Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODVOZ SMEĆA

Odvoz smeća: Nekome skuplje, ali svima samo jednom tjedno

barsic
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
12.03.2010.
u 16:41

Odvoz smeća naplaćuje se po volumenu kante, kao i u Karlovcu - pražnjenje kante od 120 litara mjesečno stoji 56 kuna. Smeće će se odvoziti četiri puta mjesečno.

Novi obračun cijene odvoza otpada, koji je po novom zakonu od 1. siječnja uvelo i dugoreško Komunalno, ogorčilo je većinu od oko 6000 korisnika te usluge.

Svakodnevni upiti

– Obračun za komunalije, u što ulaze voda, kanalizacija i odvoz komunalnog otpada, šaljemo korisnicima na početku godine s godišnjim obračunom koji mogu platiti na 12 uplatnica. S računima su građani dobili i obavijesti o novom obračunu, ali je svejedno bilo dosta upita i primjedbi. Zato smo ovog tjedna organizirali sastanak predstavnika mjesnih odbora s gradonačelnikom Ivanom Baršićem, pa je sve objašnjeno – kazao je Željko Kučinić, voditelj građenja u dugoreškom Komunalcu.

Odvoz smeća naplaćuje se po volumenu kante, kao i u Karlovcu - pražnjenje kante od 120 litara mjesečno stoji 56 kuna.

U cijenu su uračunata četiri odvoza mjesečno, no kako je lani Komunalno otpad odvozilo osam puta mjesečno, korisnicima je račun dvostruko porastao.

– To je uzbunilo stanovnike u središtu grada. Primjerice, obitelj koja živi u 50 četvornih metara stana lani je plaćala pola kune po kvadratu, što je, s PDV-om, oko 30 kuna mjesečno. Sada odvoz plaćaju po broju članova obitelji, koji se dijeli s volumenom zajedničkog kontejnera. Na zahtjev građana smanjili smo broj odvoza s osam na četiri mjesečno. Stare smo uplatnice povukli i poslali im nove, umanjene za četiri odvoza mjesečno. Ponovno su se neki korisnici bunili da će se zbog toga smeće gomilati u središtu grada. No, smanjeni broj odvoza želja je građana – rekao je Željko Kučinić.

Besplatne vreće

Poduzeće korisnicima nudi mogućnost selektiranja otpada - daju besplatne vreće za skupljanje papira, glomazni otpad odvoze dva puta godišnje, po gradu su postavljeni zeleni otoci, a posebno se skuplja i elektronički otpad.

– U novom je obračunu najniža moguća cijena u kojoj Komunalno neće ništa dodatno zaraditi. Domaćinstva nam za vodu, kanalizaciju i odvoz smeća za prošlu godinu duguju 3,5 mil. kuna – objašnjava Željko Kučinić.

Ključne riječi

Komentara 3

KK
karate kid
10:06 13.03.2010.

neka me neko prosvijetli!!!! zivim u centru duge rese, na staroj cesti, i ne pamtim da je dugoreski komunalac ikada odvozio glomazni otpad!

IL
ilatkovi
23:25 13.03.2010.

Karate Kid budi prosvijetljen-predsjednik tvog M.O.a naruči kontejner za glomazni otpad, Komunalno ga postavi na željenu lokaciju i stvar riješena, čuj predsjednik M.O.-a može nešto i raditi za svoju naknadu ili ?

KK
karate kid
16:57 14.03.2010.

ilatkovi slazem se u potpunosti za ovo s predsjednikom m. o. ali svugdje se glomazni otpad odvozi 2 puta godisnje bez da netko mora traziti kontejnere i sl, datum odvoza ljudi dobiju uz racune , iznesu otpad na ulicu i to je to...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije