Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Blokiran ulaz

OECD je elitni klub 35 najrazvijenijih zemalja gdje nas ne žele susjedi

Viktor Orban
Reuters/Pixsell
12.09.2017.
u 08:00

Predsjednica je danas u službenom posjetu Budimpešti, gdje će tema biti i mađarska blokada ulaska Hrvatske u OECD.

Nakon Slovenije, i Mađarska blokira zahtjev naše zemlje za ulazak u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), u kojoj se nalazi 35 najrazvijenijih zemalja svijeta i za čije smo se članstvo više godina pripremali.

Početkom godine, nakon odluke o novom krugu proširenja članica, organizaciji smo uputili pismo o namjeri pridruživanja. Da prepreka ne bi trebalo biti, potvrđeno je i premijeru Andreju Plenkoviću početkom godine u Davosu.

Prepreke: granica i investicije

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović danas je u službenom posjetu Budimpešti gdje će se sastati s mađarskim premijerom Viktorom Orbánom i predsjednikom Jánosom Áderom i gdje će jedna od tema sigurno biti i mađarska blokada. Ulazak u OECD bio je jedan od važnih prioriteta naše vanjske politike. Slovenija je odbila naš zahtjev za članstvom zbog neriješenog graničnog spora, a Mađarska zbog stanja s MOL-ovim investicijama u Hrvatskoj i našeg odnosa prema predsjedniku uprave MOL-a Zsoltu Hernádiju.

Prošli je tjedan nakon mađarske odbijenice bila iznenađena i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić te rekla da će se problem riješiti u bilateralnim odnosima s Mađarskom. Potvrdila je i kako kroz članstvo u OECD-u možemo snažnije promicati naše gospodarske interese, zbog čega će se ustrajati u ulasku u tu organizaciju. Cilj je organizacije, kao i još 70 zemalja s kojima surađuje, promicanje ekonomskog rasta, blagostanja i održivog razvoja. Osnovana je 1960. godine, a članice sudjeluju s oko 63 posto u svjetskom BDP-u, čine tri četvrtine svjetske trgovine, 95 posto službene svjetske razvojne pomoći, gotovo polovicu potrošnje energije i 18 posto svjetskog stanovništva.

Ispunjavamo kriterije

– Kako OECD okuplja najrazvijenije zemlje svijeta, Hrvatskoj bi svakako odgovarala pripadnost u tom elitnom klubu. Članstvo definitivno utječe na investicijsku i poslovnu klimu, a time i na kreditni rejting – komentira Anja Tkalčević, predavačica na ZŠEM-u.

Tri su glavna kriterija za članstvo u OECD-u – demokracija i poštivanje ljudskih prava, slobodno-tržišna ekonomija te da je BDP po glavi stanovnika barem jednako visok onome najsiromašnije članice OECD-a. Hrvatska te kriterije ispunjava, a ni prema BDP-u ne bismo bili najsiromašnija članica. Osim toga, unutar organizacije su i članice koje imaju velike demokratske deficite i probleme poštivanja ljudskih prava, kao i probleme korupcije.  

 
 

Komentara 6

SM
siki_miki
08:49 12.09.2017.

Jos nismo culi koje su to konkretne prednosti uclanjena osim "promicanja" necega sto ionako u danasnje vrijeme mozemo kroz npr. institucije EU. Kako su tocno zemlje profitirale od uclanjenja? No neovisno o tome, sramotno je ponasanje Madjara, a pogotovo Slovenaca. Granica s OECD-om kao ekonomskom organizacijom nema veze, a situacija s MOL-om je na sudu, dakle Madjari bi htjeli utjecati na pravosudni proces sto nije prihvatljivo - pricekat cemo onda malo na ulazak, a u meduvremenu Hernandija treba uhvatit na prijevaru.

Avatar Moodleen
Moodleen
17:19 12.09.2017.

Ako je to elitni klub 35 najrazvijenijih zemalja, kaj tu delaju janezi i eržike? Jbt "elitni" klub sa zlovencima...

Avatar raco
raco
08:40 12.09.2017.

Hrvatskoj je definitivno u interesu pridružiti se OECD-u, ali sada već dvije članice daju neg.mišljenje. Što sada? Neka si razmisle malo što i kako radi diplomacija, lobisti i sl. Tu se baš ne snalazimo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije