Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZABRANJENA PROMIDŽBA

Oglasio se GONG: 'HRT je kršio izbornu šutnju. Prijavili smo ih DIP-u'

Vitez: Hrvati u BiH izašli na birališta kako bi glasovali na izborima
Armin Durgut/PIXSELL
16.04.2024.
u 11:14

Izborna šutnja traje do zatvaranja birališta, sutra u 19 sati. Do tada je zabranjena svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena izbornih rezultata i prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, objavljivanje fotografija u medijima, izjava i intervjua kandidata...

"Emitiranjem snimke jučerašnjeg Otvorenog HRT u jutarnjem programu krši izbornu šutnju koja je započela u ponoć. U emisiji se raspravljalo o finalu kampanje, izjavama Andreja Plenkovića o Ivanu Penavi, objavljivanju imena LGBT kandidata koje je objavio Zagreb Pride i prognozama scenarija nakon izbora", napisao je GONG na Facebooku, dodajući kako su slučaj prijavili Državnom izbornom povjerenstvu. 

Izborna šutnja traje do zatvaranja birališta, sutra u 19 sati. Do tada je zabranjena svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena izbornih rezultata i prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, objavljivanje fotografija u medijima, izjava i intervjua kandidata te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela. Za kršenje izborne šutnje zakon nije propisao novčane kazne, no Državno izborno povjerenstvo (DIP), kao i na prijašnjim izborima, poziva sve izborne sudionike te druge pravne i fizičke osobe da šutnju poštuju.

Popisu pozvanih ovoga je puta dodalo i "ostale neposredne ili posredne sudionike izborne promidžbe". Sve njih poziva da ne iznose izborne programe, objavljuju promidžbene poruke i fotografije kandidata u medijima, da ne postavljaju nove plakate, ne dijele letke, ne pozivaju da se glasuje  za pojedine sudionike, ne telefoniraju, ne šalju SMS poruke ili mejlove biračima, da ne postavljaju nove promidžbene sadržaje na društvene mreže.  

Medije i medijske nakladnike DIP podsjeća da i oni imaju svoj dio odgovornosti u poštovanju izborne šutnje. Poziva ih da ne prenose eventualne konferencije za medije, javne  događaje ili obraćanje javnosti izbornih sudionika odnosno ostalih neposrednih ili posrednih sudionika promidžbe, bez obzira na to je li riječ o temi koja je izravno vezana uz izbornu promidžbu ili o bilo kojoj drugoj temi.

Utorak je prvi od dva izborna dana u inozemstvu, odnosno u 11. izbornoj jedinici u kojoj se biraju tri od 151 saborskog zastupnika, a u Hrvatskoj i dan za završne priprema za izbornu srijedu.

VIDEO Glasanje je počelo! Hrvati u BiH, Njemačkoj, Irskoj i ostatku svijeta izlaze na izbore

 

Komentara 18

ED
edvardl
11:57 16.04.2024.

Danas ujutro bila je repriza i emisije Direkt, na RTL-u, gdje se naveliko pričalo o izborima, a oni nisu prijavljeni?

DO
Domi
11:52 16.04.2024.

Pitanje za Gongovce: Jeste li ikada u životu radili i zaradili koju kunu ili Euro? Ili vam je važno samo mlatiti praznu slamu. .Koji ozbiljan čovjek vas uzima za ozbiljno?

MO
Moslavina
12:39 16.04.2024.

GONG je samo smokvin list za lijevicu. Dokaz tome su prelasci gongovaca nakon obavljenog posla u stranke ljevice. Benčic, Bosanac u Možemo, Zelic u SDP, Petrovic itd

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije