Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prava žena

Udruga “Žene 50+” pokreće kampanju Budimo ravnopravni

Ravnopravnost žena
07.04.2018.
u 14:09

Kampanja će trajati do kraja godine, i to pod pokroviteljstvom Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova

Zbog želje da Hrvatska krene prema stvarnoj ravnopravnosti, da žene budu ravnopravno s muškarcima uključene u sve pore života i djelovanja te da budu zastupljene razmjerno svome udjelu u društvu, Udruga “Žene 50+” pokreće kampanju Budimo ravnopravni, piše portal One nastupaju. Organizatori kažu da žele pridonijeti osvješćivanju društva za problem neravnopravnosti žena u Hrvatskoj, što će činiti kroz 35 intervjua sa ženama i muškarcima iz različitih područja djelovanja koji ne samo da imaju što o tome reći, nego i svojim djelovanjem mogu pomoći, a mnogi i pomažu, da se problem počne rješavati.

Kampanja će trajati do kraja godine, i to pod pokroviteljstvom Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Po završetku kampanje Udruga “Žene 50+” organizirat će završnu konferenciju na kojoj će biti riječi o razlozima koji omogućavaju održavanje lošeg stanja, ali i o tome što svatko od nas može učiniti da se stvari počnu mijenjati.

Stvarna ravnopravnost žena i muškaraca preduvjet je naprednog, slobodnog i tolerantnog društva. Mnogo je razloga koji u određenim povijesnim okolnostima mogu usporiti razvoj nekog društva, ali ako ravnopravnost nije dovedena u pitanje ono će pronaći izlaz i krenuti naprijed. Bez ravnopravnosti stajat će na mjestu, bez snage da se trgne. U Hrvatskoj postoji deklarativna ravnopravnost, zajamčena Ustavom i zakonima, ali stvarnost je drugačija. U Hrvatskom je saboru samo 19 posto žena. U upravnim odborima hrvatskih tvrtki samo je devet posto predsjednica. U nadzornim odborima predsjednica je skromnih 11 posto. U pravosuđu radi 70 posto žena, ali su u velikoj većini na upravljačkim poslovima muškarci. Isto je u zdravstvu, znanosti, medijima… Na tržištu rada žene teže pronalaze posao…

O tome kakvo je stanje s ravnopravnosti muškaraca i žena govori nekoliko podataka iz najnovijeg izvješća pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić, koje je prije nekoliko dana upućeno Hrvatskom saboru:

“Od razdoblja recesije, najveći broj pritužbi odnosi se na područje rada, zapošljavanja i socijalne sigurnosti – što čini udio od 52% (povećanje za 10 postotnih bodova u odnosu na 2016.). Prituživale su se najčešće žene, što ne čudi jer žene čine: većinu nezaposlenih 57% (i dalje se u manjoj mjeri zapošljavaju u odnosu na muškarce svih dobnih skupina i svih razina obrazovanja), većinu u potplaćenim sektorima, većinu kao žrtve spolnog uznemiravanja na radnom mjestu, podzastupljene na visokim pozicijama poslovnog odlučivanja te nailaze na „stakleni strop“ (15% u upravama i 20% u nadzornim odborima dioničkih društava), nemaju jednake mogućnosti za napredovanje (i dalje ne postoje odgovarajuće mjere koje bi na učinkovit način poticale participaciju žena na pozicijama ekonomskog odlučivanja) i imaju niže plaće – jaz u plaćama oko 11,3%. Na području rada i zapošljavanja, životna dob i majčinstvo sve se više pokazuje kao prepreka prilikom zapošljavanja i napredovanja žena (istek ugovora o radu na određeno vrijeme poslodavci vrlo često koriste kao izgovor kako ne bi morali zadržati u radnom odnosu radnice koje koriste rodiljna prava)…

Prvi intervju u kampanji bit će objavljen sljedeći tjedan, i to s pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova Višnjom Ljubičić. Riječ je o osobi koja se ne boji kritičkih istupa i bez kalkuliranja govori o problematici kojom se bavi od 28. listopada 2011. godine, kad ju je Hrvatski sabor imenovao na tu dužnost. 

Komentara 1

DU
Deleted user
14:51 07.04.2018.

Obična naprđivanja. Žene se već odavno ravnopravne. Te nekakve pravobraniteljice što prije ukinuti. To su izmišljena radna mjesta za dobru plaću a na račun hrvatskih ljudi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije