Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVODOM ŠKOLSKE GODINE

Oglasila se pravobraniteljica za djecu: 'Škola mora osigurati dodatna sredstva, na tome se ne smije štedjeti'

Zagreb: Učenici ispred OŠ Gustava Krkleca prvog dana nove školske godine
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
04.09.2020.
u 11:30

Posebnu pažnju usmjerila je prema prvašićima kojima je potrebno pomoći da im početak školovanja prođe lijepo i poticajno te da se u školi osjećaju sigurno i prihvaćeno.

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević poručila je u petak kako je za djecu važno da budu u školi jer je to za njih korak bliže normalizaciji života, naglasivši da su škole sigurne ako se svi drže uputa i preporuka o ponašanju u školi uslijed pandemije.

"Za djecu je važno da budu u školi jer je to za njih, unatoč svim promjenama, ipak korak bliže normalizaciji života. Jednako je važno ne izgubiti iz vida da stanje još nije normalno i da moramo predvidjeti i primjenjivati sve potrebne mjere zaštite", stoji u priopćenju pravobraniteljice.

Smatra kako škole u situaciji pandemije mogu biti sigurne ako se svi drže uputa i preporuka o ponašanju u školi.

Istaknula je da je najveća odgovornost na ravnateljima koji moraju osigurati uvjete za zaštitu sigurnosti i zdravlja djece u školama te procijeniti rizike i upozoriti na teškoće koje treba otkloniti.

"Stoga apeliram na osnivače škola i na Ministarstvo znanosti i obrazovanja da im u tome daju maksimalnu podršku. Prilagodba škola za funkcioniranje u kriznim uvjetima nužno zahtijeva dodatna sredstva i na tome se ne smije štedjeti", navodi pravobraniteljica.

Naglasila je da trenutna situacija od svih zahtjeva mnogo strpljenja i izdržljivosti te je poručila da ne dopustimo da nas preplave strah i zabrinutost.

Pozvala je roditelje da slijede upute škole i probleme rješavaju surađujući sa školom.

"Ne zaboravimo da se velik i važan dio života naše djece odvija u školi i u vezi sa školom, a škola je mnogo više od borbe protiv koronavirusa", smatra pravobraniteljica.

Posebnu pažnju usmjerila je prema prvašićima kojima je potrebno pomoći da im početak školovanja prođe lijepo i poticajno te da se u školi osjećaju sigurno i prihvaćeno.

"Recimo djeci da je škola i mjesto brojnih radosnih susreta i ugodnih doživljaja. I potrudimo se svi zajedno da to doista tako i bude", naglasila je.

Također je pozvala sve sudionike u prometu da obrate posebnu pažnju na djecu jer ona možda po prvi puta samostalno putuju u školu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije