Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bojkotirat će komemoraciju u Jasenovcu

Kraus: Ublažava se istina o ustašama

12.04.2015., Zagreb - U kinu Europa svecano je otvoren deveti Festival Tolerancije, na koje je doslo mnostvo uglednika iz politickog i kulturnog zivota grada. Festival je otvorila zamjenica gradonacelnika Vesna Kusin. Ognjen Kraus. Photo: Davor Visnjic/PI
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
04.04.2016.
u 20:11

Koordinacija židovskih općina bojkotirat će komemoraciju u Jasenovcu. Ravnateljica Spomen-područja Nataša Jovičić zatečena je ovom odlukom i nada se da će se čelnici židovskih općina predomisliti

Koordinacija židovskih općina ove godine, točnije 22. travnja, neće sudjelovati na službenoj komemoraciji žrtvama logora Jasenovac, a predsjednik te Koordinacije Ognjen Kraus najavljuje da će svoju komemoraciju organizirati sami u skladu sa židovskom tradicijom. Koordinacija ima tri razloga za ovu odluku – politiku nečinjenja u odnosu na izmjene postava muzeja u Jasenovcu, odgađanje imenovanja Savjeta Spomen-područja Jasenovac te dnevnopolitička događanja vezana uz relativizaciju i revitalizaciju ustaštva.Koordinacija židovskih općina u nedjelju je o svojoj odluci pismeno obavijestila i ravnateljicu Spomen-područja Jasenovac Natašu Jovičić koja je, kaže nam, pismom odgovorila Koordinaciji izražavajući žaljenje zbog takve odluke.

Ustaški povici na ulicama

U odluci Koordinacije detaljnije je objašnjeno što ih je točno potaknulo da odustanu od sudjelovanja na komemoraciji.

“Mišljenja smo da je u takvom okruženju jasenovačka komemoracija tek prigoda za zadovoljenje forme u kojoj će isti oni koji toleriraju ustašku ideologiju zauzeti pozornicu kako bi iskazali svoja antifašistička stajališta i izrazili pijetet žrtvama. Godinama smo se prilagođavali protokolu s kojim se nismo slagali smatrajući da je naše sudjelovanje važno s obzirom na brojne žrtve naše zajednice. Nakon svih pokušaja da nešto zajednički učinimo, to više nema smisla”, smatraju u Koordinaciji.

Predsjednik Koordinacije Ognjen Kraus tako je Hini objasnio kako, kada govore o ustaštvu, u židovskim općinama misle na “ustaške povike za vrijeme marša ulicama Zagreba (u Savskoj), nogometnu utakmicu u Osijeku, govor mržnje u medijima (posebice na internetu)” te činjenicu da “država ne poduzima i ne želi poduzeti baš ništa u vezi s tim”. Što se tiče postava muzeja, Kraus već godinama zbog njega jer smatra da ne prikazuje punu istinu o holokaustu i strahotama NDH te da ublažava istinu o ustaškom režimu.

Ravnateljica Spomen-područja Jasenovac Nataša Jovičić kaže da joj je žao zbog odluke židovskih općina te dodaje kako se nada da će se ipak predomisliti. – Zatečena sam ovom odlukom. Stalni je postav tu od 2006. godine, a Savjet ne radi već dvije i pol do tri godine, pa ne znam zašto ih je to potaknulo na ovaj potez jer to nisu razlozi da se u tišini ne donese vijenac. U Jasenovcu se komemoriraju žrtve, a probleme bi trebalo rješavati u Ministarstvu – smatra Jovičić.

Nejasna procedura

Činjenica je da židovske općine dugo nisu zadovoljne stalnim postavom muzeja, no za tu promjenu su, naglašava, potrebna financijska sredstva, ali i ljudi koji imaju iskustva s memorijalima.

– Što se pak Savjeta tiče, problem je što Zakon o spomen-područjima nije definirao kako se biraju njegovi predstavnici, primjerice, kako među stotinama udruga izabrati predstavnika romske manjine – objašnjava Jovičić. Godinama zbog toga piše Ministarstvu, kaže, a posljednji je ministar kulture Berislav Šipuš već bio pripremio izmjene zakona, no nikada nisu ušle u proceduru. Ministar Hasanbegović rekao je da Ministarstvu kulture nije stigla najava o bojkotu komemoracije u Jasenovcu. 

Komentara 210

VE
velikazmija
20:56 04.04.2016.

stalno kad stanem prid zrcalo - pitam se bože po čemu samk ja ustaša -ili fašist a mrava nisam zgazio dosje što je to -i usporedim se s pored s slikom od pusića na istom zrcalu-i tad stvarno vidim fašistutu Bože oprosti mi ako sam u krivu--i što pišem svoje mišljenje-

SN
snajper
20:25 04.04.2016.

Jedino zidovi imaju ekskluzivno pravo na tumacenje i vtednovanje ustaskog rezima. A da malo pogledas sto cionistibi tvoji zemljaci rade palestincima. Ustase spram njih djeluju ko bebe

Avatar darkkati
darkkati
20:30 04.04.2016.

Ustaše su štitili Židove

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije