Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROSVJED U SISKU

'Oko spomenika poginulim herojima se stalno događaju ružne stvari'

Sisak: Mirno okupljanje ispred devastiranog spomenika poginulim braniteljima
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/9
23.11.2019.
u 12:38

Koordiancija je okupljanje organizirala pokraj spomenika hrvatskim braniteljima u parku dr. Franje Tuđmana u Sisku, koji je u noći na 26. listopada oštećen, a počinitelje policija još uvijek nije pronašla

Žalosno je da mi moramo u našoj državi koju smo stvorili postavljati kamere koje će čuvati spomenik herojima koji su najzaslužniji za ovu našu slobodu. Žalosno je da mi branitelji danas moramo upozoravati i tražiti tako nešto – rekao je Željko Gršić, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Siska na današnjem mirnom okupljanju branitelja i građana Siska.

Koordiancija je okupljanje organizirala pokraj spomenika hrvatskim braniteljima u parku dr. Franje Tuđmana u Sisku, koji je u noći na 26. listopada oštećen, a počinitelje policija još uvijek nije pronašla.

- Tada je ovdje spomenik oštećen, nije to prvi u nizu takav događaj bio, a nije ni zadnji put od tada jer se ovdje događaju stalno ružne stvari oko ovog spomenika poginulim herojima. Tu se okupljaju mladi, pale smeće, mokre okolo, policija ih legitimira, no adekvatne zaštite za spomenik nemamo. Zato smo izašli da se čuje za ovaj problem i da na ovakav javni način dogovorimo neku suradnju s Gradom Siskom koji je vlasnik ovog spomenika, s policijom i svima ostalima da se na adekvatan način taj spomenik zaštiti – napomenuo je Gršić.

Nešto više od stotinjak branitelja i građana zapalilo je svijeće pokraj spomenika te se nakon molitve mirno razišlo, no prije toga su apelirali i na roditelje da utječu na svoju djecu.

 

- Radi se o mladim ljudima, noćnim događajima. Zato apeliramo na roditelje u cijeloj Hrvatskoj, jer se ovo danas događa diljem države, da kod kućnog odgoja usmjere djecu i malo više paženje posvete onima kojima smo podigli ovaj spomenik, poginulim braniteljima,  i da nemamo danas, sutra delikvente koji će napraviti ovakvo nedjelo.  Znamo da školski kurikulum nema dovoljno sadržaja vezano uz Domovinski rat tako da ta djeca koja su ovo napravila možda ni ne znaju dovoljno o Domovinskom ratu. Stoga apeliramo i na nastavnike,učitelje i kompletan obrazovni sustav da se promijeni ta klima i da djeca saznaju što znači ovaj spomenik i drugi takvi spomenici ovakvi u Hrvatskoj – dodao je Željko Gršić.

Podsjetimo, u noći na 26. listopad nepoznati počinitelji, za kojima policija još traga, pokidali su nekoliko obližnjih drvenih koševa za smeće te ih stavila i zapalila na vječni plamen koji se nalaze na spomeniku. Buktinja je oštetila pri tome podlogu spomenika i vječni plamen, no šteta je sanirana idućih dana. I ranije je isti spomenik bio poprište sličnih događaja.

Komentara 19

NI
nik83
13:12 23.11.2019.

Ništa čudno za grad kojim upravlja drugarica diktatorica Baniček.

Avatar Kaladin
Kaladin
13:17 23.11.2019.

Možda drugarica Baniček dijeli nagrade onima koji to naprave. Ne bi me čudilo

LE
lebert
16:23 23.11.2019.

postaviti zaštitare i to branitelje pa da vidimo dali će da rade takva sranja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije