Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slovenac europarlamentarcima:

'Ogovarate nas zbog 'Bandiere Rosse', a mi ne spominjemo pjevanje ustaških pjesama'

Šuica Vajgl Bratušek
Foto: Pixsell
1/4
07.10.2014.
u 22:26

Bratušek joj je odgovorila da je pjesma sa stihovima "evviva il communismo" slovenska antifašistička pjesma. Šuica je u svom priopćenju navela da je takav odgovor "kod brojnih zastupnika izazvao nevjericu"

Nakon što je Dubravka Šuica (HDZ) na saslušanju Alenke Bratušek u Europskom parlamentu optužila Slovenku da je komunistkinja jer je na jednoj video snimci pjevala pjesmu "Bandiera Rossa", slovenski europarlamentarac Ivo Vajgl poslao je hrvatskim kolegama pismo u kojemu kritizira to "nekritičko ogovaranje susjedne države" i naglašava da njemu osobno nikad ne bi palo na pamet prozivati Hrvate zbog pjevanja ustaških pjesama.

Alenka Bratušek, bivša slovenska premijerka i kandidatkinja za mjesto potpredsjednice Europske komisije, imala je u ponedjeljak vrlo teško saslušanje u Europskom parlamentu, tijekom kojega su joj mnogi europarlamentarci postavljali neugodna i kritička pitanja. HDZ-ovka Šuica pitala je Bratuškovu nešto o energetskoj politici, za što bi Slovenka trebala biti zadužena u novoj Komisiji, no na kraju svoga pitanja Šuica se referirala na video snimku i pitala kada će se Bratušek "odreći komunizma". Bratušek joj je odgovorila da je pjesma sa stihovima "evviva il communismo" slovenska antifašistička pjesma. Šuica je u svom priopćenju navela da je takav odgovor "kod brojnih zastupnika izazvao nevjericu".

Ivo Vajgl u utorak je odlučio napisati e-mail svim hrvatskim europarlamentacima u kojem se žali da su argumenti iz Šuičina pitanja servirani od strane slovenskih zastupnika iz redova Europske pučke stranke (EPP), kojoj pripada i Šuičin HDZ, a koji su iznimno kritični prema Alenki Bratušek.

"Ključni argument za optužbe, koje u europskom prostoru zvuče alarmantno, trebao je biti propagandni video, koji su kolege iz EPP-a iz Slovenije širokogrudno distribuirale svojim prijateljima u inozemstvu. Jako mi je žao što je ta propaganda kod nekih, koji ne poznaju Sloveniju, zazvučala kao istina", piše Vajgl.

"Ne ulazeći u širi kontekst saslušanja Alenke Bratušek, s kojim nikako nisam bio zadovoljan pa sam svoje mišljenje izrazio i javno, želio bih vama, hrvatskim kolegama, reći da nekritičko ogovaranje susjedne države, njenih ljudi i običaja (kao što je većinski pozitivan odnos prema antifašizmu i otporu za vrijeme NOB-a) ne bi smjelo biti nešto što je prihvatljivo i uobičajeno. Ja osobno nikad, na primjer, ne bih upotrijebio argument pjevanja ustaških pjesama kao korektan indikator javnog raspoloženja u Hrvatskoj. Mi dosta dobro znamo jedni druge pa vjerujem da je bolje da jedni drugima pomažemo u posredovanju pozitivne slike o nama u svijetu. To nam je potrebno", zaključuje Vajgl.

U fotogaleriji možete vidjeti faksimil Vajglovog pisma europarlamentarcima

>> Šuica pitala Bratušek: Je li vrijeme da se ogradite od komunizma?

Komentara 132

Avatar zgdomorodac
zgdomorodac
22:58 07.10.2014.

Meni je svaka pjesma koji godi uhu lijepa a sjecam se u bivsoj dezavi peekrasne pjesme hrvatica ja sam mlada nju nisu skroz zabranili a isto tako mi se gadi kad sam morao u onoj jugo vojsci slusat uzicka kolaa i niihove pevajke a i slavili su kaj su htjeli al mene za badnjak nisu u grad pustili oficiri srpski jer hrvata oficira upoznao nisam

ST
stefj
23:18 07.10.2014.

Ovime se zapravo pokušava prikriti jako loš nastup Bratušek pred EU parlamentom. Možda postane jedina kandidatkinja koja će biti odbijena za traženu funkciju (ili su je već odbili)... A inače, u EU nije kao ovdje, ako spomenete komuniste, to vam je isto ili još gore od fašista, a najgore se na to gleda u postkomunističkim zemljama. Baš se pitam zašto, ako je komunizam bio tako dobar kao što se kod nas predstavlja.

JU
juma
22:52 07.10.2014.

Ništa nova. Opet se komunisti skrivaju iza antifašizma, samo što u Europi te stvari ne prolaze. Antifašisti su Churchill ili De Gaulle, nipošto Staljin ili Tito, oni su samo fašistički rasni progon, zamijenili komunističnim klasnim terorom. Za progonjene je sve bilo manje više isto, logori, zatvori, oduzimanje imovine, premlaćivanja, gubitak posla, ubijanja...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije