Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DVIJE VANJSKE POLITIKE

Okršaj Trump – Tillerson zbog Sjeverne Koreje

Trump i Tillerson
Foto: Reuters
03.08.2017.
u 15:05

S. Koreja, S. Arabija, Katar... - predsjednik i državni tajnik su na suprotnim stranama

Koliki nered vlada u Zapadnom krilu Bijele kuće, izgleda da je podjednak toliki i u američkoj vanjskoj politici. Šef State Departmenta dao je jučer izjavu koja je dijametralno suprotna svemu što je o Sjevernoj Koreji do sada govorio predsjednik Donald Trump, proglašavajući Koreju najvećim neprijateljem Amerike čiji režim treba srušiti i silom.

– Ne ciljamo promjenu režima u Pyongyangu, ne tražimo ubrzanu reunifikaciju poluotoka, ne tražimo izgovor da pošaljemo vojsku sjeverno od 38. paralele – rekao je državni tajnik Rex Tillerson dodajući kako nastoji poručiti sjevernim Korejcima kako Amerika nije njihov neprijatelj niti prijetnja.

Podsjetimo, državni tajnik Tillerson svrstao se nedavno na stranu Katara u katarskoj krizi dok predsjednik Trump, vodeći se isključivo ekonomskim interesom (prodajom oružja teškom stotinama milijardi dolara), drži stranu Saudijskoj Arabiji, koja je proglasila Katar najvećom silom zla i uz pomoć još nekih arapskih država uvela joj teške sankcije.

Čini se da dva kreatora američke vanjske politike imaju različite poglede na najveće vanjskopolitičke izazove u svijetu.

Vidjevši da je otišao malo predaleko i da njegove riječi nikako nisu u skladu s Trumpovim ratnim bubnjevima prema Sjevernoj Koreji i njezinu diktatoru Kim Jong-unu, Tillerson je malo ublažio pa rekao kako komunistička država predstavlja neprihvatljivu prijetnju kojoj se mora odgovoriti, ali kako se nada da će to Sjeverna Koreja i shvatiti te početi dijalog, ali koji ne može početi prije nego se ta država odrekne nuklearnog oružja.

Zanimljivo je da je Tillerson ove izjave dao novinarima uživo prvi puta otkako je prije šest mjeseci postao američkim ministrom vanjskih poslova.

I nije bila samo Sjeverna Koreja tema, bio je to i Iran te njegove regionalne ambicije, nemiri u Venezueli te rat u Ukrajini. Tillerson je čini se procijenio kako je u jeku pogoršanja odnosa s Rusijom koji su kulminirali ruskim traženjem da SAD smanje broj diplomata u Moskvi za 755 uz zapljenu dače koju su koristili. A to se dogodilo dan nakon što je Senat izglasao novu rundu sankcija prema Moskvi. Šef State Departmenta smatra kako se zapravo radi o unutarnjopolitičkom potezu nakon što je slično napravio Barack Obama prošlog prosinca protjeravši veći broj ruskih diplomata, ali i zaplijenivši dvije nekretnine u ruskom vlasništvu.

Zetu prepustio Bliski istok

Rex Tillerson imao je potrebu osvrnuti se na kritike njegova vođenja State Departmenta gdje još nije popunio brojna važna mjesta, pri čemu mu je neke kandidate Trump odbio objavom preko Twittera. Dugo se već u američkim medijima spekulira kako je Tillerson nezadovoljan te je u stalnoj koliziji s Bijelom kućom, pa je čak razmatrao i ostavku.

Amerika ima još jednoga sukreatora vanjske politike, a to je Trumpov savjetnik Jared Kushner koji mu je, inače, i zet. Na predavanju pripravnicima u Kongresu, na pitanje što je to drugačije što Trumpova administracija nudi u pristupu Bliskom istoku u odnosu na prethodnike, inače čvrsti zagovornik savezništva s Izraelom i Trumpov čovjek za Bliski istok odgovorio je:

– Ne znam. Mislim da su se i svi prije nas trudili ponuditi nešto jedinstveno, a mi samo nastojimo biti logičnima – rekao je pa u jednom trenutku priznao kako rješenja “možda uopće nema”. Kazao je i da se rješenje za Bliski istok neće tražiti izučavajući knjige iz povijesti, već će “ići na logiku”.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije