Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Trump se okružio vojnicima – samo još njima vjeruje

Trumpovi vojnici: General Mattis ministar je obrane, general McMaster (lijevo) savjetnik je za nacionalnu sigurnost, general Kelly novi je šef Zapadnog krila, general Dunford šef je glavnog stožera
01. kolovoza 2017. u 19:53 31 komentara 1482 prikaza
John F. Kelly i Donald Trump
Foto: Reuters
Pogledajte galeriju 1/10

Imenovanjem Johna F. Kellyja umjesto Reincea Priebusa na mjesto šefa Zapadnog krila, Donald Trump pokazao je kako više cijeni zasluge vojnika od političkih vještina. Jednako kao što je to u vojsci. Pa se okružio vojnicima. Doista, trenutačno popis najužih suradnika Donalda Trumpa izgleda gotovo kao vojna hunta. Naglašavamo trenutno, s obzirom na to da je navika američkog predsjednika u posljednje vrijeme da skida glave najbližim suradnicima u maniri Franka Underwooda u Kući od karata.

Anthony Scaramucci NAKON SAMO 10 DANA Novi šok iz Bijele kuće: Trumpov novi direktor komunikacija dao ostavku!

Broj migranata srezao 70%

Ministar obrane James Mattis general je marinaca s četiri zvjezdice, 26. je čovjek na tom položaju, tri je godine bio u mirovini u koju je otišao s položaja šefa generalštaba. Zanimljivo, jer zakonska je obaveza da kod časnika mora postojati vremenska razlika od sedam godina od završetka vojne službe do stupanja na dužnost ministra obrane. General-pukovnik Herbert Raymond McMaster Trumpov je savjetnik za nacionalnu sigurnost. Na ovo je mjesto došao nakon što je s njega smijenjen još jedan general-pukovnik. Michael T. Flynn bio je Trumpov savjetnik tek 24 dana izgubivši mjesto nakon što je otkriveno kako je otkrivao malo više no što je trebalo ruskom ambasadoru u Washingtonu, Sergeju Kisljaku, za što je, navodno, čak uzeo i novac.

U McMastera Trump može imati malo sumnje nakon što ga je javno branio od optužbi kako je i sam otkrivao povjerljive podatke Rusima za jednog sastanka.

– Bio sam u sobi i tako nešto nije se dogodilo, izvješće je lažno – bez krzmanja je izjavio McMaster praktično preuzevši ulogu Trumpova glasnogovornika sredinom svibnja kada je vijest o navodnom skandalu objavio The Washington Post.

O Johnu Francisu Kellyju ponajviše se pisalo ovih dana. Također umirovljeni general marinaca s četiri zvjezdice karijeru je u Trumpovoj administraciji počeo na mjestu ministra domovinske sigurnosti gdje se zadržao šest mjeseci, najkraće otkako to mjesto postoji, ali dovoljno da znatno zaoštri kontrolu na granici s Meksikom te smanji priljev emigranata na američko tlo za 70 posto.

Za Obamine administracije bio je zapovjednikom američke Južne komande gdje je uglavnom stajao u opoziciji zamislima tadašnjeg američkog predsjednika, pogotovo kada je u pitanju bilo zatvaranje Guantanama. Također, riječ je o najviše rangiranom američkom časniku koji je u ratu izgubio dijete, sin Robert mu je poginuo 2010. u marincima za borbi u Afganistanu. U ponedjeljak je postao šefom osoblja Bijele kuće.

Autoritet u kaosu

U toj ogorčenoj bitki za pozicije najprije je Anthony Scaramucci, također kratkotrajni direktor komunikacija, uspio iz igre izbaciti Priebusa, a samo da bi njemu isto to napravio Kelly namećući na taj način autoritet u kaosu koji u Bijeloj kući od karata vlada otkako su nju sjeli Donald i Melania.

Jedino što sada Trump mora pronaći adekvatna Kellyjeva nasljednika. I još se jedan general s četiri zvjezdice, Joseph F. Dunford čini vrlo sigurnim na mjestu šefa združenog stožera. Na to ga je mjesto postavio Barack Obama 2015. godine, a nedavno ga potvrdio i Donald Trump. Dunford se nije protivio Trumpovoj odluci o izbacivanju iz vojske transrodnih osoba.

Ima tu još vojnika. Nekadašnji šef Blackwatera i bivši časnik Navy Sealova, Erik Prince navodi se kao Trumpov predstavnik u navodnim razgovorima o uspostavljanju kanala za neformalni kontakt između Trumpa i Putina na Sejšelima. 
Preko Trumpova glavnog stratega pokušao je progurati plan prema kojem bi Afganistan postao vazalskom državom kojom bi upravljale privatne vojske. Previše i za Trumpa. Jeffrey D. Gordon nekadašnji je mornarički časnik, dugogodišnji glasnogovornik Pentagona. Bio je Trumpov savjetnik u kampanji a upravo je on izlobirao mekšu republikansku rezoluciju vezanu za dostavu oružja snagama ukrajinske vlade. Vojska, vojska, vojska.      John F. Kelly i Donald Trump ČOVJEK OD POVJERENJA Trumpov general s 4 zvjezdice ‘JFK’ uvodi red u ‘ludoj’ Bijeloj kući Donald Trump Marina Šerić Ujedini li Trump republikance i demokrate, dani su mu odbrojani Odmor s mamom Dok je Ivanka vrijedno radila, Trumpova manje omiljena kći uživala je u Italiji
Milan Bandić
Večernji doznaje
Umro je Milan Bandić!
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • Deleted user:

    Ma ne...trebao se okružiti aktivistima za lgbtq...prava i raznim predstavnicima civilnog društva alias Sanja Sarnavka, Gordana Flander, Zoran Pusić i kao krema na kraju Saša Broz

  • BANZO:

    Možda se trebao okružiti psihopatima i kurvama kao i JBTito???

  • BANZO:

    Možda se trebao okružiti psihopatima i kurvama kao i JBTito???