boji kritičkih istupa i bez kalkuliranja govori o problematici kojom se bavi od 28. listopada 2011. godine, kad ju je Hrvatski sabor imenovao na tu dužnost. 

kolica Slažete li se? Upute na kolicima razljutile mnoge kupce – jedan detalj im je zasmetao Njemačka zastava 'Ne bi škodilo' Burne reakcije: Njemačka povjerenica želi izbaciti ove riječi iz himne Predsjednik vlade Edouard Philippe predstavio je zakon na Dan žena Francuski zakon Softver će kažnjavati tvrtke koje manje plaćaju rad žena
vrijeme
NEĆE BITI VRLO TOPLO
Meteorolog Zoran Vakula analizirao zimu i najavio kakvo nas proljeće očekuje
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
  • Deleted user:

    Obična naprđivanja. Žene se već odavno ravnopravne. Te nekakve pravobraniteljice što prije ukinuti. To su izmišljena radna mjesta za dobru plaću a na račun hrvatskih ljudi.